Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου

Επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου κ. Ηλία Λαγού  για την κατασκευή του δρόμου που συνδέει το Παλιούρι με την Ι.Μ. του Αγ. Ιωάννου  του  Προδρόμου
 
            Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλιουριού του Δήμου Καρδίτσας έχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου από το εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής ως την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και η Υπουργική Απόφαση για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του δρόμου που συνδέει το Παλιούρι με την Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου είναι πλέον στη διάθεσή μας.

            Στις 9 Οκτωβρίου ο μελετητής κ. Βαρελάς Βάϊος, Πολιτικός Μηχανικός και Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ήρθε στο Παλιούρι και μας παρέδωσε τη μελέτη του δρόμου, που ως προανέφερα συνδέει την Αγία Κυριακή με το Μοναστήρι του Αϊγιάννη μας.

            Επιτροπή συγχωριανών μας αποτελούμενη από εμένα, ως Πρόεδρο Παλιουριού, τον Πρόεδρο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Παππά, τον κ. Δημήτριο Ευθυμίου και τον κ. Ιωάννη Βασιλόπουλο, παρέδωσε την επόμενη ημέρα την εν λόγω μελέτη στον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο, για να προετοιμάσει την απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη και στη συνέχεια να δημοπρατήσει την κατασκευή του δρόμου που αποτελούσε όνειρο πολλών γενεών, που ήλθαν και παρήλθαν με την απορία τους: «Πότε θα γίνει ο δρόμος για να πηγαίνουμε εύκολα στο Ιερό Προσκύνημα του χωριού μας, στον Αϊγιάννη μας;»

            Με την παρούσα ανακοίνωσή μου θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις προσωπικές μου ευχαριστίες, καθώς και τις ευχαριστίες όλων των Παλιουριωτών στον κ. Βαρελά Βάϊο, Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, που προετοίμασε με μεγάλη προσπάθεια και πέραν από τις πάμπολλες ενασχολήσεις του και μας παρέδωσε εντελώς δωρεάν τη μελέτη για την κατασκευή του δρόμου.

            Του ευχόμαστε να έχει προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και την ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ο Κύριος να του χαρίζει μακρότητα ημερών και φωτισμό και για άλλα παρόμοια θαυμάσια έργα και προσφορές.

            Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από όλους τους συγχωριανούς μου στον κ. Δημήτριο Ευθυμίου, με τον οποίο μαζί αναθέσαμε τη μελέτη του δρόμου στον κ. Βαρελά και εναγωνίως επί δύο χρόνια περίπου παρακολουθούσαμε την ολοκλήρωση της μελέτης, με πολλές επισκέψεις μας στο γραφείο του. Κουραστήκαμε λίγο περιμένοντας την ολοκλήρωση της μελέτης, αλλά ήταν μεγάλο και σπουδαίο το έργο και γι' αυτό δικαιολογείται η όποια καθυστέρηση.

            Τώρα θα πιέσουμε όλοι, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η κατασκευή του δρόμου, που οδηγεί στον Αϊγιάννη μας. Το Μοναστήρι χτίστηκε τον 12° μ. X. αιώνα. Είναι το Αρχαιότερο Μοναστήρι της Θεσσαλίας και από το ωραιότερο οροπέδιό του- μπαλκόνι της Θεσσαλίας το ονόμασαν οι Άρχοντες του τόπου μας – αγναντεύει κάθε προσκυνητής όλον τον Θεσσαλικό κάμπο, από τα Μετέωρα ως το Πήλιο και απέναντι ως τον χιονισμένο συνήθως Όλυμπο.

            Για να χρησιμοποιηθεί όμως η μελέτη και για να κατασκευαστεί ο δρόμος απαιτούνταν ακόμη πολλές ενέργειες, όπως η εξοικονόμηση των απαραίτητων χρημάτων και η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Για όλα αυτά ενδιαφέρθηκε ο συγχωριανός μας καθηγητής Φυσικός, κ. Ιωάννης Κούτχιας, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε τις γνωριμίες του, που έχει στο Υπουργείο Υποδομών, με μοναδικό κίνητρο τον σεβασμό και την πίστη του στον προστάτη του χωριού μας, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και την αγάπη του προς το χωριό μας.

            Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γεώργιος Δέδες είναι Κορίνθιος και πρώην μαθητής του κ. Κούτχια, ο δε πατέρας του ήταν φίλος του, λογιστής και επίτροπος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, στον οποίο ναό ήταν διορισμένος Ιεροψάλτης ο κ. Κούτχιας.

            Από τον Φεβρουάριο του 2018 ο κ. Κούτχιας συνάντησε πολλές φορές τον κ. Δέδε στο γραφείο του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τον ενημέρωσε προσωπικά, κατ' ιδίαν και με Fax και με email και του ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστεί ο δρόμος που συνδέει το Παλιούρι με την Ι.Μ. του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και να ολοκληρωθεί η κατασκευή όλου του έργου το συντομότερο δυνατό.

            Στις 17 Μαΐου, ημέρα της Ανάληψης του Κυρίου μας, ενώπιον του κ. Ι. Κούτχια από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, ο κ. Γεώργιος Δέδες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο και του είπε: «κ. Δήμαρχε, εγκρίνεται η κατασκευή του δρόμου που συνδέει το Παλιούρι με την Ι.Μ. του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και για τον καθηγητή μου κ. Κούτχια που είναι δίπλα μου, το έργο θέλω να ολοκληρωθεί όλο τώρα». Λόγια συγκινητικά μαθητή προς τον δάσκαλό του!

Τέλος, στις 6 Ιουνίου 2018 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας εκταμιεύτηκε το ποσό των 700.000 €  για τον Δήμο Καρδίτσας και έτσι μπορεί πλέον να κατασκευαστεί ολόκληρο το εν λόγω έργο.

            Για όλες τις προσπάθειές του, τον πολύμηνο και αποτελεσματικό αγώνα του και για τις συχνές ως σήμερα ενημερώσεις μας εκ μέρους του, σχετικά με την πορεία των ενεργειών του, συγχαίρω προσωπικά ως Πρόεδρος Παλιουριού, αλλά και εκ μέρους των συγχωριανών μου, τον Παλιουριώτη Φυσικό Καθηγητή κ. Ιωάννη Κούτχια και του ευχόμαστε να έχει προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και την ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου μας.

Τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών τον κ. Γεώργιο Δέδε, που έλυσε το μεγάλο πρόβλημα του χωριού μας και εξέδωσε την Υπουργική Απόφαση με την οποία πλέον θα κατασκευαστεί ο δρόμος, που συνδέει το χωριό μας με το Μοναστήρι του Αϊγιάννη μας, τον ευχαριστώ πάρα πολύ προσωπικά και εκ μέρους των συγχωριανών μου. Του ευχόμαστε υγεία και ευτυχία να έχει στη ζωή του και ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος να τον προστατεύει και πάντοτε να τον ευλογεί.

            Προτείνω, σε τιμητική εκδήλωση παρουσία των αρχών του τόπου μας, να ανακηρύξουμε τον κ. Δέδε Επίτιμο Πρόεδρο του χωριού μας, όταν τελειώσει ο εν λόγω δρόμος. Ο κ. Δέδες προτάθηκε από την παρούσα κυβέρνηση ως Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Του ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας καλή επιτυχία, δύναμη και φωτισμό, ώστε και από τη νέα θέση του να προσφέρει έργα σπουδαία για την Πελοπόννησο και την πατρίδα μας γενικότερα. Γνωρίζουμε κ. Γενικέ, ότι όλοι οι μεγάλοι δρόμοι και οι υποδομές της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια φέρουν την υπογραφή σας. Να είστε πάντα καλά.

            Για την κατασκευή του δρόμου και την υλοποίηση όλου του έργου ενδιαφέρονται πάρα πολύ και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδoς και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, οι οποίοι μάλιστα την 21-3-2018 και 26-4-2018 αντίστοιχα υπέβαλαν προς το Υπουργείο Υποδομών και τις σχετικές αιτήσεις τους για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου. Στις αιτήσεις τους αναφέρονται αναλυτικά και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί η κατασκευή του δρόμου. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας συγχαίρουμε τον Δήμαρχο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και τους ευχαριστούμε πολύ για την πρωτοβουλία τους αυτή.
Ευχαριστώ, επίσης τον Αντιδήμαρχο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνο Ξυλομένο, ο οποίος ήρθε στο χωριό μας στις 30 Αυγούστου, ενημερώθηκε και διαπίστωσε και ο ίδιος ότι η Υπουργική Απόφαση αφορά όχι μόνο την κατασκευή του δρόμου από την Αγία Κυριακή ως τον Αϊγιάννη, αλλά την ολοκλήρωση όλου του δρόμου που συνδέει το Παλιούρι με την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μήκους 4.100 μέτρων. Υποσχέθηκε ότι μετά την δημοπράτηση του έργου θα υποδείξουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου στον εργολάβο και θα διορθωθεί ό,τι πρέπει στο τμήμα του ασφαλτοστρωμένου  φθαρμένου, λόγω πολυετίας και μη συντήρησης δρόμου, από την Αγία Κυριακή ως το Παλιούρι. Η ενημέρωση του κ. Ξυλομένου έγινε από εμένα και τον συγχωριανό μας καθηγητή κ. Ιωάννη Κούτχια στην πλατεία του χωριού μας.

            Όλοι οι Παλιουριώτες ευχαριστούμε πάρα πολύ τον συγχωριανό μας Δασάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Κουλουκούρα, που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του Δασαρχείου, ώστε να υπογράφει η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου και από την Δασάρχη Καρδίτσας. Έτσι ξεπεράστηκαν όλα πλέον τα εμπόδια και ως το Πάσχα (28-4-2019) θα δημοπρατηθεί το έργο της κατασκευής του δρόμου.

            Θέλω να ευχαριστήσω πολύ και τον συγχωριανό μας κ. Αθανάσιο Μαργαρίτη γιατί πέτυχε, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας στο οποίο υπηρετούσε ως υψηλόβαθμο στέλεχος, να προσφερθεί στο χωριό μας το ξύλινο σπίτι στο οποίο στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιουριού. Οι Παλιουριώτες του ευχόμαστε προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

            Ευχαριστούμε πολύ και τον συγχωριανό μας, κ. Βασίλειο Κ. Τσιμητρά που ζει στην Αμερική και η αγάπη του για το χωριό μας του κάνει συχνά να μας επισκέπτεται και να βοηθάει οικονομικά, όποτε χρειάζεται, του Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας. Η ωραία πλακόστρωση της αυλής του Μοναστηριού μας έγινε με δικά του έξοδα. Υγεία, χαρά και ευτυχία σου ευχόμαστε κ. Βασίλη. Να είσαι πάντα καλά, να επισκέπτεσαι τακτικά το χωριό μας και να βοηθάς όσο σου είναι δυνατόν το όμορφο Παλιούρι μας.

            Τέλος θέλω, ως Πρόεδρος Παλιουριού, να ευχαριστήσω του Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας κ. Γιάννη Παππά, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, για ό,τι μέχρι σήμερα πρόσφεραν και προσφέρουν, στον πολιτιστικό τομέα, στο χωριό μας.

            Συγχαίρω δε και ευχαριστώ τους νέους και τις νέες του χωριού μας που πρόθυμα και εθελοντικά καθαρίζουν κάθε χρόνο το οροπέδιο και το τρίγωνο στην είσοδο του χωριού μας, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για το πανηγύρι μας. Μαγειρεύουν δε και προσφέρουν ακούραστα και ευχάριστα τα υπέροχα παραδοσιακά φαγητά τους, στους προσκυνητές και στους επισκέπτες μας.

            Όλοι, θέλω να τονίσω, οι κάτοικοι του χωριού μας, αγαπούν το χωριό μας και σέβονται τον Αϊγιάννη μας. Γι' αυτό τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ όλους. Εύχομαι όλοι οι Παλιουριώτες να έχουν τη χάρη και την ευλογία Του.
 
 
Παλιούρι Καρδίτσας, 18 Απριλίου 2019
Ο Πρόεδρος Παλιουριού Τ.Υ.
Ηλίας Λαγός

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή