Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ευγενές αγχολυτικό χαμομήλι στο παζάρι των Τρικάλων

Όλα πωλούνται στην καθημερινή λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Στο ξακουστό, παζάρι των Τρικάλων, στους πάγκους του οποίου ο καταναλωτής μπορεί να βρει και να ψωνίσει ολόφρεσκα λαχανικά εποχής,  κομμένα το ίδιο πρωί από τους κήπους και  τα μποστάνια των παραγωγών.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι πάγκοι που πουλούν βότανα, τα οποία μαζεύουν ορισμένοι – συνήθως ηλικιωμένοι – από τα βουνά, αλλά και από τον κάμπο.

Αυτή την εποχή, δεν είναι  λίγοι εκείνοι που μεταξύ των λαχανικών, πουλούν και φρεσκοκομμένο χαμομήλι. Και είναι αλήθεια χάρμα οφθαλμών να βλέπει ο καταναλωτής, αλλά και να μυρίζει το ωραίο και λεπτό άρωμα των συστάδων χαμομηλιών που βρίσκονται πάνω στους πάγκους σε καλοβαλμένα ματσάκια!

Χιλιάδες  ανθάκια από ταξιανθίες χαμομηλιού – του ταπεινά μεγαλειώδους αυτού λουλουδιού –  που περιμένουν να αγοραστούν και να αποξηρανθούν για να μπορούν να βραστούν και να παράγουν το μαγικό αφέψημα του χαμομηλιού.

Το απαλό κίτρινο – σε χρώμα –  αφέψημα, μπορεί κάποιος είτε να το πιεί, είτε να το χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς, κυρίως ως γιατροσόφι ή ως… αγνό καλλυντικό πρώτης ποιότητας!

Το trikalanews.gr συνάντησε τον κ.  Κώστα Τσόνα και την σύζυγό του Μερόπη που πουλούν στον πάγκο τους, μόνο βότανα μαζεμένα από το βουνό.
«Οι συντάξεις έχουν μειωθεί. Ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα. Εμείς Βρισκόμαστε εδώ για να προσφέρουμε με την εργασία μας στο εγγονάκι μας» είπε το ζευγάρι.
 

  • Το αγνό χαμομήλι της κ. Μερόπης
     

Η κ. Μερόπη μαζεύει  χαμομήλι κάθε άνοιξη από τα λιβάδια του κάμπου των Τρικάλων.

«Το χαμομήλι το μαζεύω από απάτητα μέρη, μακριά από δρόμους και αυτοκίνητα» σπεύδει να διευκρινίσει η κ. Μερόπη και συνεχίζοντας, λέει:

«Το χαμομήλι είναι γιατροσόφι παλιό. Έχει καταπραϋντικές  ιδιότητες και  μαλακώνει το νευρικό σύστημα. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι βοηθάει στον καλό ύπνο. Διαλύει και διώχνει το άγχος.  Είναι αγνό αγχολυτικό. 

Έχει επίσης αντισηπτικές  ιδιότητες και πολλές γυναίκες πλένουν το πρόσωπό τους με χαμομήλι για να διατηρούν φρέσκια και νεανική την επιδερμίδα τους. Περιορίζει επίσης τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια».

«Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα, Κάποιες γυναίκες πλένουν με χαμομήλι τα μαλλιά τους για να διατηρούνται ξανθά ή να παίρνουν ανοιχτόχρωμες ανταύγειες» συμπλήρωσε ο κ. Κώστας .
 

  • Τα βότανα και οι πρώτες μέρες του μήνα
     

Σχετικά με τα βότανα και τις ιδιότητες τους, ο κ. Κώστας, είπε:

«Ανάλογα την περιοχή και την εποχή, μαζεύουμε και τα βότανα. Αλλού μαζεύουμε την λαγομιθιά, που είναι καλή για το σάκχαρο, αλλού το βαλσαμόχορτο – με αυτό οι Σπαρτιάτες γιάτρευαν τις πληγές – αλλού το τσάι του βουνού, αλλού την ρίγανη, το φασκόμηλο, την μέντα, το τίλιο. Αλλού το λουλουδάκι το κίτρινο τον  λεγόμενο μόσχο που μένει αμάραντος  και αποτελεί ένα λουλούδι για να  στολίζει τα βάζα στο σπίτι, για πολλά πολλά χρόνια.

Όλα αυτά είναι του βουνού, από 800 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Δεν είναι όλα σε ένα μέρος, είναι από διάφορα μέρη.

Τα ξέρουμε τα μέρη που φυτρώνει το κάθε βότανο, από τα παλιά και εκεί πάμε και τα μαζεύουμε. Οι παλιοί μας τα έχουν δείξει. Εκείνοι ήξεραν»

Αγοράζει ο κόσμος τα βότανα; Ρωτήσαμε τον κ. Κώστα.

«Τις πρώτες μέρες του μήνα που πληρώνεται ο κόσμος, τότε έχουμε κίνηση. Μετά από 10 μέρες, δεν υπάρχει κίνηση. Πιο πολύ τα αγοράζουν οι συνταξιούχοι και γιατί εκείνοι ξέρουν τις ιδιότητες των βοτάνων, αλλά και γιατί εκείνοι έχουν χρήματα.

Οι νέοι δεν έχουν.  Όσοι νέοι αγοράζουν, το κάνουν γιατί τους το έχουν πει οι γονείς τους ότι τα ροφήματα  των βοτάνων είναι καλύτερα από τον καφέ. Ο καφές δεν προσφέρει, τα βότανα προσφέρουν στον οργανισμό» απάντησε.
 

  • Γερμανοί και Ελβετοί στο παζάρι των Τρικάλων
     

Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια άνοδο στον τουρισμό και το παζάρι είναι ένα από τα ζωντανά αξιοθέατα της πόλης. Ρωτήσαμε λοιπόν, τον κ. Κώστα και την κ. Μερόπη, αν οι τουρίστες αγοράζουν βότανα.

«Κυρίως οι Γερμανοί και οι Ελβετοί, αγοράζουν» είπε η κ. Μερόπη.

«Μια φορά ήρθε ένας Γερμανός εδώ στο παζάρι και μετά ήρθε στο σπίτι και πήρε όσα βότανα είχαμε» είπε ο κ. Κώστας.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή