Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μαγεία στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Τα πολιτιστικά προνομιούχα και τυχερά Τρίκαλα

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων, σε απευθείας μετάδοση από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η προβολή της διασημότερης όπερας του Φραντσέσκο Τσιλέα «Ανδριάνα Λεκουβρέρ».

Μέσα στην αίθουσα του κινηματογράφου, όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν, άκουσαν και είδαν, μια πραγματικά, άρτια και έξοχη παράσταση, καθώς τα ψηφιακά μηχανήματα ήχου και εικόνας –  μετά τις επισημάνσεις που έγιναν από το trikalanews.gr επιδιορθώθηκαν στα όποια προβλήματα παρουσίαζαν – μπόρεσαν και «ταξίδεψαν» το κοινό, εκμηδενίζοντας τα χιλιάδες χιλιόμετρα που απέχει η Νέα Υόρκη από τα Τρίκαλα, τα οποία δεν στάθηκαν ικανά να μειώσουν, μέσω της μετάδοσης, την μαγεία που συντελούνταν ζωντανά, στην αίθουσα της κύριας σκηνής της Μετροπόλιταν, στο Lincoln Center.

Την όπερα του Φραντσέσκο Τσιλέα,  που αναφέρεται στην σύντομη ζωή της Ανδριάνα Λεκουβρέρ, της πρωταγωνίστριας του θεάτρου η οποία έζησε στο Παρίσι τον 18ο αιώνα  και συνέπαιρνε το κοινό σε κάθε της εμφάνιση με την φυσικότητα και ειλικρίνεια που διέκρινε τις ερμηνείες της, σκηνοθέτησε ο σερ Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, τοποθετώντας ιδιοφυώς,  σε αυτή τη νέα παραγωγή της MET, μέρος της δράσης να εκτυλίσσεται σε μια αναπαράσταση ενός Μπαρόκ θεάτρου.

Ο  Τζιαναντρέα Νοσέντα διεύθυνε την τραγωδία του σπουδαίου ιταλού συνθέτη και η διεθνούς φήμης Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Μετροπόλιταν στον ρόλο της Αντριάνα Λεκουβρέρ – της γυναίκας-καλλιτέχνιδας που ενέπνευσε δραματουργούς, συνθέτες και ποιητές μέχρι και τον Βολταίρο, που της αφιέρωσε ένα ποίημα – και μπήκε τόσο πολύ στο ρόλο, ερμηνεύοντάς τον μοναδικά, που μπορούμε να πούμε, ότι ξεπέρασε τον εαυτό της.
 
Εξίσου καταπληκτικές σε αυτή την σπάνια όπερα,  ήταν και οι ερμηνείες της μέτζο σοπράνο Ανίτα Ραχβελισβίλι ως πριγκίπισσα της Μπουγιόν και αντιζήλου της Ανδριάνας, η οποία και την θανάτωσε, με ένα ματσάκι ποτισμένες στο δηλητήριο βιολέτες και του τενόρου Πιοτρ Μπέτσαλα στο ρόλο του αγαπημένου της Ανδριάνα, του ήρωα πολέμου, Μαουρίτσιο, που έστω και την τελευταία στιγμή πριν ξεψυχήσει στα χέρια του, πρόλαβε και της απέδειξε την αληθινή του αγάπη.

Το μοναδικό δίδυμο, οι δυο μεγάλες κυρίες της όπερας, Άννα Νετρέμπκο και Ανίτα Ραχβελισβίλι, συναντήθηκαν φέτος, για δεύτερη φορά σε παραγωγή της MET, μετά τις ερμηνείες τους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους Αΐντα και Αμνέριδα, στην Αΐντα του Βέρντι, στην πρεμιέρα του φετινού προγράμματος “The Met: Live in HD”.

Η καινούργια παραγωγή της Μετροπόλιταν  στο ανέβασμα της «Αδριάνας Λεκουβρέρ» του Φραντσέσκο  Τσιλέα, ήταν μια σύμπραξη των: Royal Opera House, Covent Garden του Λονδίνου, Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης, Wiener Staatsoper, San Francisco Opera και της L’Opéra National de Paris.

•    Τα πολιτιστικά προνομιούχα και τυχερά Τρίκαλα

Το βραβευμένο  πρόγραμμα «The Met: Live in HD» μεταδίδεται από τον Δεκέμβριο του 2006,  σε περισσότερες από 2.000 αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων, σε πάνω από 70 χώρες και σε 6 ηπείρους παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα μεταδίδεται σε 17 επιλεγμένους χώρους πολιτισμού  μεταξύ των οποίων και στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων και αυτό αποτελεί, ένα όχι μόνο μουσικό, αλλά πολιτιστικό προνόμιο για την πόλη. Αφενός γιατί δίνει την δυνατότητα στους λάτρεις της όπερας στα Τρίκαλα να παρακολουθούν τις σπουδαίες παραστάσεις του προγράμματος της MET, αφετέρου, καθώς μέσα στους έστω λίγους θεατές, κάθε φορά, βρίσκονται άτομα που κάνουν ένα πραγματικό ταξίδι από όμορους Νομούς, για να βρεθούν στα Τρίκαλα και να έχουν την τύχη να «ταξιδέψουν» μουσικά στο μεγαλύτερο λυρικό θέατρο στον κόσμο και τις σπουδαίες παραστάσεις που ανεβάζει.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή