Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ειδήσεις

Όσοι πιστοί, όσοι θερμοί, προσέλθετε την Πέμπτη στον Γαβρόγλου

Για αύριο, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, στις 13:30, έχει κλειστεί το ραντεβού της τρικαλινής αντιπροσωπείας στην Αθήνα,  με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για την κατανομή των Σχολών -Τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η αντιπροσωπεία από τα Τρίκαλα,  θα επιδώσει στον υπουργό,  το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, όπως διαμορφώθηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018 – με την αποχή των δημοτικών παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», επί των διαδικασιών.

Η  λίστα των Φορέων του ν. Τρικάλων που θα στηρίξουν τον Δήμο Τρικκαίων στην συνάντηση με τον υπουργό,  βρίσκεται ακόμα ανοιχτή, καθώς όπως ο δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, δήλωσε χαρακτηριστικά στο trikalanews.gr : «δεν γνωρίζω ακόμη ποιοι τελικά Φορείς θα έρθουν μαζί στην Αθήνα» .

  Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο trikalanews.gr , είπε ότι δεν θα μεταβεί στον υπουργό ως εκπρόσωπος του Νομού και ότι δεν θα προβεί σε συνομιλία μαζί του, αν δεν έχει την στήριξη όλων των εμπλεκόμενων Φορέων του Νομού (Δήμων, Περιφέρειας, Επιμελητήριου, Εμπορικού Συλλόγου, Δικηγορικού Συλλόγου κα).

Συμπληρώνοντας με νόημα, ο δήμαρχος Τρικκαίων, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Εννοείται και την στήριξη των βουλευτών. Κι από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, για αυτό που μας οφείλεται σε επίπεδο ν. Τρικάλων».

Καταλήγοντας, είπε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα κριτήρια στην κατανομή των Σχολών και Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν μακριά από το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είχαν να κάνουν με συμφέροντα μικροπολιτικά και παραπανεπιστημιακά και σίγουρα όχι αναπτυξιακά».

Τελικά,  πόσοι και ποιοι από τους Φορείς του Νομού Τρικάλων καθώς και πόσοι και ποιοι από τους βουλευτές, κυβερνητικούς και μη, θα κατέβουν στην Αθήνα για την τελική – όσο και κρίσιμη –  διεκδίκηση  Σχολών και Τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ακόμη άγνωστο και θα φανεί, μόνο την Πέμπτη στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, που θα επιδοθεί στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, είναι το ακόλουθο:
 
 «Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων εκφράζει την απογοήτευσή του για το νομοσχέδιο σχετικά με τη νέα δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατατέθηκε ήδη προς διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρά το πλήθος των σχολών και τμημάτων που προς πάσα κατεύθυνση χαρίζονται αφειδώς, η πόλη και ο νομός των Τρικάλων διαπιστώνουν ξανά την αποτυπωμένη και για χρόνια ισχύουσα πολιτική της αδικίας, του «φτωχού συγγενή», της ανισομερούς κατανομής τμημάτων. Αυτοί οι συσχετισμοί υπερνικούν την ομόθυμη επιθυμία ίδρυσης ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας. Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κινείται ανάμεσα σε βλέψεις, διαθέσεις και καταστρατηγήσεις της πραγματικότητας, πλήρως αντίθετο με τη λογική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες και με όλους τους πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τονίζει ότι ισχύει πλήρως το κείμενο που επιδόθηκε ως υπόμνημα στον κ. Υπουργό, στις 11 Αυγούστου 2018. Σε αυτό επισημαινόταν ότι  με τις τότε προτάσεις της, η αρμόδια επιτροπή « δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές  ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων” ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν».

 Δυστυχώς, τα ίδια ισχύουν και τώρα, παρά τις συζητήσεις και  επισημάνσεις που ακολούθησαν.

Δυστυχέστερα, κατά τα φαινόμενα και παρά τα περί του αντιθέτου υπεσχημένα, οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη. Παράλληλα δεν τηρήθηκαν κριτήρια σχετιζόμενα με τις αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές προοπτικές της περιοχής μας, όπως δεν λήφθηκε υπόψη και ο βηματισμός ανάπτυξης που η τοπική κοινωνία με τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιάσει.

Επιμένουμε να τονίζουμε ότι η περιοχή των Τρικάλων μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο ισομερούς κατανομής τμημάτων με βάση:

– πρωτογενή τομέα,

– τουρισμό,

– τεχνολογία,

– αθλητισμό

Για τους λόγους αυτούς

Και επειδή, επιπροσθέτως, ο τρικαλινός λαός ήδη αισθάνεται – για άλλη μια φορά – πλήρως αδικημένος, απλός θεατής στα γρανάζια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που θα έπρεπε πια να ανήκουν στο παρελθόν, ζητούμε εκ μέρους του:

– Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από τη διαβούλευση

– Νέα διαβούλευση με τα πραγματικά επιστημονικά κριτήρια για κάθε νομό

– Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων που ήδη ισχύουν για τον νομό Τρικάλων».
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή