Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέες Επιτυχίες για το Κarditsa Earthquake Project

Σχολεία εν Δράσει Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας
 
Με τις βαλίτσες του γεμάτες επιτυχίες επέστρεψε από την Αθήνα το «Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν δράσει», Πρόγραμμα του Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας, που πήρε μέρος στο διαγωνισμό "Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο" του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, της Ελληνογερμανικής Αγωγής και του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν στην ομάδα βραβεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου από το Διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κο Γεράσιμο Χουλιάρα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας Athens Science Festival. Η ειδική τελετή διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Στην απονομή παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας, κος Μιλτιάδης Νικολακάκος.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, Αφροδίτη Καρακώστα, Σταυρούλα Ράικου, Αντιγόνη Χαβαλέ, Κωνσταντίνος Πεταλούδας, Παντελής Θεοδωράκος, Δημήτρης Κωνσταντάκος, ΒίρονΤζέκα, Κωνσταντίνος Στάθης, Βαλάντης Μήττας, Θωμάς Μπανούτσος, Άντι Ντούσκου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Ιωάννη Παπαϊωάννου, Αικατερίνης Γιαννακούδη, Μαργαρίτας Μητρίδου και Αικατερίνης Παπαδοπούλου, κατασκεύασαν έναν σεισμογράφο με υλικά από το εργαστήριο των Θερμοϋδραυλικών του Εργαστηριακού Κέντρου, εξαρτήματα του κιτ ρομποτικής του LEGO EV3, ενός Arduinoκαι ενός επιταγχυνσιόμετρου. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού γυρίστηκε ταινία μικρού μήκους στους χώρους του εργαστηρίου ηλεκτρολογίας του ΕΚ, και υπάρχει στο YouTube. Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ έκανε ο Βασίλειος Στάθης, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την βοήθειά του. Επίσης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τη διοίκηση του ΚΤΕΛ για τη στήριξη που προσέφεραν, ώστε η ομάδα να μεταβεί και να παραστεί στην τελετή βράβευσης.

          Εκτός από τη βράβευσή τους, οι μαθητές που μετέβησαν στην Αθήνα είχαν την ξεχωριστή εμπειρία να πάρουν συνέντευξη από τον καταξιωμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα κο Θανάση Λάλα. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο καφέ του Μουσείου Ακρόπολης, αφού προηγήθηκε η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, και διήρκεσε 1,5 ώρα. Ο κος Λάλας ήταν καταιγιστικός, απάντησε σε όλες στις ερωτήσεις των μαθητών και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους στην Καρδίτσα.

          Την Τρίτη 9 Απριλίου, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας, ο ΟΑΣΠ και το «Karditsa Earthquake Project»διοργάνωσαν ασκήσεις σεισμού και ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΟΑΣΠ κου Ευθύμη Λέκκα στην πόλη μας, οι μαθητές του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μαζί του και να του παρουσιάσουν το έργο τους. Ο κο Λέκκας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εκπαιδευτικό σεισμογράφο και τους έδωσε θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία τους και τη βράβευσή τους.

          Η συνεργασία του Προγράμματος με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γίνεται πιο στενή, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία ο σεισμογράφος που παρέλαβε το «Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει» από το Ινστιτούτο. Ο σεισμογράφος αυτός είναι μονίμως συνδεδεμένος με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και θα στέλνει συνεχώς δεδομένα από την περιοχή μας. Το Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας είναι πλέον ένα από τα σχολεία του πανευρωπαϊκού δικτύου σχολικών σεισμογράφων. Η ομάδα του «Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει» συνεργάζεται, επίσης, με την ομάδα ΤΑΛΛΟΣ του Πανεπιστημίου του Βόλου, όπου βρίσκεται ο δεύτερος σεισμογράφος που εγκατέστησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλία. Στο πνεύμα αυτό είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με όποια σχολεία της πόλης το επιθυμούν.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή