Αίτημα εξαίρεσης από την απόφαση για τις άδειες ανόρυξης γεωτρήσεων από το Επιμελητήριο Τρικάλων | trikalanews.gr

Αίτημα εξαίρεσης από την απόφαση για τις άδειες ανόρυξης γεωτρήσεων από το Επιμελητήριο Τρικάλων

Το ζήτημα της εξαίρεσης του Νομού Τρικάλων από την κανονιστική απόφαση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάσει της οποίας εκδίδονται οι σχετικές άδειες ανόρυξης γεωτρήσεων από το 2006, τέθηκε επί τάπητος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Τρικάλων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλη Γιαγιάκου που έθεσε το ζήτημα στον Γ. Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτη Γκούπα, ο οποίος αφού έλαβε γνώση του τεκμηριωμένου αιτήματος του Επιμελητηρίου, για εξαίρεση του Νομού Τρικάλων από κανονιστική απόφαση, τον παρέπεμψε για την τεκμηρίωση του αιτήματος, στην αρμόδια Δ/νση Υδάτων.

Κατόπιν αυτού, προγραμματίστηκε σύσκεψη, στο Επιμελητήριο, υπό την προεδρία του κ. Γιαγιάκου, παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.  Μπράχου και του γεωλόγου κ. Κούτση, του  Διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Τρικάλων κ. Γκαγκαστάθη, καθώς επίσης και των κυρίων Χριστοδούλου, Γουγουλάκη και Τζιουρτζιώτη από την ίδια υπηρεσία.

Ο κ. Γιαγιάκος υπογράμμισε την ανάγκη να εξαιρεθεί ο Νομός Τρικάλων από την κανονιστική απόφαση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας βάσει της οποίας εκδίδονται πλέον οι σχετικές άδειες ανόρυξης γεωτρήσεων και η οποία εκτός των άλλων, πλήττει σοβαρά την επιχειρηματικότητα στο Νομό Τρικάλων και δυσχεραίνει την ανάπτυξη επιχειρήσεων οι οποίες μάλιστα, έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η εξαίρεση του Νομού, από την κανονιστική τεκμηριώνεται σύμφωνα με τον κ. Γιαγιάκο ως εξής:
1ο: Ο Νομός Τρικάλων έχει τεράστια υπόγεια υδατικά αποθέματα, εν αντιθέσει με τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας οι οποίοι είναι ελλειμματικοί. Ο Νομός είναι ο πρώτος σε επίπεδο χώρας σε υπόγεια υδατικά αποθέματα, γεγονός που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω της κανονιστικής απόφασης που τον εξισώνει με τους υπόλοιπους, ελλειμματικούς σε νερό, Νομούς της Περιφέρειας.

2ο: Στην ουσία, όχι απλώς, δεν αξιοποιείται ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα είναι και το επαρκές νερό, αλλά με την εξίσωση των Νομών της Θεσσαλίας, ασχέτως των υδρολογικών δεδομένων καθενός εξ αυτών, προκύπτει ένα συγκριτικό μειονέκτημα για το Νομό Τρικάλων, λόγω του μικρού στρεμματικού κλήρου, επομένως και των γηπέδων στα οποία αναπτύσσουν τις εγκαταστάσεις τους, οι Τρικαλινές επιχειρήσεις. Στην Ανατολική Θεσσαλία, λόγω του μεγάλου κλήρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, πληρείται η προϋπόθεση των 200 μέτρων ως απαραίτητου όρου για την αδειοδότηση μιας νέας γεώτρησης. Αντιθέτως, στα Τρίκαλα πολλές επιχειρήσεις που ήδη έχουν αναπτύξει τις εγκαταστάσεις τους και μάλιστα έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, δεν μπορούν να ανορύξουν  γεωτρήσεις διότι υπάρχουν, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων αβαθείς (μικρές) γεωτρήσεις που λόγω των επιφανειακών υδάτων εντοπίζονται 3 και 4 σε κάθε κτήμα.

3ο: Οι διακυμάνσεις της στάθμης των υπόγειων υδάτων είναι πολύ μικρές μεταξύ της χειμερινής και της καλοκαιρινής περιόδου στο Νομό Τρικάλων. Οι απώλειες μάλιστα, αναπληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών και γεωγραφικών δεδομένων της περιοχής (γειτνίαση του κάμπου με τον πλούσιο σε ύδατα ορεινό όγκο της Πίνδου, πλούσιο ποτάμιο δίκτυο του Πηνειού και Πορταικού κ.α.).

4ο: Οι γεωτρήσεις στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού Τρικάλων, αποδίδουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού με μέσο όρο στάθμης τα 6 περίπου μέτρα βάθος. Αντίθετα, στο ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, η στάθμη του νερού κυμαίνεται στα 80 με 150 μέτρα βάθος, ενώ γίνονται και ανορύξεις που φτάνουν στα 450 μέτρα βάθος, χωρίς πάντα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επομένως, είναι αυταπόδεικτη η διαφορά των υδρολογικών δεδομένων μεταξύ του Νομού Τρικάλων και της υπόλοιπης Θεσσαλίας.

Οι παραπάνω λόγοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να  συντελείται μία κατάφορη αδικία σε βάρος των Τρικαλινών επιχειρήσεων, αλλά και σε βάρος της γενικότερης ανάπτυξης του Νομού, αφού δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση  ενός προφανούς συγκριτικού πλεονεκτήματος.

Για την άρση αυτής της κατάφορης αδικίας προτάθηκε η εξαίρεση του Νομού Τρικάλων από την κανονιστική απόφαση προκειμένου ώστε για την αδειοδότηση των νέων γεωτρήσεων να μην λαμβάνεται ως κριτήριο η απόσταση, αλλά το υπόγειο υδρολογικό δυναμικό.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιχειρηματολόγησε και ο κ. Γκαγκαστάθης, αλλά και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Τρικάλων που ήταν παρόντες στη σύσκεψη και οι οποίοι εξέφρασαν ταυτόσημες απόψεις.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, άκουσε με πολύ προσοχή την επιχειρηματολογία του κ. Γιαγιάκου και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Νομού και ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, η πρόταση (με καταγραφή των πλούσιων σε υπόγεια υδατικά αποθέματα περιοχών του Νομού), για να αντιμετωπισθούν, σε πρώτη φάση, οι κατεπείγουσες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν λόγω της μη έκδοσης άδειας για την ανόρυξη γεώτρησης, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Επιχειρείν

Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.

Δημοφιλέστερα

εκλογές 2019

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα και υπόλοιπη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2019. Οι ζυμώσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και

-----Μετέωρα----

Μετέωρα για Όλους: «Τα Μετέωρα εγκυμονούν σκάνδαλο μεγαλύτερο

Η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», τοποθετείται με δελτίο

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Κουμπάρος στον γάμο του Γιώργου Χριστόπουλου και της Δανάης

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί αύριο, 13 Ιουνίου 2019, στα

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας

question mark man

4 μνηστήρες για 1 θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα

Εκτός από τα γνωστά ονόματα που έχουν κλειδώσει στο ψηφοδέλτιο

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης