Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κινδυνεύει από βόμβα που έπεσε στη σύσκεψη του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων

Βόμβα, ικανή να τινάξει στον αέρα την εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, πλήττοντας κατάφορα τα δικαιώματα των ασθενών και φυσικά το Συνταγματικό δικαίωμα της Υγείας,  στοιβάζοντας όχι μόνο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, αλλά σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ασθενείς με διαφορετικά προβλήματα υγείας σε συγχωνευμένες κλινικές,  έπεσε  σιωπηρά, σχεδόν ως άηχος αποπροσανατολισμός της συζήτησης για τις μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού,   τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, κατά την διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε και θέμα της είχε την «Λειτουργία της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν.Τ.».

Την ανοιχτή σύσκεψη, αναγκάστηκε να καλέσει ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Παρθένης,  μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ν. Τρικάλων στο trikalanews.gr για την συμπεριφορά και πρακτικές αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας από τον κ. Δ. Παρθένη, καθώς επίσης, τις διπλού χαρακτήρα, καταγγελτικές και επιστολές συμπαράστασης,  στο  Σύλλογο Πασχόντων, που έχουν αποσταλεί  και δημοσιευθεί,  σε όλα τα ΜΜΕ των Τρικάλων, τόσο του γιατρού της Μονάδας, όσο και της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της  Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν Τρικάλων.  
 

  • Αποκλειστική δήλωση του κ. Παρθένη  στο trikalanews.gr μετά την σύσκεψη
     

Ερωτηθείς από το trikalanews.gr ο κ. Δημήτρης Παρθένης, αμέσως μόλις τελείωσε η ανοιχτή σύσκεψη και πριν ακόμα φύγει από το αμφιθέατρο, για την αναγκαιότητα συνεδρίασης, απάντησε μεταξύ άλλων:  «Δεν έχει ξαναγίνει στο Νοσοκομείο ανοιχτή σύσκεψη κι έγινε γιατί θεωρώ ότι έπρεπε όλοι να ενημερωθούμε ανάγλυφα για το τι γίνεται με την Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα  ποια είναι τα ζητήματα, ποια  δεν ερίζουν βάσεις και  ποια είναι η πραγματική διάσταση. Ξεκινήσαμε ολόκληρα θέματα καθώς εσείς στο σάιτ, καταγράψατε κάποια πράγματα. Είναι ξεκάθαρο πια. Δεν διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν λάθος αποφάσεις, ούτε αιφνιδιασμός».
 

  • Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, νούμερο ένα στήριγμα του Υπουργείου Υγείας για αποδόμηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
     

Αμέσως μόλις η ανοιχτή σύσκεψη της 19ης Νοεμβρίου άρχισε,  ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Δ Παρθένης, ο οποίος και προέδρευσε, έθεσε το ερώτημα, αν το σώμα, επιθυμούσε να συζητηθεί μόνο το θέμα των μετακινήσεων των νοσηλευτριών από την Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας(ΜΜΑ)  ή και το Νέο Οργανισμό του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων, με το σώμα ομόφωνα να αποφασίζει να συζητήσει όλα τα προβλήματα που αφορούν την ΜΜΑ.

Έτσι στο τραπέζι έπεσε και το ο νέος Οργανισμός του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων και η συζήτηση –  μετά από προσπάθειες, τόσο του κ. Δημήτρη Παρθένη, όσο και της κ. Σταυρούλας Κόσσυβα, μέλους του Δ.Σ του Νοσοκομείου, οι οποίοι, αμφότεροι διέκοπταν  τον πρόεδρο του Συλλόγου Πασχόντων και τον γιατρό της ΜΜΑ  –  αποκάλυψε ότι,  τελικά, το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, έχει επιλεχθεί ως ο νούμερο ένα βοηθός(!)  για να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, την αποδόμηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα!
Θα μπορούσαμε να το πούμε και φυλλοροή του  Κοινωνικού Δικαιώματος στην Υγεία,   το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 21 παράγραφο 3 του Συντάγματος,  σε μια προσπάθεια να βάλουμε και τον ποιητικό λόγο μέσα στο θέμα, όπως έκανε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του, λέγοντας «Γλίτωσα απ΄τις τίγρεις και με έφαγαν οι κοριοί»,  νομίζοντας όπως είπε ο ίδιος ότι  χρησιμοποίησε στίχο του Μαγιακόφσκι, η φράση όμως,  είναι του Γερμανού δραματουργού, πατέρα του «επικού θεάτρου», Μπέρλοτ Μπρέχτ.
 

  • Όλα έγιναν με την στήριξη και τα συγχαρητήρια του Υπουργείου Υγείας
     

Όπως ο ίδιος ο κ. διοικητής του Γ.Ν.Τ είπε στις τοποθετήσεις του καθ΄όλη την διάρκεια της σύσκεψης, ο νέος Οργανισμός του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων, που έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο προς ψήφιση, έγινε σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του γραμματέα του Υπουργείου και μέσω αυτού, συγχωνεύει τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, με μελλοντική  Αιματολογική-Ογκολογική Κλινική.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, έγκειται στο γεγονός, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του κ. Δ. Παρθένη, ότι: «Πρώτη φορά ακολουθήθηκε μια τέτοια διαδικασία και ζητήθηκε από όλους τους προϊσταμένους, διοικητικής, νοσηλευτικής, τεχνικής και ιατρικής υπηρεσίας προϊσταμένων ή διευθυντών τμημάτων να ετοιμάσουν μια εισήγηση. Η εισηγητική πρόταση του γενικού γραμματέα  ακολουθεί όλες τις παγκόσμιες οδηγίες που βάζει και ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρώπη» είπε ο κ. Δ. Παρθένης και συνεχίζοντας, τόνισε: «Κατόπιν έχοντας όλες αυτές τις οδηγίες – που κατά την άποψή μου, πρόκειται για πρώτη φορά σε ολόκληρη  τη χώρα –  με τόσο σοβαρό τρόπο, όπως  επικαλέστηκε και η κυρία Κόσσυβα, στα Νοσοκομεία που θα λειτουργούν Αιματολογικές Κλινικές στις κλινικές αυτές θα υπάγονται οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων  με υπεύθυνο επιστημονικής λειτουργίας ιατρό αιματολόγο καθώς και οι Μονάδες Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας με υπεύθυνο επιστημονικής λειτουργίας ιατρό αιματολόγο.

Στο πλαίσιο αυτό, στη λειτουργία Αιματολογικής-Ογκολογικής κλινικής, βάση του Νόμου, η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας παύει να υπάγεται στον παθολογικό τομέα, όταν θα ψηφιστεί  ο νέος Οργανισμός και θα τελεί υπό αιματολογική διεύθυνση. Και ο λόγος είναι απλός. Η ιατρική είναι μια εξελισσόμενη πραγματικότητα αυτή τη στιγμή».
 

  • «Το πρόβλημα δεν είναι της διοίκησης αλλά της κυβέρνησης».
     

Κοινός τόπος, τόσο του κ. Δ. Παρθένη, όσο και του μέλους του Δ.Σ του Νοσοκομείου, κ. Σ. Κόσσυβα, ο πρώτος απευθυνόμενος  στον γιατρό της Μονάδας  κ. Χ. Ζήση  και η δεύτερη απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Συλλόγου Πασχόντων, κ. Κ. Τσόγια, πάντα αναφερόμενοι  στις τοποθετήσεις τους επί του θέματος, ήταν: «Μετά την ψήφιση του νέου Οργανισμού, το πρόβλημα δεν είναι της διοίκησης αλλά της κυβέρνησης» καθώς και «Έχετε διαφωνία με την εισήγηση του Υπουργείου».

Άξιο να σημειωθεί, είναι επίσης  το γεγονός ότι καθώς η σύσκεψη, έβαινε προς ολοκλήρωση, ο κ. διοικητής, φεύγοντας από το θέμα του νέου Οργανισμού, μεταφέρθηκε στο αρχικό θέμα της σύσκεψης, εκείνο των μετακινήσεων των νοσηλευτριών, λέγοντας: «Το πρώτο πράγμα που δημιουργεί είναι στην ουσία μια έλλειψη προσλαμβανουσών και εμπειρίας εφόσον αυτό το προσωπικό θέλει να εξελιχθεί  στην ιεραρχία. Δηλαδή αν έχουμε έναν άνθρωπο που εξελίχθηκε και έγινε προϊστάμενος στην Μεσογειακή Αναιμία στο εργασιακό του βίο αυτός ο άνθρωπος αν θέλει να γίνει τομεάρχης ή διευθυντής πρακτικά δεν ξέρει το νοσοκομείο.

Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας σαν παράμετρο για αυτό και στο νοσοκομείο και πάλι με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και οι οποίες είναι εξαιρετικά ορθές,   κλιμακώνονται τα τμήματα τα οποία υπογράφουν οι υπουργοί, ο Ξανθός και ο Πολάκης με βάση την βαρύτητά τους, σαν βαριά, ήπιας βαρύτητας και μέσης βαρύτητας και στον εργασιακό τους βίο το προσωπικό ανάλογα με το πόστο του πρέπει να περνά από όλες τις βαθμίδες.  Αυτό το πράγμα δεν μπορείτε να το αγνοήσετε».
 

  • Ο ρόλος των βουλευτών: Γνώστης ο βουλευτής  Σάκης Παπαδόπουλος, Έφυγε από την σύσκεψη ο Χρήστος Σιμορέλης
     

Τέλος, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Παπαδόπουλος είπε: «Έχουμε την εικόνα ότι το Νοσοκομείο των Τρικάλων, κάνει συνολικά, ένα πάρα πολύ καλό έργο, με πολύ καλές παρεμβάσεις, με θεαματικές προσπάθειες σε ορισμένους τομείς και με αιφνιδιασμό βλέπουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Συλλόγου  χρονίων πασχόντων και διοίκησης είναι διαρρηγμένες» σημειώνοντας  δυο τουλάχιστον φορές, ότι θα πρέπει να ανοιχτούν γέφυρες επικοινωνίας.

Από την άλλη, λίγο πριν τοποθετηθούν οι βουλευτές και αφότου είχαν τελειώσει οι τοποθετήσεις του κ. διοικητή και της κ. Σ. Κόσσυβα επί του νέου Οργανισμού του Γ.Ν.Τ, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χ. Σιμορέλης εγκατέλειψε την αίθουσα, επικαλούμενος ότι η συζήτηση είχε ήδη διαρκέσει δυο ώρες και επί της ουσίας στα ζητήματα της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, δεν είχε αναφερθεί το σώμα της σύσκεψης. Στην ερώτηση που του απεύθυνε το trikalanews.gr έξω από το αμφιθέατρο, αμέσως μόλις το είχε εγκαταλείψει, γιατί επέλεξε να φύγει παρά να μείνει και να αγωνιστεί για τους πάσχοντες, απάντησε: «Είμαι υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά πάνω απ΄όλα υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών και ειδικά μιας ευαίσθητης ομάδας όπως οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία. Συζητήσαμε δυο ώρες για όλα τα άλλα εκτός από αυτό το ζήτημα».
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή