Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Συνεχίζεται η έκθεση του Ανδρέα Γιαννούτσου «επίμονες χartινες κυρίες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «επίμονες χartινες κυρίες», η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, συνεχίζεται στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Στην έκθεση αυτή ο καλλιτέχνης, μετά από μια 10ετή τουλάχιστον ‘απουσία’ από τα εικαστικά δρώμενα της πόλης, ξαφνιάζει ευχάριστα τους επισκέπτες μέσα από την παρουσίαση διακοσίων περίπου επίτοιχων ιδιωμάτων ζωγραφικής, σχεδίων και μικρών ξύλινων αντικειμένων, δημιουργιών των τελευταίων  περίπου 15 ετών.

Πρόκειται για έργα μιας μοντέρνας αισθητικής αντίληψης και εργασίας, που αναζητά μέσα από ποικίλους τρόπους έκφρασης, βιωματικού και χειρονομιακού κυρίως χαρακτήρα και υλικά μιας ευρύτερης γκάμας και επεξεργασίας, αισθητικούς συγκινησιακούς χώρους, αναπτύγματα νοσταλγικής και ενδοσκοπικής χροιάς, σ’ ένα δομημένο κόσμο αποκαλύψεων, σιωπών, στοχασμών και ψηλαφήσεων.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο ελληνοαγγλικό κατάλογο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχόλια, καθώς και κείμενο – κριτικό σημείωμα του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ιστορικού της Τέχνης κ. Μιλτιάδη Παπανικολάου, ο οποίος, χαρακτηριστικά σημειώνει: 

«…Η τωρινή έκθεση του Ανδρέα Γιαννούτσου είναι μια έκπληξη, γιατί δείχνει πώς ο καλλιτέχνης με τρόπο μεθοδικό οδηγείται σε μία ζωγραφική, που με φαινομενική απλότητα, μας οδηγεί σε μία βαθύτατα ενεργητική και εσωτερική φωνή. Έχει αποβάλλει τη λανθάνουσα νατουραλιστική επεξεργασία της τέχνης περασμένων χρόνων, για να γίνει πολύ περισσότερο εκφραστική και εσωτερική με τα ζωγραφικά του μέσα να «μορφοποιούν» με τρόπο αφηρημένο πλέον ιδέες και συναισθήματα. Όπου υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες εμφανίζονται σε έναν μυστηριώδη χώρο, απροσδιόριστο, σχεδόν ανύπαρκτο, να «συμπιέζονται» μορφικά μέσα σε μια δραματική περιδίνηση. Η εσωτερική πίεση είναι έντονη έτσι που τις εξαϋλώνει και τις μεταμορφώνει σε ενοραματικές φιγούρες, φορείς μιας «άλλης» υπόστασης σαν οντότητες που προβάλλουν σε χωροχρονική διάσταση. Τα ζωγραφικά επίπεδα, γεωμετρικά σχήματα από έντονα χρώματα κάθε λογής από μόνα τους συνιστούν αυτόνομες αξίες, που ενισχύουν τη δραματική έκφραση του συνόλου με στόχο τη συναισθηματική κορύφωση. Θα μπορούσαμε να πούμε για τον Ανδρέα Γιαννούτσο  ότι οδηγείται σ’ αυτού του είδους την έκφραση, που διακρίνεται για ένα «πρωτογονισμό» στην όλη πραγμάτευση, από «εσωτερική αναγκαιότητα», χάρη στον εξαιρετικά τολμηρό τρόπο που οργανώνει τις χρωματικές μάζες και τις φιγούρες και εξαιτίας ενός χώρου που «πάλλεται» από δυναμικές γραμμές και εκρηκτικά χρώματα, και παράλληλα «συμπιέζεται» από την παραμορφωτική προοπτική, δημιουργώντας εικόνες συναισθηματικά φορτισμένες…».

Ο κατάλογος διατίθεται από το Πωλητήριο του μουσείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00 
Είσοδος ελεύθερη.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή