Οικονομικοί και κοινωνικοί οι παράγοντες αύξησης της εγκληματικότητας σύμφωνα με την αστυνομία | trikalanews.gr

Οικονομικοί και κοινωνικοί οι παράγοντες αύξησης της εγκληματικότητας σύμφωνα με την αστυνομία

Σε οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επιδεινώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, αποδίδεται…ανεπίσημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η αυξημένη μικροεγκληματικότητα στον Νομό τον τελευταίο καιρό. Η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων επίσης…ανεπίσημα «γκρινιάζει» για έλλειψη προσωπικού και ουσιαστικά η κατάσταση οδηγεί σε μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών για προφύλαξη από τις κλοπές…

Όσοι πολίτες έχουν βιώσει στο πετσί τους την κλοπή σε βάρος τους, πλέον έχει αλλάξει η καθημερινή τους συμπεριφορά και είναι «κουμπωμένοι», ενώ οι υπόλοιποι με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τα αστυνομικά δελτία παρόλο που φημολογείται πως σε αυτά δεν υπάρχουν αναφορές για όλα τα περιστατικά μικροεγκληματικότητας που σημειώνονται σε επίπεδο Νομού.
Και αν σε άλλους Νομούς είναι ήδη και επίσημα η προτροπή προς τους πολίτες με φυλλάδια που περιέχουν χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες, προκειμένου να προστατέψουν την περιουσία τους από τις κλοπές, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων.

Σε μια πόλη όπου όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, μετατρέπουν τις οικίες τους σε…φρούρια με διπλοασφαλισμένα παράθυρα και πόρτες, η μόνη…οδηγία που δίνεται –επίσημα- είναι να αποφεύγεται αντίδραση του πολίτη απέναντι στον διαρρήκτη για να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Τώρα πόσο …χειρότερα μπορεί να είναι όταν καταγγέλλεις διάρρηξη και το κράτος θέλει να πληρώσεις και παράβολο (!) αξίας 10 ευρώ, είναι προς διερεύνηση.

Το ζήτημα είναι πως πληρώνοντας ή όχι παράβολο, διαπιστώνουμε πως τον τελευταίο καιρό, δεν υπάρχουν συλλήψεις δραστών από αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο της υπόθεσης. Είτε αυτοί κλέβουν Τράπεζες, είτε Δημαρχεία, είτε οικίες…Το βέβαιο είναι πως η εγκληματικότητα αυξάνεται συνεχώς όπως και η ανασφάλεια των πολιτών και είναι αναμενόμενο αφού αυξάνονται οι κοινωνικές ομάδες που μαστίζονται από την φτώχεια και την ανέχεια, έχει ανοίξει η «ψαλίδα» των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και έτσι στο «παιχνίδι» πέρα αυτών που επιδιώκουν το εύκολο κέρδος να μπαίνουν και αυτοί που επιδιώκουν να αποκτήσουν τα προς το ζην…

Συνεπώς μάλλον κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρει ακόμα και ο …δεκαπλασιασμός προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, αν αυτές οι κλοπές έχουν τελικά κοινωνικά αίτια. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο αντιληπτό από τους απλούς πολίτες που ζητούν καλώς εννοούμενη αύξηση της αστυνόμευσης.

Και επειδή ούτε …δεκαπλασιασμός προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων πρόκειται να γίνει, ούτε και τα κοινωνικά αίτια θα εκλείψουν, μπορούμε να ακολουθήσουμε την μοναδική στην παρούσα φάση οδό. Της αυτοπροστασίας.

Έτσι λοιπόν τα …κλασικά μέτρα που προτείνονται ακόμη και από άλλες της χώρας Αστυνομικές Διευθύνσεις, είναι μεταξύ άλλων
Η θύρα εισόδου να είναι στερεάς κατασκευής και να υπάρχει «μάτι» ώστε να βλέπεις αυτόν που κτυπά το κουδούνι. Αλυσίδα η οποία δεν επιτρέπει στην πόρτα να ανοίγει πέραν ενός σημείου είναι χρήσιμη. Οι υπόλοιπες εξωτερικές θύρες καθώς και τα παράθυρα, όταν βρίσκονται στο ισόγειο ή σε όροφο όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση, να ασφαλίζονται με κλειδαριές. Αυτές δεν πρέπει να επιτρέπουν την εύκολη παραβίασή τους. Η γλώσσα να εισέρχεται στον υποδοχέα της τουλάχιστον 20 χιλιοστά του μέτρου όταν βρίσκεται στην κλειδωμένη θέση. Μην κρύβετε το κλειδί πλησίον της θύρας. Οι διαρρήκτες γνωρίζουν πού να ψάξουν για να το βρουν. Αν κλαπεί το κλειδί σας να αλλάξετε αμέσως την κλειδαριά... Ο φωτισμός είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Φροντίστε ο περίβολος της οικίας σας να φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύκτας. Για εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί οι λαμπτήρες να τίθενται σε λειτουργία με αισθητήρα κίνησης. Για φύλαξη χρημάτων, κοσμημάτων, σημαντικών εγγράφων κλπ. συστήνεται να διαθέτετε χρηματοκιβώτιο μεγέθους ανάλογου με την αξία της περιουσίας που θα φυλάγετε.

Σκεφτείτε την εγκατάσταση συστήματος συναγερμού διάρρηξης. Η σειρήνα να βρίσκεται σε ύψος και θέση που να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτή.

Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης συστήνεται σε κατοικίες στις οποίες φυλάγεται περιουσία πολύ μεγάλης αξίας ή κρίνεται αναγκαίο για άλλους λόγους.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα η συνεργασία με έμπιστο γείτονα για να προσέχει την κατοικία σας όταν απουσιάζετε, ενώ θα κάνετε και εσείς το ίδιο για αυτόν.

Το αυτοκίνητό σας, έστω και αν βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης της οικίας σας, να το έχετε κλειδωμένο και χωρίς οποιαδήποτε αντικείμενα σε περίοπτες θέσεις εντός αυτού.

 Τομέας ναρκωτικά και δουλεμπόριο
Μέσα σε όλα, ο Νομός Τρικάλων γειτονεύει με τον Νομό Ιωαννίνων που αποτελεί «πέρασμα» ναρκωτικών, όπλων, δουλεμπόρων και λαθρομεταναστών και τα «μπλόκα» στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων είναι σε καθημερινή βάση.

Σπείρες που διακινούν από Αλβανία προς Ελλάδα χασίς και…καλάσνικοφ, έχουν σκορπίσει τον τρόπο στις ορεινές περιοχές του Νομού και παρόλο που υπάρχει αστυνομική παρουσία κυρίως των Συνοριοφυλάκων.

Αυτή την περίοδο, η επαγρύπνηση είναι αυξημένη, καθώς πολλοί λαθρομετανάστες θα αναζητήσουν μεροκάματο σε αγροτικές εργασίες, θα πληρώσουν την «ταρίφα» στον δουλέμπορα, θα αναζητήσουν αν θα βρουν μεροκάματο και αν βρουν αυτό δεν θα τους επιτρέπει να νοικιάζουν σπίτι με στοιχειώδης υποδομές διαβίωσης και αρκετοί από αυτούς θα βρεθούν στα χέρια της Αστυνομίας αφού μπορεί να τους «καρφώσουν» μέχρι και οι εργοδότες τους για να μην τους πληρώσουν και αν κάποιοι από αυτούς θελήσουν να αποκτήσουν νομιμότητα, θα αντιμετωπίσουν σε μια …πολυετή μάχη το Ελληνικό Δημόσιο και πολύ δύσκολα, θα βγουν νικητές…

Αυτό που έχει περάσει μέχρι τώρα σχεδόν απαρατήρητο είναι πως πλέον δεν έρχεται από την Αλβανία μόνο χασίς, αλλά άρχισε να αυξάνεται η κοκαΐνη που αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, θα πάψει να αποτελεί το «ναρκωτικό των πλουσίων» και από τα…σαλόνια, θα περάσει και στα…αλώνια, αφού θα ισχύσει ο νόμος της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά την τιμή της. 

Και αυτό ήδη είναι φανερό και από επίσημα στοιχεία που έχουν δει και πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους χρήστες ναρκωτικών στον Νομό Τρικάλων.

Όπως αναφέρουν ψυχίατροι, για την κοκαΐνη, υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης ακόμα και μετά την λήψη μιας μόνο δόσης. Και εξηγούν πως εκτός από την μεγάλη ψυχολογική εξάρτηση που δημιουργεί η κοκαΐνη, (στα στερητικά σύνδρομα περιλαμβάνονται αίσθημα κόπωσης, λήθαργος, άγχος, αισθήματα ενοχής, απελπισίας και αναξιότητας), η χρήση της ουσίας έχει καταστροφικές συνέπειες και για τον οργανισμό. Σε αυτές ανήκουν τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, οι επιληπτικές κρίσεις, οι αρρυθμίες και οι μυοκαρδιοπάθειες. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, για να ζητήσει ένας χρήστης κοκαΐνης θεραπεία, πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις, ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο, στην ψυχική και σωματική του υγεία. Από την στιγμή που κάνει κατάχρηση κοκαΐνης, έως την στιγμή που συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη θεραπείας, περνάνε κάποια χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, δημοσιοποίησε πρόσφατα έναν κατάλογο με τις τιμές πώλησης της κοκαΐνης από το 2001 έως και σήμερα, τιμοκατάλογος που δείχνει ξεκάθαρα την πτώση των τιμών της κοκαΐνης χρόνο με το χρόνο αφού από τα 187 ευρώ το γραμμάριο, έπεσε στα 50 ευρώ το γραμμάριο.

«Αυτό δείχνει ότι θα έχουμε τα επόμενα χρόνια σοβαρό πρόβλημα», σχολιάζουν από την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Το έγκλημα αλλάζει, «εκσυγχρονίζεται» και βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά από την Αστυνομία. Απομένει να δούμε ποια βήματα θα κάνει η Αστυνομία ώστε να βρεθεί μπροστά του και να το προλαβαίνει.

Επιχειρείν

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.

Δημοφιλέστερα

εκλογές 2019

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα και υπόλοιπη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2019. Οι ζυμώσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και

-----Μετέωρα----

Μετέωρα για Όλους: «Τα Μετέωρα εγκυμονούν σκάνδαλο μεγαλύτερο

Η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», τοποθετείται με δελτίο

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Κουμπάρος στον γάμο του Γιώργου Χριστόπουλου και της Δανάης

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί αύριο, 13 Ιουνίου 2019, στα

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας

question mark man

4 μνηστήρες για 1 θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα

Εκτός από τα γνωστά ονόματα που έχουν κλειδώσει στο ψηφοδέλτιο

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης