Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μικέλης Χατζηγάκης: «4 προτάσεις για την ενίσχυση της Δικαιοσύνης»

Συνεχίζει να παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και θετικό λόγο ο Μικέλης Χατζηγάκης, ο οποίος πιστεύει πως οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν λύσεις που θα βελτιώσουν την ζωή τους την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποιεί 4 προτάσεις για τη ενίσχυση της δικαιοσύνης. Όπως τονίζει ο ίδιος «η εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι απαραίτητη όχι μόνο για να δουλέψει σωστά η δημοκρατία μας, αλλά είναι θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να ρίξει τα λεφτά του στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν γνωρίζει ότι η επένδυση του μπορεί να κολλήσει για χρόνια στα δικαστήρια Συνεπώς, ενίσχυση των θεσμών της δικαιοσύνης σημαίνει ενίσχυση στην εμπιστοσύνης της Ελληνικής οικονομίας». Οι 4 βασικές προτάσεις του Μικέλη Χατζηγάκη είναι οι εξής:

·      Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου:  Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι ένα σημαντικό θέμα γιατί δημιουργεί ενότητα δικαίου και καταργεί τον διάχυτο, από όλα τα δικαστήρια, έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, που ισχύει σήμερα και δημιουργεί αντιφατικές αποφάσεις. Σήμερα κάποιο δικαστήριο έχει την δυνατότητα να κρίνει αντισυνταγματικό ένα νόμο, αλλά κάποιο άλλο δικαστήριο μπορεί να κρίνει συνταγματικό τον ίδιο νόμο και να τον εφαρμόσει. Αυτή η αβεβαιότητα όχι μόνο δρα ανασταλτικά για επενδύσεις αλλά, πρωτίστως, θίγει τη αρχή του κράτους δικαίου. Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών θα λύσει αυτά τα προβλήματα και θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης.

·      Μηχανισμός ταχείας έκδοσης αποφάσεων (Fast Ruling): Δυνατότητα ταχείας έκδοσης (Fast Ruling) μιας δικαστικής απόφασης (για συγκεκριμένες υποθέσεις) χωρίς την επιλογή έφεσης. Αυτό το σύστημα υπάρχει και στην Ολλανδία και μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα θετικά όχι μόνο στην μείωση του όγκου των αποφάσεων αλλά και στην επίλυση υποθέσεων που οι διάδικοι επιζητούν την έκδοση της απόφασης το ταχύτερο δυνατόν.

·      Ίδρυση νέου τμήματος στο ΣτΕ ταχύρρυθμης συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων: Προτείνεται η σύσταση ενός επιπλέον τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να διευκολυνθεί (και σε χρόνο και σε αποτελεσματικότητα) η ταχύρρυθμη έκδοση αποφάσεων που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις που θα δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

·      Μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου: Η μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα είναι απολύτως απαραίτητη για να διευκολύνει την διάλυση των μη βιώσιμων (ουσιαστικά χρεοκοπημένων) επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η ταχεία εκκαθάριση εταιριών οι οποίες δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω νομοθετικού πλαισίου, θα «καθαρίσει» το επιχειρηματικό τοπίο και θα δώσει πραγματικό χώρο στις βιώσιμές επιχειρήσεις και στις τράπεζες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν δουλειές στην Ελλάδα.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή