«Μη με ξεχάσετε ποτέ» Μεγαλειώδης κινητοποίηση των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στα Τρίκαλα | trikalanews.gr

«Μη με ξεχάσετε ποτέ» Μεγαλειώδης κινητοποίηση των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στα Τρίκαλα

14 πρέσβεις από χώρες της Ευρώπης και την Λατινική Αμερική -  πρόξενοι ή επιτετραμμένοι - βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα για τις Τριήμερες Εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος που γίνονται από χθες στην πόλη και θα ολοκληρωθούν αύριο. 
 
Στα Τρίκαλα επίσης βρίσκεται, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης , τουλάχιστον 60 άτομα Τρικαλινών Εβραίων που ζουν σε άλλες πόλεις , άτομα Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από όλη την χώρα, αλλά και πολλά άτομα εκτός των Εβραϊκών κοινοτήτων, όπως δημοσιογράφοι, συγγραφείς,  καλλιτέχνες και ιστορικοί οι οποίοι ενδιαφέρονται, είτε να καταγράψουν ιστορίες Εβραίων, είτε να αναμοχλεύσουν το παρελθόν για άντληση ιστορικών στοιχείων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.
 
Κάθε χρόνο μια διαφορετική πόλη στην Ελλάδα, που έχει Ισραηλιτική κοινότητα, αναλαμβάνει τις Εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Φέτος μετά και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Τρικκαίων, η πόλη αυτή, είναι τα Τρίκαλα.
 
Τις Τριήμερες εκδηλώσεις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου, συνδιοργανώνουν,  η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα (που φέτος έχει την προεδρία), ο Δήμος Τρικκαίων, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και του Μουσείου Έρευνας – Βασίλης Τσιτσάνης. 
 
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι,  να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να πληροφορούνται οι νέοι. 
 
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του IHRA της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου,  στο trikalanews.gr «Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση κάθε χρόνο, ορίζει ένα κράτος μέλος που αναλαμβάνει την υποχρέωση να οργανώνει εκδηλώσεις για την μνήμη του ολοκαυτώματος των 6 εκατομμυρίων Εβραίων των στρατοπέδων του Άουσβιτς και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης των Ναζί. Εφέτος αυτή την προεδρία την έχει η Ιταλία και μέσω της προεδρίας της Ιταλίας, έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Τρικκαίων, με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, με το Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας, με την Ισραηλιτική κοινότητα των Τρικάλων, να οργανώσουμε αυτή την Ευρωπαϊκή υποχρέωση μνήμης του Ολοκαυτώματος». 
 
• Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων 
 
Χθες στο Μουσείο Τσιτσάνη, παρουσιάστηκε το βιβλίο της καθηγήτριας Ιστορικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ρίκας  Μπενβενίστε,  με θέμα την τύχη μιας γυναίκας από την Θεσσαλονίκη την περίοδο του Ολοκαυτώματος, την πρότερη και μετέπειτα ζωής της. Το βιβλίο παρουσιάστηκε από καθηγητές Ιστορίας των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 
 
Ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα με την σοπράνο από το Βόλο, Μαριάτζελα Χατζησταματίου με τραγούδια σχετικά με το Ολοκαύτωμα.
Η χθεσινή μέρα περιελάμβανε επίσης και την άφιξη, είτε με λεωφορεία, είτε με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, των δεκάδων ατόμων που ήρθαν στα Τρίκαλα από Ισραηλιτικές Κοινότητες και όχι μόνο,  από όλη την Ελλάδα.
 
• Ισχυρή αστυνομική παρουσία από χθες στα Τρίκαλα
 
Από χθες - λόγω των εκδηλώσεων, των υψηλών παρευρισκόμενων και των δεκάδων μελών από όλες τις Ισραηλιτικές Κοινότητες της χώρας - ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στην πόλη. 
 
• Συνάντηση στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων
 
Χθες  Παρασκευή, έγινε εν ενόψει του Σάββατου,  μεγάλη συνάντηση   - όλων όσων ήρθαν στα Τρίκαλα για τις εκδηλώσεις -  στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων όπου και στεγάζονται τα γραφεία της κοινότητας , καθώς η Συναγωγή ανακατασκευάζεται  και δεν ήταν σε θέση να δεχτεί τους φιλοξενούμενους. 
 
• Τι συζητήθηκε
 
Όπως είπε στο trikalanews.gr ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, στη συνάντηση:  «Αναφέρθηκαν οι δεσμοί που συνδέουν τους Τρικαλινούς Εβραίους που ζουν εκτός Τρικάλων με την γενέθλια πόλη, εκφράστηκε η αγάπη τους για τα τεκταινόμενα της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών ανοικοδόμησης της Συναγωγής. Έχουμε ζητήσει συνδρομές από τους απανταχού Εβραίους των Τρικάλων και όχι μόνο, δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε τα μέσα για να αντέξουμε το οικονομικό βάρος της ανακατασκευής της Συναγωγής στα Τρίκαλα. «Μη με ξεχάσετε ποτέ», είπε ο Ιούλιους Γιούριτς». Επιχειρείν

ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δημοφιλέστερα

Η πρώτη φωτογραφία των Τρικάλων

​Η πρώτη φωτογραφία των Τρικάλων

Μία από τις δύο πρώτες φωτογραφίες των Τρικάλων (1883) με φωτογράφο

Βρόντηξε στην καρδιά της Ασκληπιού

​Βρόντηξε στην καρδιά της Ασκληπιού

Ανησυχία προκάλεσε σήμερα τις μεσημβρινές ώρες υπόκωφος κρότος

Αδελφικό μαχαίρωμα το πρωί στα Τρίκαλα

​Αδελφικό μαχαίρωμα το πρωί στα Τρίκαλα

Αδελφικό μαχαίρωμα και μάλιστα για ασήμαντο αφορμή συνέβη τις

Πολύ ακριβή αυτή η «έξυπνη πόλη», φίλε μου!

​Πολύ ακριβή αυτή η «έξυπνη πόλη», φίλε μου!

Πριν από μία περίπου βδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου

----Δημήτρης Παρθένης----

Προς Διοικητή Νοσοκομείου Τρικάλων: «Δεν υπάρχει περίπτωση να

Διέξοδο στην αδιάλλακτη τακτική του διοικητή του Γενικού

Εγκαινιάστηκε το εξαιρετικά καλαίσθητο κομμωτήριο Roudos

​Εγκαινιάστηκε το εξαιρετικά καλαίσθητο κομμωτήριο

Παρουσία πλήθους Τρικαλινών κάθε φύλου και ηλικίας έγιναν

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης