Έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στις Βόρειες Σποράδες.
Την δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας στα νησιά των Βορείων Σποράδων, προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με πολλά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν αρχικά δεκαέξι παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 21.692.795 €.
Το σχέδιο εκτός από υποδομές και μεταφορές, περιλαμβάνει παράγοντες που αφορούν τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και τη διαχείριση του περιβάλλοντος όπως, διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ , υιοθέτηση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών, υλοποίηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.
Για την αποτελεσματική διαχείριση των τουριστικών ροών στα νησιά των Βορείων Σποράδων, λήφθηκε υπόψη η βιωσιμότητα και η ποιότητα της εμπειρίας των τουριστών καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ντόπιων. Στις στρατηγικές περιλαμβάνονται η επέκταση Τουριστικής Περιόδου και Διαχείριση Επισκεπτών , η Διαφοροποίηση Τουριστικών Προσφορών, η βελτίωση Υποδομών και Μεταφορικών Μέσων, η χρησιμοποίηση Τεχνολογικών Λύσεων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τουριστών.
Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Νήσων Βορείων Σποράδων στη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε ανάλυση στοιχείων και αξιολόγηση των εξελίξεων και δεδομένων που αφορούν στα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, τους τουριστικούς πόρους και το τουριστικό προφίλ, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και τις υποδομές μεταφορών .
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Θεσσαλία», για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 προχώρησε αρχικά στην εκπόνηση επικαιροποίησης της υφιστάμενης Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) προκειμένου αυτή να εναρμονιστεί με τις νέες συνθήκες και με τις απαιτήσεις της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο τουλάχιστον το 30% των πόρων της ΟΧΕ πρόκειται να κατευθυνθεί σε δράσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το σχέδιο
Αναλυτικότερα, το επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Νήσων Βορείων Σποράδων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος προβλέπει τις εξής δράσεις:
-Διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
-Αύξηση των επισκεπτών και της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτιστικών πόρων, όπως το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, τα Βυζαντινά Μνημεία, τα Κηρυγμένα Ναυάγια Κλασσικής και Νεότερης περιόδου, οι Παραδοσιακοί Oικισμοί κ.α.
-Βελτίωση της προσβασιμότητας και διασύνδεσης των νησιών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα.
-Ανάπτυξη καινοτόμων και εξωστρεφών υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού, δικτύωση των φορέων πολιτισμού και τουρισμού.
Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ποιότητας ζωής με δράσεις πλέον της ενίσχυσης του τουρισμού.
-Τόνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων στους τομείς της γεωργίας & αλιείας.
-Άμβλυνση των εποχικών προβλημάτων προσπελασιμότητας κατά τους μήνες με περιορισμένη τουριστική κίνηση.
-Προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις υποδομές και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Δ. Κουρέτας: Ενιαίος και διεθνώς αναγνωρισμένος προορισμός οι Σποράδες
«Το όραμα της Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης αφορά στην αστική και κοινωνική αναζωογόνηση, την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των νησιών με την ενδοχώρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων και ροών επισκεψιμότητας. Συνακόλουθα, κύριες αναπτυξιακές επιλογές για το σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων με χρονικό ορόσημο το έτος 2030, αποτελεί η ανάδειξή τους ως ενός ενιαίου και διεθνώς αναγνωρίσιμου τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, μέσω της προώθησης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και των θεματικών μορφών τουρισμού, της αύξησης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, της αξιοποίησης και σύνδεσης του τουρισμού και του πολιτισμού με τους λοιπούς τοπικούς παραγωγικούς τομείς, με στόχο τον εμπλουτισμό των βιωματικών εμπειριών των επισκεπτών, καθώς και της διασφάλισης της προσβασιμότητας και της διασυνδεσιμότητας των νησιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με διεύρυνση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων μεταφορών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας.