Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. από τον Ελληνόπυργο στο Μουζάκι

Ήπια διαδρομή, βατή και για τον πιο αρχάριο ήταν αυτή της περασμένης Κυριακής. Μια χαμηλή πτήση πάνω από τον κάμπο, με καιρικές συνθήκες ιδανικές για την εποχή. Από τον Ελληνόπυργο μέχρι το Μουζάκι μέσω του απέραντου δρυοδάσους που σκεπάζει τις χαμηλές πλαγιές των βορειοανατολικών Αγράφων, εκτεινόμενο έως  τη λίμνη του Μέγδοβα. 

Ο Ελληνόπυργος (Γράλιστα) Καρδίτσας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στη βορειοδυτική πλευρά των Αγράφων και έχει 507 κατοίκους (απογραφή 2011). Πήρε το όνομά του από τα ερείπια του αρχαίου Πύργου, που βρίσκεται βόρεια του οικισμού. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 600 μέτρων. Από άποψη αρχιτεκτονική και πολεοδομική είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς της περιοχής. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένος με κέντρο αναφοράς την πλατεία. Χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός με το αριθμ. 594/13/11/78 (ΦΕΚ). Ο Ελληνόπυργος ξεπερνά σήμερα τους 15 αιώνες ζωής, είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Δυτικής Θεσσαλίας. Από το 1881, οπότε έγινε η απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, ως το 1914, αποτελούσε μαζί με άλλα χωριά της περιοχής τον Δήμο Ιθώμης με έδρα το Φανάρι, όπως άλλωστε είναι και από το 1998 με το πρόγραμμα "Καπποδίστριας". 

Μία μεγάλη επίσης μορφή της Ελληνικής Ιστορίας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανδρώθηκε στον Ελληνόπυργο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ήρθε στο χωριό (από το Μαυρομμάτι), ήταν 8 ετών και έμεινε σε αυτό μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Στην αρχή και μέχρι να γνωριστεί με τα παιδιά του χωριού, εγκαταστάθηκε στη "Σπηλιά του Λώλου" την οποία χρησιμοποίησε ως ορμητήριο. Η σπηλιά σώζεται μέχρι σήμερα και πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί γι αυτή. Η αποδοχή του από τα παιδιά του Ελληνοπύργου δεν ήταν εύκολη. Με τον καιρό όμως όχι μόνο ενσωματώθηκε με αυτά, αλλά κατάφερε να διακριθεί και να γίνει και αρχηγός μιας μικρής ομάδας παιδιών.

Στο χωριό σώζεται επίσης και το σπίτι του Τσιούτσιου (σήμερα Αντωνίου Μηνίτσιου) όπου το Πάσχα του 1817 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εγκλωβίστηκε από τους Τούρκους και κατάφερε με τέχνασμα να διαφύγει. 

Το κάστρο του Ελληνοπύργου είναι κτισμένο με ογκόλιθους που έχουν διάφορες διαστάσεις και υψώνεται στην ψηλότερη κωνική και βραχώδη περιοχή μιας σειράς από βουνοκορφές, οι οποίες ξεκινούν από τη δεξιά όχθη του Πάμισσου ποταμού (απέναντι από το Μουζάκι) και εκτείνονται προς τα νότια και νοτιοανατολικά.(Πηγή πληροφοριών http://www.mouzaki.gr)

Η διαδρομή μας ξεκίνησε από τον δρόμο που ενώνει το χωριό με την περιοχή της λίμνης του Μέγδοβα, στο σημείο που σχετική ταμπέλα σηματοδοτεί τον δασικό δρόμο προς το κάστρο. Όμορφη πορεία που σε μισή περίπου ώρα μας οδηγεί στα ερείπια του κάστρου, σε βραχώδες σημείο με εντυπωσιακή θέα από τη μια πλευρά στο κάμπο Τρικάλων – Καρδίτσας τις πόλεις και τα χωριά του, και από την άλλη στις πανύψηλες χιονισμένες κορφές των Αγράφων που προβάλλουν μέσα από πέπλα ομίχλης.

Από εδώ κατηφορίζουμε ακολουθώντας πλέον μονοπάτι που χωρίς σήμανση κατηφορίζει ανάμεσα σε θαμνώδη βλάστηση που κατά τόπους είναι πυκνή. Ακολουθεί ήπια διαδρομή σε πυκνό δάσος δρυός μέχρι τη «Σπηλιά του Καραϊσκάκη», πάνω από το χωριό Μαυρομμάτι.Σημαδεμένο από εδώ και πέρα το μονοπάτι έως το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που είναι κτισμένο σε διάσελο πάνω από το Μουζάκι. 

Είναι αλλιώς γνωστό και ως «Μονή Γεωργίου Καραϊσκάκη», αφού κατά την παράδοση, βρίσκεται κοντά στησπηλιά γεννήθηκε το 1782 ο Στρατάρχης της Ρούμελης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.Το Καθολικό είναι περικαλλής Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, πολύ μικρών διαστάσεων, αθωνικού τύπου, σταυροειδής χωρίς τρούλο, στη θέση του οποίου υπάρχει ημισφαίριο, επάνω στο οποίο είναι αγιογραφημένος ο Παντοκράτωρ. Το τέμπλο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο, χρυσοποίκιλτο, με δύο σειρές μη φορητών εικόνων. Ο Άγιος Γεώργιος είναι αγιογραφημένος όρθιος ολόκληρος με στρατιωτική στολή, κάτω από το άλογό του, εφόσον, όπως πληροφορούμασθε, επικράτησε να αγιογραφείται έφιππος μετά το 18ο αιώνα.Πίσω από τις δεσποτικές εικόνες του Τέμπλου (του Χριστού, της Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου), αναγράφεται το έτος 1602, ενώ σε άλλο σημείο του τέμπλου, αναγράφεται το έτος 1599. Στην πρόθεση, εντός του Ιερού Βήματος, αναγράφονται τα ονόματα των κτιτόρων της Μονής, Ευθυμίου και Καλλίστου των Αρχιερέων και Δαμιανού, Ιακώβου, Ραφαήλ, Γαβριήλ και Νικηφόρου των Ιερομονάχων.Το εσωτερικό του Ναού περιλαμβάνει τοιχογραφίες οι οποίες, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη νότια πύλη, ιστορήθηκαν από τους Ιερομονάχους Σεραφείμ από τη Χίο και Δημήτριο Αναγνώστου από το Μέτσοβο το 1719. Αντιθέτως, ο μικρός Νάρθηκας που κτίσθηκε αργότερα δεν έχει τοιχογραφίες.Στο ανατολικό και δυτικό τμήμα, ο Ναός καλύπτεται με κυλινδρικές καμάρες που εσωτερικά καταλήγουν σε μικρά τόξα, που χρησιμεύουν ως τοξωτά πλαίσια των αγιογραφημένων παραστάσεων. Το ρυθμό αυτό βρίσκουμε και στα Καθολικά άλλων Μονών του Νομού Καρδίτσας (Σπηλιάς, Βραγκιανών, Κατουσίου), ενώ συχνά συναντάμε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σε άλλες Βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία, στοιχείο που αποδεικνύει τις στενές σχέσεις των Αγράφων με τη Ρουμανία, στην οποία κατέφευγαν πολλοί Αγραφιώτες. (Πηγή πληροφοριών https://www.imthf.gr)

Για τη συνέχεια της πορείας μας μέχρι το σημείο εκκίνησης επιλέγουμε το πανέμορφο μονοπάτι, αριστερά του δρόμου. Δυστυχώς από τότε που φτιάχτηκε δε συντηρήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα τα ξύλινα σκαλιά και τα γεφύρια να έχουν σαπίσει και να γίνουν άχρηστα. Σίγουρα ο δήμος Μουζακίου πρέπει να επιληφθεί άμεσα γιατί είναι κρίμα αυτή η όμορφη δουλειά να πάει χαμένη μαζί με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να γίνει.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 16/12 θα βαδίσουμε στηνπεριοχή της Γλυκομηλιάς του Κόζιακα.Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή