Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ : Άγραφα, κορυφή Μαράθι

Ήταν η τρίτη φορά που με αφετηρία το Θερινό ανεβήκαμε σε μια από τις κακοτράχαλες κορυφές που ζώνουν το χωριό. Πρωτοήρθαμε εδώ το φθινόπωρο του 2003 για να ανεβούμε στην Ελάτη (υψ. 1673 μ.) και ακολούθησε η αλησμόνητη διάσχιση Θερινού – Ανθηρού την άνοιξη του 2014 κάτω από συνεχή βροχή. Σειρά τώρα είχε η βορειότερη κορυφή του συγκροτήματος με όνομα Μαράθι και υψόμετρο 1665 μέτρα.

Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν «Γλογοβίτσα» και επειδή ήταν σλαβόηχο μετονομάστηκε σε Θερινό. Πήρε το όνομα αυτό επειδή προσφέρεται για παραθερισμό. Είναι χωριό κτηνοτροφικό με πολλά θερινά λιβάδια που έβοσκαν τα κοπάδια τους οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι, αλλά αν κρίνουμε από τη θαμνώδη βλάστηση που κυρίευσε τις πλαγιές, λίγα κοπάδια απομένουν ακόμη. Αντίθετα, οι αγελάδες κάνουν αισθητή την παρουσία τους από την είσοδο ακόμα του χωριού.

Αφήνοντας πίσω μας τα τελευταία σπίτια, ακολουθούμε τον χωματόδρομο που κατευθύνεται βόρεια, παράλληλα με τη ράχη του βουνού, έχοντας απέναντί μας την Αχλαδιά (υψ. 1783 μ.). Αφήνοντας τον δρόμο ανηφορίζουμε την πλαγιά μέχρι ένα πλάτωμα με όμορφη θέα στη γύρω περιοχή και από εκεί ανεβαίνουμε απότομα μέσα σε πουρνάρια. Από εδώ και πάνω το πεδίο γίνεται πετρώδες δικαιώνοντας την αγραφιώτικη φύση του. Λίγο πριν την κορυφή συναντάμε κάποια έλατα και μια μικρή συστάδα από οξιές.

Το κολωνάκι της κορφής βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού που καταλήγει στη μικρή κοιλάδα του Κατουσίου. Απέναντί μας οι απόκρημνες Τσούκες και το Ξηροβούνι.Μια σύντομη ανάπαυλα και συνεχίζουμε νοτιότερα, στα φρύδι της κορυφογραμμής. Εντυπωσιακή πορεία με καταπληκτική θέα σε όλο το μήκος και το πλάτος των Αγράφων. Χωριά και οικισμοί, όλα κάτω από τα πόδια μας.

Καταλήγουμε στη «Λούτσα» ‘ένα μικρό οροπέδιο όπου σε βροχερές περιόδους σχηματίζεται λίμνη. Εδώ υπάρχει και ένα ομορφοκτισμένο πέτρινο μαντρί, μετέωρομεταξύ ουρανού και γης.

Και η πορεία συνεχίζεται μέχρι εξάντλησης των κορυφών. Σειρά τώρα έχει η Ελάτη, η νοτιότερη του βουνού και από εκεί, ακολουθώντας την πορεία του 2014,  ένα απόκρημνο κατέβασμα στην «Παλιόλακκα», άλλο ένα μικρό ξάγναντο μεταξύ δυο κορυφών, όπου βόσκει ένα μικρό κοπάδι γίδια. Εύλογα μας δημιουργείται η απορία πως ανεβήκαμε μέσα στη βροχή κα την ομίχλη ένα τόσο απόκρημνο μονοπάτι.

Η συνέχεια μόνο άνετη δεν είναι, καθώς τα μονοπάτια έχουν πλέον κλείσει από τη βλάστηση και αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε μέσα από ατέλειωτους χαλιάδες για να καταλήξουμε αργά το απόγευμα στο Θερινό.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή