Τρίκαλα: διαφήμιση «πολιτισμού» | trikalanews.gr

Τρίκαλα: διαφήμιση «πολιτισμού»

Άλλη μία θητεία των τοπικών αρχών φτάνει στο τέλος της σε λίγες εβδομάδες. Μία θητεία που ήταν γεμάτη με διαφήμιση της πόλης των Τρικάλων ως η «έξυπνη» πόλη, μία πόλη πολιτισμού και καινοτόμων ιδεών.

Αλλά, είναι αλήθεια, η πόλη των Τρικάλων τόσο «έξυπνη» όσο την παρουσιάζουν οι τοπικές αρχές; Και αφού είναι τόσο «έξυπνη» αυτή η πόλη, γιατί μπορεί κανείς να βρει σκουπίδια ξεθωριασμένα από τον χρόνο στους δρόμους της; Γιατί πολλοί κάδοι απορριμμάτων θυμίζουν περισσότερο παρατημένη χωματερή από μία πόλη του μέλλοντος; Γιατί η εικόνα έξω από το 2ο ΕΠΑ.Λ. της πόλης, ένα κτήριο πρόσφατο και πανάκριβο, θυμίζει (και μυρίζει) χωματερή; Γιατί υπάρχει τέτοια έλλειψη πολιτισμού στην καρδιά της Ελλάδας;

Το φταίξιμο για την τραγική κατάσταση με τα απορρίμματα στα Τρίκαλα είναι διπλό: των αρμόδιων αρχών και των ίδιων των πολιτών της.

Το θέμα αφορά των κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί ταυτόχρονα. Είναι ένα θέμα αισθητικής των προαστίων, αλλά και περιοχών του κέντρου της πόλης, αλλά είναι και θέμα δημόσιας υγείας.

Γιατί τη στιγμή που η πόλη πλασάρεται ως χίλια μύρια («έξυπνη», του ποδηλάτου, των διαβάσεων κτλ), η εικόνα που υπάρχει σε αρκετά σημεία της, θυμίζει παραγκούπολη του Ρίο. Του Ρίο ντε Τζανέιρο. Δεν πρέπει θα δυσκολευτεί κανείς πολύ να βρει σκουπίδια στο πλάι, ή ακόμη και στη μέση του δρόμου, που συχνά έχουν ξεθωριάσει από τα καλοκαίρια (ναι, πληθυντικός).

Δεν θα δυσκολευτεί να βρει περιοχές που η δυσοσμία θυμίζει χωματερή και όχι κατοικημένη περιοχή.

Γενικά, δε θα δυσκολευτεί να βρει σημεία που ντροπιάζουν τον κάθε άνθρωπο που θέλει μία πόλη υπόδειγμα.

Το πρώτο μερίδιο ευθύνης, εκείνο των αρμόδιων, τοπικών και μη, αρχών, έχει να κάνει κυρίως με τη συγκομιδή των απορριμμάτων, ή μάλλον την έλλειψη αυτής. Τη στιγμή που οι τοπικοί «άρχοντες» διαλαλούν στα πέρατα της γης τη διάθεση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για ενοικίαση στους πολίτες, πολλές γειτονιές της πόλης περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συγκομιδή των σκουπιδιών, η οποία έρχεται αραιά πλέον στην περιοχή τους, όπως μαρτυρούν οι εικόνες από τους υπερχειλισμένους κάδους.

Αλλά δεν είναι μόνο η αδιαφορία για την συγκομιδή των σκουπιδιών που πέφτει πάνω στους αρμόδιους, αλλά και η παντελής αδιαφορία για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για το θέμα, καθώς και η παραδειγματική τιμωρία των ασυναίσθητων πολιτών που δεν νοιάζονται ούτε για την εικόνα της περιοχής που κατοικούν, αλλά ούτε και για τη δημόσια υγεία.

Γιατί το δεύτερο μερίδιο της ευθύνης πέφτει σε εμάς, τους ίδιους τους πολίτες της. Εκείνους που εκλέγουν αυτούς που αδιαφορούν για την καθημερινότητα των πολιτών, κυνηγώντας κυρίως τα πρωτοσέλιδα και κάνοντας την τοπική διοίκηση με βάση το μάρκετιν και όχι τις ανάγκες της καθημερινότητας των κατοίκων. Δεν μπορείς να είσαι αγανακτισμένος με την άθλια εικόνα που υπάρχει με τα απορρίμματα, τη στιγμή που είσαι ο ίδιος ένοχος ή δεν φροντίζεις να μορφώσεις εκείνους που, χωρίς δεύτερη σκέψη, πετούν σκουπίδια στο δρόμο, επειδή απλά «ε, δε βαριέσαι;».

Για να αλλάξει η εικόνα της πόλης των Τρικάλων, μίας πόλης με μεγάλες δυνατότητες και πλούσια ιστορία, δεν αρκούν μόνο τρανταχτές επικεφαλίδες και εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν αρκούν μόνο τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και το «5G». Θέλει αγάπη για τον τόπο και φροντίδα για την καθημερινότητα των πολιτών. Θέλει και εμείς οι ίδιοι, σαν πολίτες του τόπου αυτού, να δείξουμε αγάπη για τον τόπο που κατοικούμε και πολιτισμένη σκέψη για τα κοινά, χωρίς αδιαφορία.

Γιατί όπως είπε και ο Πλάτωνας: «Κάθε άνθρωπος είναι άξιος των ανθρώπων που την κυβερνούν. (…) Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερους τους».
 Επιχειρείν

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.

Δημοφιλέστερα

Φυλακισμένος

Δυο χρόνια φυλακή σε γνωστό γυναικολόγο-μαιευτήρα των

Σε φυλάκιση δυο ετών, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το

Καλπάζοντας προς την νίκη

Καλπάζοντας προς την νίκη

Την καλύτερη περίοδο διανύει ο Χριστόφορος Ρόμπος σε ότι αφορά

Υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

​Υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.

Τρίκαλα - περιπατος - 01

Περιπατητική διαδρομή Κάστρου Τρικάλων: Ο δρόμος με τα

Η καθημερινότητα χωλαίνει στην πόλη των Τρικάλων. Γεγονός που

«Οι νέοι μπροστά», το νέο βίντεο του Μικέλη

«Οι νέοι μπροστά», το νέο βίντεο του Μικέλη

Στον δημοσιότητα έδωσε ο Μικέλης Χατζηγάκης και το δεύτερο

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος Τρικκαίων

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος

Οι «μπίζνες» του δημάρχου «έφαγαν» ευθαρσώς την

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης