Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Κόρλου Μάρι και η λήξη του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων

Μετά την αριθμητικά πρωτοφανή Πατινάδα, ο Κόρλου Μάρι και η λήξη του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων – δηλώσεις προέδρου Π.Ο.Π.Σ.Β

Το μεγαλύτερο ιστορικά σε συμμετοχή Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων που διοργανώθηκε στα 35 χρόνια του θεσμού από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων,  το τριήμερο 21-23 Ιουνίου 2019, στα Τρίκαλα, έληξε με απόλυτη επιτυχία, σήμερα Κυριακή, μετά τις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, με Κόρλου Μάρι. Τον Μεγάλο Χορό όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων που έμειναν στην πόλη και την 3η μέρα του Ανταμώματος, καθώς αρκετοί σύλλογοι ήρθαν αυθημερόν, χθες, για την κεντρική εκδήλωση και έφυγαν στη λήξη της, αργά μετά τα μεσάνυχτα. 

 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων στο trikalanews.gr «Η μεγάλη επιτυχία του Ανταμώματος βρίσκεται στησυμμετοχή-παρουσία 2.500 χιλιάδων χορευτών εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι, με την δυναμική 70 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα και την διεξαγωγή του Ανταμώματος στα Τρίκαλα, μια πόλη η οποία γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, ευνοώντας έτσι, την μετακίνησητων Συλλόγων, γνωρίζοντας επιπλέον, ότι πάνω από  50% του πληθυσμού στα Τρίκαλα έχουν Βλάχικη καταγωγή και έχουν εξαιρετικά δυναμικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, με τους οποίους έχουν σχέσεις οι Σύλλογοι Βλάχων σε όλη την Ελλάδα.Ουσιαστικά δικαιωθήκαμε κι εγώ και το Δ.Σ για την απόφαση το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων να γίνει στα Τρίκαλα. Ευχαριστώ τον δήμαρχο κ. Παπαστεργίου, την αντιδήμαρχο κ. Αλεστά, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον κ. Αγοραστό και τον κ. Μιχαλάκη, όλους τους Συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και το trikalanews.gr για την τριήμερη κάλυψη και προβολή του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων». 
 
Συμπληρώνοντας, ο κ. Μ. Μαγειρίας, είπε: «Αυτή η πανδαισία που συντελέστηκε στο Πανελλήνιο Αντάμωμα στα Τρίκαλα, οφείλεται σε μια δουλειά που επιτελείται όλα τα τελευταία χρόνια από το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β) η οποία βρίσκεται κοντά σε όλους τους Συλλόγους μας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αισθάνομαι τιμή, χαρά και είμαι συγκινημένος που επιστρέφοντας στα Τρίκαλα, μπόρεσα και έφερα μαζί και όλους τους υπόλοιπους Βλάχους της Ελλάδας».
 
• Η  Δυναμική Πατινάδα πριν την έναρξη της κορυφαίας εκδήλωσης του Ανταμώματος
 
Χθες βράδυ, Σάββατο 22 Ιουνίου, στην κορυφαία εκδήλωση του Ανταμώματος, οι 70 πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων που ήρθαν στα Τρίκαλα για να γιορτάσουν μαζίτην κοινή τους ρίζα, με τραγούδια και χορούς, εισήλθαν με μια δυναμική και αριθμητικά πρωτοφανή Πατινάδα 2.500 χορευτών στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ξεκινώντας από το Πνευματικό Κέντρο, διανύοντας κατά μήκος την Ασκληπιού, έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων, περνώντας από την κεντρική ιστορική γέφυρα του Ληθαίου ποταμού. Πρωτοστάτης της πρωτοφανούς πατινάδας ήταν – όπως είθισται –  η σημαία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων και πίσω οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων από όλη την Ελλάδα, με «σημαιοφόρο» τα λάβαρά τουςκαι ντυμένοι με  πλουμιστές, βαρύτιμες και πολυποίκιλες παραδοσιακές Βλάχικες ενδυμασίες.
 
Το θέαμα ήταν πέρα από εντυπωσιακό, συγκινητικό, τόσο για τους ίδιους – δηλώσεις αρκετών Συλλόγων θα δημοσιεύσει το trikalanews.gr σε επόμενο ρεπορτάζ – όσο και για τους Βλάχους των Τρικάλων και όχι μόνο, που παρακολούθησαν το  μαζικό και δυναμικό Πανελλήνιο Αντάμωμα.
 
Οι Σύλλογοι χόρεψαν  τμηματικά κατά ομάδες και γεωγραφική περιοχή, σε τρεις μεγάλους κύκλους, κατακλύζοντας την πλατεία με τους υπέροχους χορούς τους. 
 
Ο χορός των Συλλόγων άρχισε κατά τις 8 μ.μ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφού παρουσιάστηκαν και οι 16 ομάδες – με κάθε ομάδα να περιλαμβάνει από 1 έως 6 Πολιτιστικούς Συλλόγους. 
 
Μετά την ολοκλήρωση των χορών από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, η πλατεία δόθηκε για χορό και γλέντι στο πολυπληθές κοινό που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την εκδήλωση από την έναρξή της. Ο χορός του κοινού, άρχισε με τον πρόεδρο και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων και εκπροσώπους των τοπικών αρχών που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.
 
Για τις επόμενες δυο ώρες, μέχρι μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο κόσμος των Τρικάλων ανακατεύτηκε με τους χορευτές των Συλλόγων και χόρεψε στην πλατεία με την συνοδεία των σπουδαίων οργανοπαιχτών που αποτέλεσαν την ορχήστρα του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων. 
 
Οι οργανοπαίχτες ήταν: Κώστας Μακρής, Μπούσιος Νίκος, Σίττας Χρήστος, Ζέρβας Νίκος (κλαρίνο) – ΦασούλαςΣάκης (βιολί) –  Ζέρβας Κώστας, Σίττας Συμεών ( λαούτο, τραγούδι) – Μπάος Πάνος, Νούσιας Βάιος, Ζέρβας Αλέξανδρος (ντέφι) – Ζέρβας Άγγελος, Πελεχράς Στέργιος, Πέρκας Κώστας (τραγούδι) 
 
• Ο εντυπωσιακός Κόρλου Μάρι
 
Με Πατινάδα εισήλθαν και σήμερα Κυριακή, στις 11.30 π.μ.,  στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ακολουθώντας την ίδια με χθες διαδρομή, όσοι από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους έμειναν για την 3η μέρα του Ανταμώματος στην πόλη.
 
Μετά την είσοδό τους στην πλατεία, η ορχήστρα άρχισε να παίζει ένα χορό στα τρία και πλέον όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων πιάστηκαν σε Ένα, Ενιαίο και Κυκλικό χορό, κρατώντας στα χέρια και τα λάβαρά τους. 
 
Τον χορό στα τρία, διαδέχτηκαν απανωτοί συγκαθιστοίχοροί, απογειώνοντας το κέφι, την χαρά και συγκίνηση των διοργανωτών, των συμμετεχόντων και των παρευρισκομένων.
 
Κατόπιν, η πλατεία δόθηκε για χορό στο κοινό – εμφανώς λιγότερο από το Σάββατο το βράδυ – που παρακολουθούσε την λήξη του Ανταμώματος. 
 
Πολλοί Τρικαλινοί-ες, ανακατεύτηκαν με τους χορευτές των Συλλόγων, δίνοντας … έμπρακτα τα εύσημα στην επιτυχημένη διοργάνωση του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων.
 
Τέλος, άξιο να σημειωθεί, είναι το γεγονός ότι ο καιρός βοήθησε την λήξη του Ανταμώματος, καθώς ο συννεφιασμένος ουρανός, χάρισε όση δροσιά μπορούσε σε χορευτές και κοινό, που χόρεψε ντάλα μεσημέρι, στην γυμνή πλέον από δέντρα πλατεία των Τρικάλων, μετά το κόψιμο των πλατανιών. 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή