Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Τρικάλων με βλέψεις Πανελλήνιου θεσμού

Με απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, το 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ν. Τρικάλων, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα.

Σε αυτό συμμετείχαν 29 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων.

Ο χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, επιλέχθηκε όπως είπε στο trikalanews.gr ο υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Λεωνίδας Μποντίλας, επειδή είναι το πιο σύγχρονο αμφιθέατρο σε σχολική μονάδα στα Τρίκαλα, εξοπλισμένο με τεχνολογικά μέσα και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο από τους μαθητές και καθηγητές των 29 σχολείων που συμμετείχαν. Η εκδήλωση είχε περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς οι μαθητές μιλούσαν μεταξύ τους και δεν υπήρχε ησυχία στην αίθουσα.

Τα σχολεία, με την βοήθεια του συντονιστή του Φεστιβάλ, κ. Λεωνίδα Μποντίλα, παρουσίασαν, τις εργασίες τους, από τους ίδιους τους μαθητές και καθηγητές που τις δημιούργησαν. Εκείνο που εκπέμπονταν ήταν πραγματικά μια εξόχως δημιουργική δράση  που ενίσχυε τη δημιουργικότητα των μαθητών, αναδείκνυε τις ψηφιακές, προγραμματιστικές και κατασκευαστικές τους δεξιότητες και προέβαλλε τις καινοτόμες ιδέες τους στην ευρύτερη κοινωνία. Πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν από όλους του παρευρισκόμενους.

•    Φεστιβάλ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας του Κώδικα

Το trikalanews.gr παρακολούθησε από κοντά, καθ΄όλη την διάρκεια της διεξαγωγής του, το σημαντικό αυτό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων  και μιλώντας με τους διοργανωτές, μεταφέρει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τον… νέο Εκπαιδευτικό Θεσμό που μόλις «γεννήθηκε» στα Τρίκαλα και που φιλοδοξούν  να τον κάνουν, Πανελλήνιο!  

Όπως δήλωσε στο trikalanews.gr  ο κ. Λ. Μποντίλας: «Τα μαθητικά ψηφιακά έργα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους σε μαθήματα Πληροφορικής αλλά και των σχολικών δραστηριοτήτων με άλλες ειδικότητες καθηγητών. Το Φεστιβάλ διενεργήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας του Κώδικα που για κάθε έτος είναι η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Καλούνται τότε όλοι οι πολίτες του κόσμου, να γράψουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο πρόγραμμα. Οι μαθητές των Τρικάλων αποφάσισαν να γράψουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας την Εκπαιδευτική Ρομποτική.

Είμαστε χαρούμενοι γιατί είχαμε την ανταπόκριση, τόσο των μαθητών και των εκπαιδευτικών πληροφορικής και μαθηματικών κυρίως που είναι υπεύθυνοι της ρομποτικής στα σχολεία, αλλά και των καθηγητών άλλων ειδικοτήτων που στήριξαν το πρόγραμμα μέσα από σχολικές δραστηριότητες».

•    Αποκλειστική δήλωση στο trikalanews.gr Βάσως Κάκλα: «Φιλοδοξώ να αφήσω ως παρακαταθήκη τον θεσμό Πανελλήνιου Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Τρίκαλα»

Λίγο πριν το τέλος του 1ου  Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ν. Τρικάλων, εκμαιεύσαμε  από την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, κ. Βάσω Κάκλα, την ακόλουθη αποκλειστική δήλωση:

«Είμαστε περήφανοι που κινητοποιήθηκαν όλα τα σχολεία στην κατεύθυνση της έρευνας και της καινοτομίας. Οφείλουμε να βοηθήσουμε στην ανίχνευση ταλέντων που αύριο μέσω της τεχνολογίας θα δώσουν τις υπηρεσίες τους σε νευραλγικούς τομείς της ανθρωπότητας, όπως  Ιατρική και Αστροφυσική.

Στα παιδιά και στα σχολεία που συμμετείχαν, θα δοθούν βραβεία συμμετοχής και ενδεχομένως του χρόνου θα μπορούσαμε να οργανώσουμε αυτό το Φεστιβάλ σε Πανελλήνια βάση. Φιλοδοξώ να αφήσω ως παρακαταθήκη, τον θεσμό ενός Πανελληνίου Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Τρίκαλα, Αυτό το «πακέτο» το έχουμε ως πόλη,  έχουμε παγκόσμιες βραβεύσεις στο 7ο Λύκειο  – 8η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής –  και τα σχολεία μας συμμετέχουν σε Φεστιβάλ Ρομποτικής ανά την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να ενισχύσουμε.

Αρχικά θα μπορούσαμε να κάνουμε μια Πανελλήνια Συνάντηση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με διαγωνιστικό, ίσως, χαρακτήρα».

•    Αποκλειστική δήλωση στο trikalanews.gr της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στο Φεστιβάλ, ακούγοντας την πρόταση της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων και στηρίζοντάς την, δήλωσε αποκλειστικά  στο trikalanews.gr «Το πιο σημαντικό είναι να βγει αυτή η εκπαιδευτική δράση στην κοινωνία και να την δει ο κόσμος. Σε μια πλατεία, ίσως, καλοκαίρι, να περνάει ο κόσμος και να κάθεται να βλέπει την προηγμένη μορφή τεχνολογίας».

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Φυσικής και Φωτογράφο κ. Θανάση Σπανιά για την κεντρική πανοραμική φωτογραφία που παραχώρησε στο trikalanews.gr .
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή