​Πρόταση άσκησης για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα από ερευνητική ομάδα του ΤΕΦΑΑ | trikalanews.gr

​Πρόταση άσκησης για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα από ερευνητική ομάδα του ΤΕΦΑΑ

Νέο ασφαλές, αποτελεσματικό, διασκεδαστικό και χρονικά σύντομο πρόγραμμα άσκησης που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες επιστήμονες του SmArT Lab του TΕΦΑΑ Τρικάλων
 
Το εργαστήριο Βιοχημείας, Φυσιολογίας και Διατροφής της Άσκησης (www.smartgroup.edu.gr) της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελέτησε την επίδραση ενός καινοτόμου προγράμματος άσκησης στο βάρος και τη σωματική σύσταση χωρίς να υπάρξει κάποια διατροφική παρέμβαση. Η ομάδα του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων μελέτησε γυναίκες, που ασκήθηκαν με επίβλεψη, σε ολιγομελείς ομάδες εφαρμόζοντας ένα κυκλικού τύπου πρόγραμμα νευρομυϊκής προπόνησης υψηλής έντασης με μη παραδοσιακές ολόσωμες ασκήσεις και εναλλακτικά μέσα νευρομυϊκής προπόνησης. Το πρόγραμμα διήρκησε 10 μήνες και οι συμμετέχουσες πραγματοποίησαν το πρόγραμμα 3 φορές την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος διάρκειας του προγράμματος δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά ημερησίως.

Είναι η πρώτη φορά που διερευνήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης σε σωματικά αδρανείς, υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Καθηγητές κ.κ. Φατούρος Γιάννης και Τζιαμούρτας Θανάσης, «αυτό το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να μειώσει το ποσοστό σωματικού λίπους κατά  5,5% και το σωματικό βάρος κατά 6% ενώ παράλληλα αύξησε την άλιπη σωματική μάζα έως και 3,4% και τον μεταβολισμό ηρεμίας κατά 6-10%». Ο κ. Αλέξης Μπατρακούλης, υποψήφιος διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του Π.Θ., που εκπόνησε τη συγκεκριμένη διατριβή, ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο επέφερε σημαντικές μειώσεις βάρους και λίπους βελτιώνοντας το προφίλ υγείας των γυναικών αλλά ταυτόχρονα αύξησε την μυϊκή δύναμη και την αντοχή τους σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό (πάνω από 25%)». Το αξιοσημείωτο ερευνητικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι ακόμη και μετά από αποχή 5 μηνών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όλοι οι δείκτες παρέμειναν σε υψηλότερα επίπεδα απ' ότι στις αρχικές μετρήσεις, διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των προσαρμογών.

            Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο διεθνές περιοδικό PLOS ONE (https://journals.plos.org/plosone/article/metrics?id=10.1371/journal.pone.0202390) και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και γνωστών ειδησεογραφικών ηλεκτρονικών μέσων διεθνούς βεληνεκούς όπως το Medical News Bulletin (https://www.medicalnewsbulletin.com/hiit-neuromuscular-training-fat-loss/), το οποίο υπογραμμίζει ότι ανάλογα προγράμματα άσκησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία πιο μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Ο κ. Φατούρος μας δήλωσε ότι η ομάδα του SmArT Lab είναι έτοιμη να επεκτείνει την ερευνητική της δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα εμπλέκοντας και υπέρβαρους άνδρες αφού στην προηγούμενη μελέτη συμμετείχαν μόνο προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες 35-45 ετών.

            Σύμφωνα με τον κ. Φατούρο, «η καινοτομία αυτού του προπονητικού προγράμματος βρίσκεται στο γεγονός ότι λιγότερα από 100 λεπτά καθαρού χρόνου επιβλεπόμενης άσκησης την εβδομάδα είναι ικανά να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο σωματικό βάρος και τη σωματική σύσταση αγύμναστων ατόμων με παχυσαρκία, ενώ παράλληλα προωθούν μια εναλλακτική και ασφαλή μορφή εκγύμνασης». Σύμφωνα με τον κ. Μπατρακούλη, «ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης διαφοροποιείται σημαντικά από τα καθιερωμένα προγράμματα άσκησης για άτομα με παχυσαρκία, διότι με το 1/3 του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου που προτείνεται από τη βιβλιογραφία, παρέχονται αποτελεσματικά ερεθίσματα για όλες τις συνιστώσες της φυσικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το σωματικό βάρος και το ποσοστό σωματικού λίπους και αυξάνεται η απόδοση σε άτομα με παχυσαρκία που δεν έχουν εμπειρία άσκησης. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και διασκεδαστικό και συντέλεσε έτσι ώστε να υπάρξει μεγάλη διατηρησιμότητα των συμμετεχουσών αφού μόνο το 7% αυτών σταμάτησε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα άσκησης». Επιχειρείν

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών και όχι μόνο, ξεκίνησε από τα Τρίκαλα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου

Δημοφιλέστερα

Σήμερα το βράδυ, έφυγε ξαφνικά από την ζωή μέσα στο κατάστημα που διατηρούσε επί της οδού Κονδύλη, γνωστός Τρικαλινός ιδιοκτήτης καφέ, ηλικίας 51 ετών.

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή γνωστός Τρικαλινός ιδιοκτήτης

Σήμερα το βράδυ, έφυγε ξαφνικά από την ζωή μέσα στο κατάστημα που

Έλεγχος ρομπότ-σερβιτόρων από άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική καφετέρια

Έλεγχος ρομπότ-σερβιτόρων από άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική

Μια καφετέρια με ρομποτικούς σερβιτόρους, οι οποίοι ελέγχονται

tnewsgroup

Ψεύδεστε ασυστόλως, κ. διοικητά μας, κρίνοντας εξ ιδίων τα

Διάχυτη ανασφάλεια διακατέχει, όπως ακούσαμε κι εμείς και όλα τα

Διοικητής και διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διοικητής και διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων σε

Όσο και αν το αρνείται, ο κ. Δημήτρης Παρθένης, διοικητής του

​Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για Τρικαλινό

​Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για Τρικαλινό

Πολύ καλά Χριστούγεννα θα κάνει συμπολίτης μας Τρικαλινός που

Φρούριο της πόλης μας

Επιτέλους το Φρούριο της πόλης μας θα γίνει ορατό

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα στον τοπικό τύπο πως το

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης