Χάρης Θεοχάρης εφ΄όλης της ύλης | trikalanews.gr

Χάρης Θεοχάρης εφ΄όλης της ύλης

Συνέντευξη στο trikalanews.gr του Ανεξάρτητου Βουλευτή.
 
Παρουσιάσατε μια πρόταση για την οικονομία την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδη Νεκτάριο. Θα μας πείτε περί τίνος πρόκειται;
 
Πρόκειται για ένα σχέδιο μείωσης του χρέους και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης. Σήμερα, οι υπερβολικοί φόροι και εισφορές σκοτώνουν την οικονομία. Προτείνουμε, λοιπόν, απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση των συντελεστών, χωρίς να προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα μιλάμε για συντελεστή 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και φορολογία εισοδήματος από 20% ως 30% για φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Στον ΦΠΑ θα έχουμε ενιαίο συντελεστή 20% - και χαμηλό συντελεστή 10%. Το αποτέλεσμα είναι θετικό για όλους: σταθερά έσοδα για το δημόσιο, λιγότερη γραφειοκρατία, στήριξη των εισοδημάτων για τα νοικοκυριά και μείωση των κινήτρων για «μαύρη» εργασία. 
 
Είναι δυνατόν να συμβούν όλα αυτά μαζί; Αν μειωθούν οι φόροι δε θα μειωθούν και τα έσοδα για το δημόσιο;
 
Το ελπιδοφόρο μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι δε χρειαζόμαστε νέα επώδυνα μέτρα. Σήμερα έχουμε πετύχει να παίρνουμε το 25% του ΑΕΠ σε φόρους - όσο και ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών - αλλά χάσαμε το στοίχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο δίκαιο μοίρασμα των βαρών. Να κάνουμε επί μέρους διευθετήσεις, χωρίς να ζητάμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την κοινωνία. Δε χρειαζόμαστε νέα λιτότητα. Τα επώδυνα έχουν γίνει, τα δίκαια μας απόμειναν.  Έχει ψηφιστεί π.χ. η μείωση του αφορολόγητου, επομένως πρέπει να μειώσουμε κατά 8% τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μη δούμε άλλες απώλειες στα εισοδήματα.
 
Πόσο αισιόδοξος είστε ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί; Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το μνημόνιο, είμαστε κοντά σε αυτό που λέγεται «καθαρή» έξοδος;
 
Για να συμβεί αυτό απαιτούνται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι θα έχουμε ενστερνιστεί όχι τα μέτρα αλλά τους στόχους των μέτρων. Ώστε ακόμη κι αν κάτι δε λειτουργεί, θα δουλέψουμε με σκοπό τη διόρθωσή του, αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να «ξηλώσουμε» τις αλλαγές. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτοί; Μια ανοικτή, εξωστρεφής οικονομία που θα δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας για όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Και ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας που θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας μας.
 
Ποια είναι η θέση σας για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και για τα συλλαλητήρια;
 
 Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για λύση, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Χρειάζεται ειλικρινής διάθεση και από τις δύο πλευρές - κυρίως από τη γειτονική χώρα - ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές θέσεις στο Σύνταγμα και να στηριχθεί η σχέση μας σε όρους εμπιστοσύνης και αμοιβαίας οικονομικής ανάπτυξης. Περιμένω να δω αν αυτή η διαδικασία θα καταλήξει, αν θα έλθει μια λύση επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα. Τα συλλαλητήρια δεν είμαι σίγουρος ότι βοηθούν σε ένα πολύπλοκο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, οι θέσεις απλουστεύονται και κυριαρχούν τα συνθήματα. Καταλαβαίνω όμως την ευαισθησία που υπάρχει και τη θέληση του κόσμου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
 
Πώς βλέπετε την υπόθεση της Novartis;
 
Στην υπόθεση αυτή πρέπει όλα να βγουν στο φως και να ολοκληρωθεί τάχιστα, γιατί η αργοπορία ισοδυναμεί με άρνηση απονομής της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, με τον τρόπο που ήρθε η υπόθεση στο προσκήνιο παραβιάστηκε η θεσμική διαδικασία προκαλώντας υποψίες ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πτυχές πρέπει να διαλευκανθούν ώστε να μην κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, όμως κάποτε η κοινωνία μας θα πρέπει να στραφεί στο πώς θα χτίσει το μέλλον της και όχι στο πώς θα τσακώνεται για το παρελθόν της.
 
Για ποιον λόγο παραμένετε ακόμα ανεξάρτητος βουλευτής, ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα το οποίο θα θέλατε να προωθήσετε κάτω από μια κομματική στέγη;
 
Ως ανεξάρτητος βουλευτής μου δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζω μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί η πόλωση και λιγότερο οι φωνές της μετριοπάθειας. Ο χώρος του κέντρου - όπου και ανήκω - συμπιέζεται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στόχος μου είναι να βρω τον τρόπο ώστε αυτές οι φωνές της μετριοπάθειας να ακουστούν και ο χώρος του κέντρου να διαδραματίσει τον ιστορικό ρόλο που του αρμόζει. Επιχειρείν

ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών και όχι μόνο, ξεκίνησε από τα Τρίκαλα.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας

Δημοφιλέστερα

Η προσπάθεια της έξυπνης δημοτικής αρχής Τρικάλων, να απευθυνθεί σε ηλίθιους δημότες…

Η προσπάθεια της έξυπνης δημοτικής αρχής Τρικάλων, να απευθυνθεί

Την ανικανότητα να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή των Τρικάλων… η

----Κυριακος Μητσοτάκης----

Ποια θα είναι η «δύναμη πυρός-υποψήφιοι βουλευτές» της ΝΔ στα

Προετοιμασίες, ζυμώσεις και συζητήσεις συνθέτουν το πολιτικό

Σκισμένο καλσόν

«Ξύπνησε» ο Τρέλλης

Σεισμός 6,5 ρίχτερ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα

«Ο  Παρθένης είδε ότι χάνει τη μάχη και κάλεσε σύσκεψη»

Παράνομο το Δ.Σ του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων της 28ης/

Παράνομες σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφο 9 του Νόμου 2690/1999 ΦΕΚ 45

2019-trikala01

Παστώθηκαν τα Τρίκαλα από το… αλάτι

Στον ύπνο φάνηκε να βρήκε τις υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων η

Ανοιχτά τα σχολεία στον Δήμο Τρικκαίων

​Ανοιχτά τα σχολεία στον Δήμο Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 τα

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης