Θοδωρής Κλιάφας: «Είμαστε ανοιχτοί στα σχολεία για παραστάσεις μπαλέτου» | trikalanews.gr

Θοδωρής Κλιάφας: «Είμαστε ανοιχτοί στα σχολεία για παραστάσεις μπαλέτου»

Πράσινο φως στα σχολεία από το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα για οπτικοακουστικές, ιστορικές παραστάσεις μπαλέτου.

Ήταν θεσμός κάποτε στα Τρίκαλα, κάθε 6 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, να μπορούν όσοι το επέλεγαν, να παρακολουθούν με ελεύθερη είσοδο – όπως σε οτιδήποτε εκδήλωση αφορά μέχρι σήμερα το Κέντρο – μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση μπαλέτου.

Οι παραστάσεις ήταν πάντα από σπουδαία μπαλέτα, με σπουδαίους χορευτές, χορογράφους, ορχήστρες και μαέστρους, μαγνητοσκοπημένα  στις σπουδαιότερες αίθουσες μπαλέτου του κόσμου.

Ο κ. Θοδωρής Κλιάφας  – με το ταλέντο που τον διακρίνει στην μεταδοτικότητα και κυρίως την βαθιά γνώση, αγάπη και σεβασμό του έχει στην Τέχνη γενικότερα –  ήταν πάντα ο άνθρωπος που «ξεναγούσε»  το μπαλέτο  το κοινό, κυρίως μαμάδες με παιδιά, που γέμιζαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου.

Με αυτές τις οπτικοακουστικές παραστάσεις, καλλιεργήθηκε αισθητικά  –  κατ΄αναλογία που μπορούσαν να κάνουν ως «μονάδες» –  το αισθητικό κριτήριο αρκετών  παιδιών των Τρικάλων και κυρίως εκείνων που δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στην Αθήνα να παρακολουθήσουν ανάλογες παραστάσεις, πότε όμως τέτοιου υψηλού επιπέδου.

Όμως,  κάποια στιγμή μετά από χρόνια, αυτή η «γιορτή», σταμάτησε. Άλλαξαν οι συνθήκες είπε στο trikalanews.gr o κ. Θοδωρής Κλιάφας και το κοινό μπορούσε να δει αντίστοιχες παραστάσεις σε dvd στο σπίτι ή σήμερα, μπορεί να τις δει ακόμα και μέσω ενός κινητού τηλεφώνου. «Ομογενοποιήθηκαν τα πράγματα και χάθηκε η αίσθηση του ξεχωριστού και του συλλογικού» είπε, και σίγουρα έχει απόλυτο δίκιο.

•    Μια εκπαιδευτικός έκανε να  «ξαναγεννηθεί» το μπαλέτο στο Κέντρο  Κλιάφα

Μετά από αρκετά χρόνια, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, το Κέντρο ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, ξανάνοιξε τις πύλες του για να παρουσιάσει μια παράσταση μπαλέτου, τον Καρυοθραύστη του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι.

Αυτό συνέβη, γιατί μια καθηγήτρια μουσικής του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, η κ. Λίτσα Κίτρου,  αποφάσισε οι μαθητές της να δουν την παράσταση.

 «Είχα ξαναπάει μαθητές μου να δουν τον Καρυοθραύστη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, πριν από χρόνια και είπα να το κάνω και φέτος γιατί πάντα τέτοια ερεθίσματα,   είναι όφελος για τα παιδιά» είπε στο trikalanews.gr όταν ρωτήθηκε γιατί προκάλεσε μια τέτοια σχολική δράση.

•    Αποκλειστικές δηλώσεις του  Θοδωρή Κλιάφα στο trikananews.gr .

Μετά την παράσταση, συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο των οπτικοακουστικών παραστάσεων στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.  Στην ερώτηση μας: «Τι μαγικό συνέβη στο Κέντρο μετά από τόσα χρόνια με την παράσταση του Καρυοθραύστη» ο κ. Θοδωρής Κλιάφας, απάντησε:

«Όταν υπάρχουν δασκάλες και παιδιά που έχουν εξοικείωση με το θέμα, παρακολουθούν κανονικά, χωρίς φασαρία, παρεμβάσεις και παρεμποδίσεις και παίρνουν αυτό που η Τέχνη έχει να δώσει».

•    «Είμαστε ανοιχτοί στα σχολεία. Υπάρχουν πολλά μπαλέτα-παραμύθια»

Απαντώντας ο κ. Θ. Κλιάφας, στην επόμενη ερώτησή μας, αν το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, θα μπορούσε να κάνει ανάλογες προβολές και σε άλλα σχολεία των Τρικάλων, τόνισε:

«Είμαστε ανοιχτοί σε όποιο σχολείο ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει παράσταση μπαλέτου, αρκεί να την έχουμε. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα μπαλέτα του Τσαϊκόφσκι.

 Υπάρχει και το «Όνειρο Θερινής Νύχτας», η «Κοπέλια» και πολλά άλλα μπαλέτα-παραμύθια άλλων συνθετών.

Υπάρχουν και πιο σύγχρονα μπαλέτα, όπως, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Αλλά και αποσπάσματα από μπαλέτα αν θέλει κάποιος να εξηγήσει στα παιδιά την τεχνική και διάφορα άλλα στοιχεία του μπαλέτου. Θα μπορούσαμε να τα παρουσιάσουμε όλα αυτά, σε συνεννόηση με τα σχολεία.

Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι η δεκτικότητα των παιδιών».

•    Το μήνυμα του Καρυοθραύστη

Πριν φύγουμε από το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, ρωτήσαμε τον κ. Θ. Κλιάφα να πει το δικό του μήνυμα  από το παραμύθι του Καρυοθραύστη, κι εκείνος απάντησε:

«Το μήνυμα του έργου είναι, ότι η φαντασία και η πραγματικότητα είναι δυο πράγματα αλληλένδετα και αυτό που τελικά μετράει είναι η δημιουργικότητα του ανθρώπου. Η δημιουργικότητα που μπορεί να είναι ατομική, αλλά  στην πραγματικότητα είναι και συλλογική.  Δεν είναι δηλαδή, απλώς ένα όνειρο που μένει στο μυαλό κάποιου, εμπλέκει και άλλους ανθρώπους. Τώρα, πώς αυτό ο καθένας το μετουσιώνει σε πράξη, εξαρτάται από εκείνον. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Οι δυνατότητες δίνονται, από εκεί και πέρα, ο καθένας είναι ελεύθερος να φανταστεί τη συνέχεια στο μυαλό του, είτε σε συνεργασία με άλλους και να την κάνει πράξη στη ζωή του.

Κορωνίδα όλων είναι το αστέρι πάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η συναδέλφωση και η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή είναι η Δημιουργία, εξάλλου. Εκεί πρέπει να οδηγηθούν όλα στο παραμύθι. Τώρα πώς θα οδηγηθούν, αυτό είναι το ζητούμενο. Πάντα, σε κάθε εποχή».Επιχειρείν

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών και όχι μόνο, ξεκίνησε από τα Τρίκαλα.

Δημοφιλέστερα

Σήμερα το βράδυ, έφυγε ξαφνικά από την ζωή μέσα στο κατάστημα που διατηρούσε επί της οδού Κονδύλη, γνωστός Τρικαλινός ιδιοκτήτης καφέ, ηλικίας 51 ετών.

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή γνωστός Τρικαλινός ιδιοκτήτης

Σήμερα το βράδυ, έφυγε ξαφνικά από την ζωή μέσα στο κατάστημα που

Έλεγχος ρομπότ-σερβιτόρων από άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική καφετέρια

Έλεγχος ρομπότ-σερβιτόρων από άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική

Μια καφετέρια με ρομποτικούς σερβιτόρους, οι οποίοι ελέγχονται

tnewsgroup

Ψεύδεστε ασυστόλως, κ. διοικητά μας, κρίνοντας εξ ιδίων τα

Διάχυτη ανασφάλεια διακατέχει, όπως ακούσαμε κι εμείς και όλα τα

Διοικητής και διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διοικητής και διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων σε

Όσο και αν το αρνείται, ο κ. Δημήτρης Παρθένης, διοικητής του

​Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για Τρικαλινό

​Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για Τρικαλινό

Πολύ καλά Χριστούγεννα θα κάνει συμπολίτης μας Τρικαλινός που

Φρούριο της πόλης μας

Επιτέλους το Φρούριο της πόλης μας θα γίνει ορατό

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα στον τοπικό τύπο πως το

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης