Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αμερικανο-Τρικαλινή νύχτα μαγική

Εκπλήσσουν ευχάριστα οι φετινές μουσικές εκδηλώσεις  στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα.

Η χθεσινή χορωδιακή συνάντηση της Δημοτικής Χορωδίας Δωματίου Τρικάλων «Voci Intonate» με μαέστρο την Ελένη Ζιάκα  και της αμερικανικής Χορωδίας «I Cantori di Carmel»  με μαέστρο τον Cyril Deaconoff, προσέφεραν στο τρικαλινό κοινό, μια καταπληκτική συναυλία.

Δυστυχώς οι θέσεις στην αίθουσα δεν γέμισαν κι έτσι έχασαν πολλοί Τρικαλινοί την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή την σπουδαία Χορωδιακή συνάντηση, η οποία εξελίχθηκε σε συνύπαρξη στο τέλος της βραδιάς,  αφού ερμήνευσαν μαζί, το εμβληματικό σπιρίτσουαλ (Αφρο-αμερικάνικο τραγούδι με έντονο θρησκευτικό στοιχείο) «Deep River» (Βαθύ ποτάμι), που εκφράζει την πίστη ότι η ανθρώπινη ψυχή θα βρει γαλήνη όταν διασχίσει το «βαθύ ποτάμι» των ταλαιπωριών που βιώνει. 

Στην χορωδιακή συνάντηση, πρώτη εμφανίστηκε η  Χορωδία Δωματίου Τρικάλων, η οποία υπήρξε άψογη από κάθε άποψη. Τόσο από την επιλογή του προγράμματός της, όσο και από την εκτέλεση και ερμηνεία του.

Άρχισε με ένα παραδοσιακό νανούρισμα, με κάποιους χορωδούς επί σκηνής και τους υπόλοιπους μοιρασμένους δεξιά και αριστερά της αίθουσας, πίσω από τους ακροατές. Έτσι οι μελωδίες «μοιράστηκαν», γεμίζοντας την αίθουσα και δίνοντας ταυτόχρονα μια επιτυχημένη μουσική διαφοροποίηση, τέλεια σκηνοθετημένη χωρίς υπερβολές και ανούσιους εντυπωσιασμούς.

Η ουσιαστική παρουσία της Χορωδίας Δωματίου Τρικάλων, που ομολογουμένως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, συνεχίστηκε με το παραδοσιακό του Πόντου «Σ’η Τρίχας το Γεφύρι», επίσης ευφάνταστα ερμηνευμένο και σκηνοθετημένο, το παραδοσιακό «Απάνω στην Τριανταφυλλιά» και το Γαλλικό τραγούδι Tourdion.

Η «Νύχτα Μαγικιά» του Μίκη Θεοδωράκη, αποδόθηκε διαχέοντας όλη την γλύκα των στίχων και μουσικής του τραγουδιού, λίγο πριν το «Πες μου μια λέξη» του Μάνου Χατζιδάκι, «πάρει την αίθουσα», τραγουδισμένο, άλλοτε  από την Χορωδία  με τη συνοδεία του κοινού  και  άλλοτε  με τη Χορωδία μόνη της… και την  Ελένη Ζιάκα να διευθύνει μια το κοινό που αυθόρμητα συμμετείχε και μια την Χορωδία.
 

  • Η αμερικανική Χορωδία
     

Η Χορωδία «I Cantori di Carmel»  βρέθηκε στα Τρίκαλα  κατά την διάρκεια της περιοδείας  της σε Βουλγαρία και Ελλάδα και όπως δήλωσε στοtrikalanews.gr η κ. Ελένη Ζιάκα, η αμερικανική χορωδία   ζήτησε από τον Δήμο Τρικκαίων να επισκεφτεί  την πόλη με σκοπό να δώσουν μια συναυλία.

Το πρόγραμμά της – το οποίο ερμήνευσε εντυπωσιακά αψεγάδιαστα με 10 τραγούδια – κινήθηκε σε αριστουργήματα του χορωδιακού ρεπερτορίου,  προ-Αναγεννησιακές και σύγχρονες συνθέσεις, αλλά και σπιρίτσουαλς (αφρο-αμερικάνικα τραγούδια με έντονο θρησκευτικό στοιχείο).

Η Χορωδία «I Cantori di Carmel» – που αναζητά την τελειότητα στην χορωδιακή ερμηνεία – όπως είπε στο trikalanews.gr ο μαέστρος της  – συνθέτης, δεξιοτέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου και επίκουρος καθηγητής στο Monterrey Peninsula College –  στις Ευρωπαϊκές της περιοδείες  έχει τραγουδήσει σε καθεδρικούς και ξακουστούς ναούς, όπως: τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την Παναγία των Παρισίων, την Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, τη Santa Maria dei Frari Gloriosa στη Βενετία κ.α.

«Είναι υπέροχο που είμαστε στα Τρίκαλα, μία αρχαία πόλη και είναι πολύ ιδιαίτερο το γεγονός ότι τραγουδήσαμε μέσα σε ένα πρώην μουσουλμανικό τέμενος, καθώς ένα από τα τραγούδια που είπαμε – Ρώσου συνθέτη – είναι εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Πούσκιν, για το οποίο ο ποιητής άντλησε έμπνευση για τους στίχους του από το κοράνι», είπε ο μαέστρος της αμερικανικής Χορωδίας Cyril Deaconoff και καταλήγοντας, σημείωσε: «Έχετε μία υπέροχη χορωδία στα Τρίκαλα».



Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή