Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το θεϊκό κονσέρτο στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα

Ένα σπάνιο κονσέρτο για τα δεδομένα των Τρικάλων, είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα, την ώρα του δειλινού στο Κουρσούμ Τζαμί.

Τα Τρίκαλα, χθες, πραγματικά, κοινώνησαν υψηλής Τέχνης Μουσική.

Ποτέ ξανά στο Οθωμανικό τέμενος του Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί), δεν έχει παρουσιαστεί ανάλογης ποιότητας συναυλία κλασσικής μουσικής δωματίου.

Στα  πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Δωματίου Θεσσαλίας, που διοργανώνεται και λειτουργεί υπό την διεύθυνση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού της  Chamber Music Hellas, διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί τους οποίους  για να ακούσει κανείς θα πρέπει να ταξιδέψει σε μεγάλες σκηνές του κόσμου, πληρώνοντας πανάκριβα εισιτήρια, έδωσαν με ελεύθερη είσοδο, κονσέρτο με έργα Μπετόβεν (Serenade in D major Op 25), Μπαχ (Suite No 3 in C major BWV1009), Μότσαρτ (Flute Quartet in D major K.285) και την Μικρή Σουίτα για Κουαρτέτο Εγχόρδων από το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως δήλωσε στο trikalanews.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κ. Κρυσταλλία Ματζανά, η σύμβουλος επικοινωνίας του Chamber Music Hellas με έδρα τη Νέα Υόρκη,  κ. Μαρία Μπακλαβά, Τρικαλινής καταγωγής, συμπεριέλαβε και την πόλη των Τρικάλων στα επτά κονσέρτα που παρουσιάζονται στη Θεσσαλία από τις 16 – 23 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Δωματίου Θεσσαλίας.

Ήταν τόσο άψογο το άκουσμα , ήταν τόσο ιδιαίτερες οι εναλλαγές του φωτός του χθεσινού λιογέρματος  από τον κατακόκκινο ουρανό που έμπαινε από τα μεγάλα παράθυρα στο Κουρσούμ Τζαμί – και από τα παραθυράκια του θόλου του – καθ΄όλη την διάρκεια του κονσέρτου και τόσο άριστα επιμελημένος ο χώρος, που το συνολικό αποτέλεσμα προσέφερε στους ακροατές, μια πανδαισία μουσικής και εικόνων. Εξάλλου, η μουσική δεν γράφεται  μόνο για να ακούγεται, αλλά και για να «βλέπετε», δημιουργώντας εικόνες στα μάτια των ακροατών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση του κονσέρτου εντός αρχαιολογικού μνημείου του 16ου αιώνα κι έτσι, οι Τρικαλινοί είχαν την ευκαιρία και την τύχη να απολαύσουν μιας μοναδικής ποιότητας μελωδίες από εξαίρετους μουσικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και καθηγητές σε πασίγνωστα πανεπιστήμια.

Κιχ δεν ακούστηκε στην αίθουσα, ούτε κινητά τηλέφωνα  ήχησαν, ούτε ψίθυροι ακούστηκαν ή συζητήσεις, ούτε μετακινήσεις ακροατών από τις θέσεις τους υπήρξαν, γεγονότα που συχνά έχουμε δει στα Τρίκαλα να συμβαίνουν και «κλέβουν» την μαγεία ανάλογων εκδηλώσεων.

Το κοινό, κάθισε αθόρυβα στις θέσεις που τους υποδείκνυαν οι άνθρωποι της Chamber Music Hellas , σε καθίσματα που ναι μεν ήταν πλαστικές καρέκλες, που όμως ήταν όμορφα «ντυμένες» με άσπρα καλύμματα, προσφέροντας στο χώρο και φυσικά στο κονσέρτο, την αξιοπρέπεια που τους άρμοζε.

Μοναδικό μείον, υπήρξε ο ήχος που ακούγονταν, στις πίσω κυρίως θέσεις, από τους μεγάλους ανεμιστήρες που είχε προβλεφθεί να βρίσκονται στο χώρο για να προσφέρουν δροσιά στο κοινό που θα παρακολουθούσε το κονσέρτο.

Δυστυχώς, η απουσία μικροφώνου, κατά τις ολιγόλεπτες και μετρημένες ομιλίες των οργανωτών, δεν έδωσε την δυνατότητα να ακουστούν στις πίσω θέσεις, όλα όσα είπαν.

Σε δήλωσή της στο trikalanews.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κ.Κρυσταλλία Ματζανά​, όταν ρωτήθηκε για την παραχώρηση του χώρου του Κουρσούμ Τζαμιού για την πραγματοποίηση του κονσέρτου, είπε μεταξύ άλλων: «Τα μνημεία ανήκουν στον λαό, σε όλους τους πολίτες. Τα μνημεία ανήκουν στον κόσμο. Έτσι τα μνημεία παίρνουν ζωντάνια. Δεν μένουν νεκρά  και ανενεργά. Δεν μένουν  να μιλάνε  μόνο με τους τοίχους τους. Απλά, ανάλογα με το χώρο ελέγχουμε τις εκδηλώσεις.  Το Κουρσούμ Τζαμί, προσφέρεται για ήπιας μορφής πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσική δωματίου, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις χορωδιών».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή