Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων: Ετοιμάζουμε παγκόσμια συνάθροιση στα Τρίκαλα | trikalanews.gr

Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων: Ετοιμάζουμε παγκόσμια συνάθροιση στα Τρίκαλα

Σημαντικές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις έδωσε στο trikalanews.gr χθες βράδυ, μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου.

Υπενθυμίζουμε ότι από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνται στα Τρίκαλα τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή, τελούν υπό την αιγίδα της  Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (IHRA) και έχουν την παρουσία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ) και των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Αθήνας.  

Απαντώντας στις ερωτήσεις του trikalanews.gr σχετικά με την έκβαση των εκδηλώσεων, στα Τρίκαλα, ο κ. Ι. Βενουζίου, υπογράμμισε: «Όλα έχουν πάει θαυμάσια. Περισσότερο από όσο περίμενα. Είναι μια βραδιά, που η Μνήμη του Ολοκαυτώματος, βρήκε φίλους στα Τρίκαλα, να το εννοήσουν και να του συμπαρασταθούν και να βροντοφωνάξουν: Ποτέ πια!»

Στην ερώτηση  σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της Συναγωγής στα Τρίκαλα και τα μελλοντικά σχέδια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, ο πρόεδρός της, τόνισε με νόημα:

 «Σε πέντε μήνες θα έχουμε τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Συναγωγής, οπότε τότε θα κάνουμε μια παγκόσμια συνάντηση των Τρικαλινών Εβραίων.

Από το Ισραήλ έχουμε τουλάχιστον 250 άτομα. Είναι οι 100 οικογένειες που μετανάστευσαν μετά τον πόλεμο. Όλοι αυτοί είναι έτοιμοι, στις επάλξεις. Κάθε λίγο με ρωτάνε πότε τελειώνει η Συναγωγή για να έρθουν στα Τρίκαλα. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Η μετανάστευση των Τρικαλινών Εβραίων συνεχίστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και όπως είδατε αυτές τις μέρες το νοιάξιμο για την πόλη των Τρικάλων, μεταφράστηκε με την αθρόα προσέλευση όλων αυτών των ανθρώπων. Από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο. Στην συνάθροιση της Συναγωγής, μόλις ανακαινιστεί, περιμένουμε άτομα που είναι ξεσηκωμένα και ξεσηκώνουν κι άλλους από την Αμερική, το Βέλγιο, τη Γαλλία, η Ιταλία. Όπου και να πας, θα συναντήσεις Εβραίο Τρικαλινό»

•    Δήμαρχος: «Οφειλόμενη υποχρέωση» - Β. Λουλές: «Έλειπαν ντόπιοι, παιδιά και νέοι»

Η μίνι συνέντευξη του κ. Ιακώβου Βενουζίου, πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του δευτέρου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, αμέσως μετά την εκδήλωση αλλά και την ξενάγηση στην έκθεση που έχει στηθεί στο χώρο, από το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς, με την επιμέλεια της πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα και έχει τίτλο: «Το Γερμαντικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου».

Να διευκρινίσουμε ότι τελικά, η ξενάγηση από την μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας της Πολωνίας, έγινε μετά την εκδήλωση και όχι πριν, όπως αναγράφονταν στο πρόγραμμα.

Στον ίδιο χώρο, δηλώσεις έκαναν στο trikalanews.gr ο δήμαρχος Τρικκαίων και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Φιλιά εις τα Παιδιά» κ. Βασίλης Λουλές, αποσπάσματα της οποίας είχε παρακολουθήσει το κοινό στην αίθουσα λίγη ώρα πριν.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

«Το οφειλόμενο έστω και αργά, έγινε. Αύριο σε μια γωνιά της πόλης που το χρωστούσαμε, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Ήταν μια οφειλόμενη υποχρέωση της Τρικαλινής κοινωνίας».

Ο κ. Βασίλης Λουλές, από την μεριά του, έθεσε ένα καίριο προβληματισμό που καταδεικνύει τελικά και τον πυρήνα του θέματος σχετικά με την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στον αντισημιτισμό, έναν δηλαδή από τους κύριους στόχους της IHRA, πραγματοποίησης εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης του Ολοκαυτώματος,  κάθε χρονιά, σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδας.

«Σημαντικές οι εκδηλώσεις. Είμαι πολύ χαρούμενος που τις παρακολούθησα. Αν έλειπε κάτι, αυτό είναι ότι θα ήθελα να παρευρίσκονταν περισσότεροι ντόπιοι Τρικαλινοί. Επίσης μικρά παιδιά και νέοι άνθρωποι. Καλό είναι να το βάλουμε στο μυαλό μας και να προσπαθήσουμε αυτές οι εκδηλώσεις να οργανώνονται έτσι ώστε να αφορούν πολύ περισσότερο κόσμο κα πιο νέο κόσμο».Επιχειρείν

Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.

Δημοφιλέστερα

Φυλακισμένος

Δυο χρόνια φυλακή σε γνωστό γυναικολόγο-μαιευτήρα των

Σε φυλάκιση δυο ετών, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το

Καλπάζοντας προς την νίκη

Καλπάζοντας προς την νίκη

Την καλύτερη περίοδο διανύει ο Χριστόφορος Ρόμπος σε ότι αφορά

Υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

​Υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.

Τρίκαλα - περιπατος - 01

Περιπατητική διαδρομή Κάστρου Τρικάλων: Ο δρόμος με τα

Η καθημερινότητα χωλαίνει στην πόλη των Τρικάλων. Γεγονός που

«Οι νέοι μπροστά», το νέο βίντεο του Μικέλη

«Οι νέοι μπροστά», το νέο βίντεο του Μικέλη

Στον δημοσιότητα έδωσε ο Μικέλης Χατζηγάκης και το δεύτερο

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος Τρικκαίων

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος

Οι «μπίζνες» του δημάρχου «έφαγαν» ευθαρσώς την

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης