Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος Τρικκαίων

Οι «μπίζνες» του δημάρχου «έφαγαν» ευθαρσώς  την Όπερα…

Έκπληκτοι έμειναν αρκετοί φίλοι της όπερας χθες βράδυ, Σάββατο 11 Μαΐου, όταν προσερχόμενοι στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων για την τελευταία  προβολή της φετινής σεζόν του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», έβλεπαν την πόρτα κλειδωμένη με λουκέτο!

Χωρίς το γραφείο Τύπου του Δήμου να ενημερώσει τις προηγούμενες μέρες , ούτε καν την ημέρα της προγραμματισμένης προβολής  και χωρίς να υπάρχει έστω μια ανακοίνωση έξω από τον κινηματογράφο που να ενημέρωνε έστω την τελευταία στιγμή για την ακύρωση της προβολής,  η απευθείας μετάδοση της παράστασης  από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, ακυρώθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, όπως μάθαμε, επειδή  στον αύλειο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου διεξάγονταν για δεύτερη μέρα το Street Food Festival… και γίνονταν φασαρία!
 

  • Όταν η Όπερα οδηγείται στην… γκιλοτίνα
     

Το Street Food Festival είναι μια από τις συνηθισμένες φιέστες που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων με τη  e-Trikala A.E , σε συνεργασία αυτή τη φορά με την Soul Food Thessaloniki.

Έτσι… με το «έτσι – θέλω» του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala A.E, ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ των φίλων της όπερας στα Τρίκαλα – αφού ο Δημοτικός Κινηματογράφος βρίσκεται στην λίστα των αιθουσών που φιλοξενούν το πρόγραμμα  «The Met: Live in HD» – να παρακολουθήσουν την σπάνια αναβίωση της μεταπολεμικής όπερας του Φράνσις Πουλένκ: «Διάλογοι Καρμηλιτισσών».

Το σύγχρονο αριστούργημα  που αποτελεί, μια από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις όπερας και βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της θυσίας των Καρμηλιτισσών μοναχών κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, που οδηγούνται μαρτυρικά στην γκιλοτίνα  παρά να αρνηθούν την πίστη τους.

Ένα διαχρονικό δράμα – που δυστυχώς δεν παρακολούθησαν τα Τρίκαλα –  με  πρωταγωνίστρια την καταπληκτική σοπράνο Ιζαμπέλ Λέοναρντ ως αδερφή Μπλανς και την θρυλική Καρίτα Ματτίλα στο ρόλο της  ηγουμένης. Στο πόντιουμ ήταν ο νέος μουσικός διευθυντής της Μετροπόλιταν όπερας Γιανίκ Νεζέ-Σεγκέν.
 

  • Όπως άσχημα ξεκίνησε η σεζόν για την Όπερα στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων, το ίδιο άσχημα έκλεισε…
     

«Η καλή μέρα από το πρωί, φαίνεται» λέει ο σοφός λαός. Λέει επίσης, «Η αλήθεια πάντα φανερώνεται»…

Στην προκειμένη περίπτωση, το πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος Τρικκαίων τις απευθείας προβολές από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, μέσω του πολυβραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», φάνηκε από την πρώτη κιόλας φετινή μετάδοση, όταν δεν μπορούσε άνθρωπος να σταθεί στην αίθουσα από τον κακό ήχο.

Στην συνέχεια – μετά από την ανάδειξη του προβλήματος στα ηχητικά συστήματα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων μέσα από ρεπορτάζ του trikalanews.gr – ο ήχος έφτιαξε, αλλά καθώς αποδείχθηκε  στο ρίξιμο της φετινής αυλαίας, στις  προτεραιότητες του Δήμου Τρικκαίων, δεν φαίνεται να βρίσκεται η Όπερα.

Ίσως η Όπερα, να περνά σε τριτοδεύτερη – το λιγότερο – θέση, επειδή ενδιαφέρει μικρή μερίδα των πολιτών και για αυτό να μην της δίνει την πρέπουσα σημασία η «έξυπνη» δημοτική αρχή…

Αυτό όμως, εκτός από ασέβεια προς μια μερίδα πολιτών, όχι μεγάλης αριθμητικής δύναμης, αποδεικνύει, τον τρόπο τελικά, με τον οποίο αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται  η δημοτική αρχή, τον Πολιτισμό στην Ολότητά του στα Τρίκαλα.

Την στιγμή μάλιστα, που η Όπερα αποτελεί, την Υψηλή Τέχνη, που «παντρεύει» τις Τέχνες της Μουσικής, του Θεάτρου, του Χορού, της Σκηνογραφίας  και άλλων.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή