Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση ουσίας από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Επιτυχής ήταν η διοργάνωση της εκδήλωσης του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, με θέμα «Δράσεις και συνεργασίες του 7ου Γυμνασίου» στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, όπου και παρουσιάστηκε η συνεργασία με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και δύο δράσεις του ίδιου του σχολείου: μία που αφορούσε τα μνημεία – αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων, καθώς και τον βραβευμένο σεισμογράφο που κατασκεύασε ομάδα του σχολείου.
 
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο trikalanews.gr ο υπεύθυνος της ομάδας του σεισμογράφου και καθηγητής Φυσικής κ. Θανάσης Σπανός, τόνισε πως παρ’ όλο τον περιορισμένο χρόνο που είχε η ομάδα στη διάθεσή της, η απόκριση των παιδιών ήταν εκπληκτική, αφού η ομάδα των 20 ατόμων οργανώθηκε και ετοίμασε τον σεισμογράφο σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα καθ’ όλη τη διαδικασία του project.
 
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Τι θα φάμε σήμερα;», που σκοπό έχει την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες τους, καθώς και την επίπτωση αυτών στο περιβάλλον. Η δράση, που είναι μία πρωτοβουλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κουρέτη, εξήγησε στους παρευρισκόμενους μαθητές και γονείς τις βάσεις μία σωστής διατροφής, καθώς και τα πλεονεκτήματά της.
 
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν αρχικά το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα του σχολείου «Βλέπω τα μνημεία – αξιοθέατα της πόλεις μου αλλιώς», κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας επισκέφθηκαν διάφορα μνημεία και αξιοθέατα της πόλεις των Τρικάλων, μαθαίνοντας για την ιστορία τους και τις προσπάθειες αποκατάστασης και συντήρησής τους. Τα παιδιά έμαθαν επίσης και για τους λόγους διάβρωσης τους, όπως η ρύπανση, η αρχαιοκαπηλεία αλλά και ο βανδαλισμός (γκράφιτι), ενώ είδαν και παρουσίασα φωτογραφικό υλικό από την ιστορία των μνημείων, του Μουσείου Κλιάφα. Συγκεκριμένα, τα αξιοθέατα τα οποία απασχόλησαν τα παιδιά ήταν 
 
• το Κουρσούμ Τζαμί 
• τα Οθωμανικά Λουτρά στις παλιές φυλακές Τρικάλων
• το Κάστρο της πόλης
• η Κεντρική Γέφυρα της πόλης
 
Στο τέλος της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες μαθητές ενημέρωσαν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συντήρησης αρχαιοτήτων «Ηρακλής», παρουσιάζοντας ένα βίντεο του προγράμματος.
 
Συνεχίζοντας, τον λόγο πήρε η ομάδα που κατασκεύασε τον σεισμογράφο του σχολείου για τον διαγωνισμό «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο», που διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική αγωγή και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι μαθητές εξήγησαν όλη την διαδικασία κατασκευής του project, το οποίο και βραβεύτηκε στην εκδήλωση του εν λόγω διαγωνισμού στην Αθήνα, από την αρχική σύλληψη της ιδέας, μέχρι την σύνδεσή του με το δωμάτιο ελέγχου του συστήματος «Smart City» του Δήμου Τρικκαίων, με σκοπό να ενημερώνει τους πολίτες για τις σεισμικές δονήσεις της περιοχής.
 
Η εκδήλωση συνεχίστηκεμε την αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης που πέρασε, με την αναφορά, από τους μαθητές, απλών και καθημερινών τρόπων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν για ένα καλύτερο περιβάλλον, όπως:
 
• χρησιμοποίηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας
• κλείσιμο των βρυσών για ελαχιστοποίηση της σπατάλης νερού
• διαχωρισμός των απορριμμάτων και ανακύκλωση των κατάλληλων υλικών
• χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών φιλικών προς το περιβάλλον
 
Στο κλείσιμο, έγινε και αναφορά σε είδη ζώων που τείνουν προς εξαφάνιση, όπως ρινόκερος, τίγρης, αργυροπελεκάνος και, η γνωστή σε όλους μας, χελώνα καρέτα-καρέτα, με τους μαθητές να τονίζουν τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτό το φαινόμενο. 
Κλείνοντας, οι μαθητές πρότειναν κάποιους τρόπους αντιμετώπισης όλων των παραπάνω φαινομένων, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονταν:
 
• αυστηρότεροι νόμοι και ποινές για τους παραβάτες
• Ευθύνη ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος
• Συχνή ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν το περιβάλλον
trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή