Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Μελέτη: Χυμός πορτοκαλιού και οι ευεργετικές ιδιότητές του

   Είναι γνωστές σε όλους μας οι ευεργετικές ιδιότητες των χυμών των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα του πορτοκαλιού ο οποίος περιέχει μεγάλα ποσοστά της βιταμίνης C που συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού. Τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση έστω και ενός μικρού ποτηριού χυμού πορτοκαλιού συμβάλλει στην μη εμφάνιση άνοιας και στις ποιοτικότερες και πιο αυξημένες διανοητικές δεξιότητες καθώς και στη δυνατότερη μνήμη. Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού είναι υπεύθυνος και για τη γενικότερη προστασία και θωράκιση του εγκεφάλου.

   Σύμφωνα με την μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 28.000 Αμερικανοί άνδρες και αφορούσε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην διατροφή τους από το 1986 έως το 2002. Η μέση ηλικία των ανδρών κατά την πρώτη συλλογή των δεδομένων ήταν τα 51 έτη.

   Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνδρες που έπιναν ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ήταν κατά 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μειωμένες δεξιότητες σκέψης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από μία μερίδα χυμού πορτοκαλιού τον μήνα.

   Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν υποστεί μείωση στην λειτουργία της μνήμης τους.

   "Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου", δήλωσε η Hannah Gardener, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

   "Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της μελέτης είναι ότι ήμασταν σε θέση να ερευνήσουμε και να παρακολουθήσουμε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανδρών μέσα σε μια χρονική περίοδο 20 χρόνων, κάτι που μας επέτρεψε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα", δήλωσε ο Changzheng Yuan, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ.

   Δεδομένου ότι ο χυμός φρούτων είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες από τα συμπυκνωμένα σάκχαρα φρούτων, είναι γενικά καλύτερα να καταναλώνετε όχι περισσότερο από 120-180ml την ημέρα, επισήμανε ο Yuan.

   Η άνοια αναφέρεται σε συμπτώματα που σχετίζονται με μείωση της μνήμης, ή άλλων δεξιοτήτων σκέψης, που είναι αρκετά σοβαρές για να μειώσουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή