Προληπτικά μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών | trikalanews.gr

Προληπτικά μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Από 1ης Μαΐου 2019 ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος για το τρέχον έτος 2019, είναι εξάμηνης διάρκειας και λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Στην αρμοδιότητα του Δασικών Υπηρεσιών (Δ/νση Δασών-Δασαρχείο Τρικάλων και Καλαμπάκας) ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής ανήκει στην Π.Υ(Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Στα πλαίσια της παραπάνω αρμοδιότητας μας ως Δασική Υπηρεσία έχουμε προγραμματίσει μια σειρά έργων και εργασιών που η υλοποίησή τους θα συμβάλλει πέραν των άλλων σκοπών της Δασοπονίας και στην αντιπυρική προστασία των δασών μας και γενικά των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα :
  1. Έχουν συνταχθεί από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας και έχουν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης της βατότητας του δημοσίου δασικού δικτύου, συνολικού μήκους 653 km για το 2019.
  2. Από το Δασαρχείο Τρικάλων έχει συνταχθεί και εγκριθεί αρμοδίως η μελέτη του έργου: ’’Διάνοιξη Δασικού δρόμου Γ’ κατηγορίας αντιπυρικής προστασίας Γκούρα – Βάκαρη – Παλαιομάνδρι – Μαντρί – Δροσοχώρι  Δήμου Πύλης Ν.Τρικάλων ‘’ συνολικού μήκους 5,2 χλμ και προϋπολογισμού 191.000 € . Πρόκειται για σημαντικό δασικό έργο και η κατασκευή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην δασοπροστασία και διαχείριση των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων εν γένει της περιοχής αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου με την ολοκλήρωσή του θα επιτευχθεί η οδική σύνδεση μεταξύ δύο μεγάλων σε έκταση δασικών Συμπλεγμάτων, αυτό του ‘’Τέως Δήμου Κοθωνίων’’ με το ‘’Σύμπλεγμα Δημοσίων δασών Νεραϊδοχωρίου – Πύρρας – Αγίου Νικολάου – Δροσοχωρίου’’ εξυπηρετώντας παράλληλα και την οδική επικοινωνία των κατοίκων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής.  
  3. Ολοκληρώθηκαν τα έργα: α) «Βελτίωσης – συντήρησης και ασφαλτόστρωσης του δασικού δρόμου ’’Βλάχα-Γελαδαριά Δήμου Πύλης’’– Δασαρχείου Τρικάλων» και  β)« Κουκουφλί – Ρέμμα Σκοτεινό του Δασικού Συμπλέγματος Δημοσίων Δασών Ασπροποτάμου», Δασαρχείου Καλαμπάκας.
  4. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα ως προς την ολοκλήρωση του έργου διάνοιξης του δασικού δρόμου ’’Αλωνάκι – Προφήτης Ηλίας’’ στο Δημόσιο δάσος Νεράϊδας Δήμου Πύλης – Δασαρχείου Τρικάλων, για τα οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την ολοκλήρωσή του.
  5. Εφαρμόζουμε ήδη ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των λαθροϋλοτομιών και συνέχεια αυτού αναμένουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εντολή για εφαρμογή του προγράμματος Δασοπροστασίας, που θα ισχύει μέχρι τέλους του 2019.
  6. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή των απασχολουμένων με το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για την Αντιπυρική Προστασία, οι οποίοι με ευθύνη των προϊσταμένων των Δασαρχείων Τρικάλων και Καλαμπάκας και μετά από συνεργασία – συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους οικείους ΟΤΑ προέβησαν σε καθαρισμούς περιαστικών αλσυλλίων: (όπως Προφήτης Ηλίας της πόλης των Τρικάλων, Ριζώματος, Κρηνίτσας, Ανάληψης, Λογγακίου, Αρδανίου, Κρήνης, Αγίου Νικολάου, Δ. Φαρκαδόνας, Πύλης Αγίου Βησσαρίωνος κλπ), εργασίες οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.
Από  πλευράς μας γίνεται προσπάθεια σχετικής ενημέρωσης των πολιτών παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων μας, αλλά και με δημοσιεύσεις στα Μ.Μ.Ε. και διανομή έντυπου σχετικού υλικού.

Θα συνεργασθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιτυχή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (στα πλαίσια και της ΚΥΑ 181752/2052/07-05-2019), που ως γνωστόν αποτελούν την κύρια αιτία καταστροφής της δασικής βλάστησης, η έλλειψη της οποίας επιτείνει  την εμφάνιση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων  με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών  σε οικισμούς – οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις πάσης φύσεως και λοιπές υποδομές.

Ζητάμε από τους πολίτες να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μας αυτή για την προστασία των δασών μας, των δασικών εγκαταστάσεων ,των δασικών εδαφών και γενικά των δασικών οικοσυστημάτων του Νομού μας. 

       ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                                                           
  1. Δ/νση Δασών Τρικάλων – 24310 63463     
  2. Δασαρχείο Τρικάλων – 24310 63481 και 1591
  3. Δασαρχείο Καλαμπάκας – 24320 22410,24320 22415Επιχειρείν

ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.

Δημοφιλέστερα

εκλογές 2019

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα και υπόλοιπη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2019. Οι ζυμώσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και

-----Μετέωρα----

Μετέωρα για Όλους: «Τα Μετέωρα εγκυμονούν σκάνδαλο μεγαλύτερο

Η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», τοποθετείται με δελτίο

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Κουμπάρος στον γάμο του Γιώργου Χριστόπουλου και της Δανάης

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί αύριο, 13 Ιουνίου 2019, στα

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας

question mark man

4 μνηστήρες για 1 θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα

Εκτός από τα γνωστά ονόματα που έχουν κλειδώσει στο ψηφοδέλτιο

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης