Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μνημείο Ολοκαυτώματος: Ιστορική στιγμή για τα Τρίκαλα και την Εβραϊκή κοινότητα

Με την  επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) από τον Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις 11, το τελετουργικό των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα, ολοκληρώνοντας έτσι τις τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στα Τρίκαλα, από τις 9 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (IHRA),  την παρουσία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ) και των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Αθήνας.  
 
Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), ο Ραββίνος Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, είπε μεταξύ άλλων ότι το Ολοκαύτωμα προκάλεσε πολύ πόνο και αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. 
 
Ακολούθως, η  Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης απέδωσε ύμνους.
 
Το Μνημείο Ολοκαυτώματος Τρικάλων, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πλούτωνος και 28ης Οκτωβρίου – στο σημείο δηλαδή που άρχιζε η Εβραϊκή συνοικία – και πρόκειται για μια κατασκευή σε σχήμα δάκρυ, το οποίο σχηματίζεται από σιδηροδρομικές γραμμές και μέσα σε αυτό, έχει φυτευτεί μια ελιά, σύμβολο ειρήνης και αιωνιότητας. 
 
Μεγάλο ήταν το συγκινησιακό φορτίο στην εκδήλωση από όλους τους παρευρισκόμενους. 
 
Σχεδόν όλοι όσοι χαιρέτησαν και όλοι όσοι κατέθεσαν στεφάνι, δεν κατόρθωσαν να κρύψουν την συγκίνησή τους. Τα λόγια τους απλά, με κεντρικό νόημα όλων. Ποτέ ξανά. 
 
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, κ. Ιάκωβος  Βενουζίου, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση να στηθεί και στα Τρίκαλα ένα «απαραίτητο Μνημείο Ολοκαυτώματος» όπως χαρακτηριστικά είπε.
 
«Σήμερα είναι ημέρα δικαίωσης των 139 εβραίων ηρώων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μέλη της Μητροπολιτικής Κοινότητας Τρικάλων, που μέχρι το 1944 απαρτιζόταν από τα Τρίκαλα την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 75 χρόνια» τόνισε.
 
• Ιστορική και Συγκινητική στιγμή για τα Τρίκαλα και την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων
 
Στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος, παρούσα ήταν και η μοναδική επιζήσασα όμηρος του Άουσβιτς, που συνελήφθη στα Τρίκαλα και επέστρεψε ζωντανή, η κ. Νάκη Ματαθία – Μπέγα, η οποία σήμερα ζει μόνιμα στη Λάρισα.
 
 Η κ. Νάκη Ματαθία – Μπέγα, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο, κορυφώνοντας την συγκινησιακή φόρτιση των παρευρισκομένων.
 
 «Μαζί μας σήμερα βρίσκεται ένας ακόμη επιζών όμηρος του Άουσβιτς,  ένας θρύλος που εκείνη μόνο ξέρει τι ήταν το κολαστήριο του Άουσβιτς», είπε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων. 
 
Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του φαινομένου του νεοναζισμού και νεοφασισμού μέσω της γνώσης που οφείλουμε να δίνουμε στους νέους και τα παιδιά.
 
Στο ίδιο κλίμα, χαιρετίζοντας, την ιστορική αυτή στιγμή για την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων  και με κεντρικό μήνυμα  αντιμετώπισης οποιονδήποτε φαινομένων χωρίζουν και δεν ενώνουν τους ανθρώπους, αναφέρθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, όσο και  ο  επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Luigi Marras. 
 
Μετά τα αποκαλυπτήρια, έγινε κατάθεση στεφάνων. 
 
Τέλος, έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή