Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Χάρης Θεοχάρης για τις 120 δόσεις και τις αναδρομικές εισφορές επαγγελματιών και αγροτών

Ερώτηση με θέμα «Ρύθμιση 120 δόσεων για Οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και Καταβολή των Αναδρομικών Εισφορών του 2016» κατέθεσε προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄ Αθήνας Χάρης Θεοχάρης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως στόχος του Υπουργείου είναι η καταβολή ως τον Ιανουάριο του 2018 των εκκρεμουσών αναδρομικών εισφορών του έτους 2016.

Για τις αναδρομικές εισφορές του 2016 για το Ταμείο Νομικών, το ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ και τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ η τελική προθεσμία καταβολής είναι η 30η Νοεμβρίου. Η καταβολή αφορά σχεδόν 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για ποσά που κυμαίνονται από 500 ευρώ ως 3.200 ευρώ.

Το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβληθεί είναι σε ατομικό επίπεδο αρκετά υψηλό καθιστώντας τον κίνδυνο για ραγδαία αύξηση των ληξιπροθέσμων αρκετά πιθανό.

Την ίδια στιγμή ακόμα αναμένεται η αποκρυστάλλωση των διαθέσεων και των σχεδιασμών της κυβέρνησης για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ως και 120 δόσεις. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται πλέον σε 23 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου η ανάγκη για διεύρυνση των επιλογών ρύθμισης πέραν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων καθίσταται επιτακτική για την ελάφρυνση των βαρών αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλών καθώς και για την τόνωση της
οικονομικής δραστηριότητας.

Για το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία υπάρχουν μια σειρά ερωτημάτων και μεταβλητών που η κατάληξή τους θα διαμορφώσει το χαρακτήρα της ρύθμισης. Το ποιες οφειλές και ποιοι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν, τα εισοδηματικά κριτήρια, το πώς θα υπολογίζεται η ελάχιστη δόση και το πώς θα αντιμετωπισθούν οι προσαυξήσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή μη της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Υπουργός:

Ποιοι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή;

Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια που θα προσδιορίζουν τις μεταβλητές της ρύθμισης; Ποια θα είναι η αντιμετώπιση των προσαυξήσεων;

Υπάρχει πρόθεση να εμπλουτιστούν οι επιλογές της πάγιας ρύθμισης σε όρους διάρκειας;

Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να είναι εφικτή η ένταξη στην ρύθμιση και των αναδρομικών εισφορών του 2016;

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή