Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​12 προληπτικά μέτρα για τη μείωση εμφάνισης του καρκίνου

Yπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου και πρέπει συνεχώς να έχουμε στο μυαλό μας και μία σωτήρια λέξη: ΠΡΟΛΗΨΗ.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου επικεντρώνεται στα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 12 αυτά μέτρα πρόληψης:

Μην καπνίζεις. Το κάπνισμα αποτελεί την αιτία για το 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες και το 75% στις γυναίκες.

Απαγόρευσε το κάπνισμα στο χώρο που κινείσαι. Το 17% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και το 28% όλων των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

Διατήρησε το σωστό σωματικό βάρος. Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες οδηγούν στην παχυσαρκία, μια αιτία εμφάνισης καρκίνου.

Ένταξε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σου. Η συχνή φυσική δραστηριότητα βοηθά την οξυγόνωση ζωτικών οργάνων, μειώνει τα επίπεδα άγχους και καίει περιττές θερμίδες.

Υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή. Πρόσθεσε στο καθημερινό σου διαιτολόγιο προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα και ταυτόχρονα μείωσε τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας, τα πολλά λιπαρά και το αλάτι.

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Οι συστάσεις είναι 1 ποτήρι αλκοόλ για τις γυναίκες/ημέρα και 2 ποτήρια για τους άνδρες/ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του εντέρου.

Απόφυγε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μη χρησιμοποιείς συσκευές μαυρίσματος.

Προστατεύσου από καρκινογόνες ουσίες στο σπίτι και στον τόπο εργασίας. Προϊόντα που περιέχουν αμίαντο, αρσενικό, νικέλιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, υδράργυρο, βενζίνη, πίσσα, διοξίνες, φυτοφάρμακα κ.α. μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

Εξέτασε αν εκτίθεσαι σε ακτινοβολία ραδονίου, το οποίο απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου που βρίσκεται σε πετρώματα και στο έδαφος.

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Απόφυγε την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση.

Διασφάλισε τη συμμετοχή των παιδιών σου σε προγράμματα εμβολιασμού. Οι λοιμώξεις από ιούς προδιαθέτουν την καρκινογένεση.

Κάνε τακτική αυτοεξέταση και έλεγχο για διάφορους τύπους καρκίνου. Η έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή