Διαβάστε επίσηςΤα νέα της πόλης

Τέλος εποχής – νέα εποχή για τη γέφυρα Μαρούγγαινας στα Τρίκαλα

16 Oct 2024

Μια ιστορική ημέρα για ένα από τα 13 γεφύρια των Τρικάλων η 16η Οκτωβρίου 2024. Η γέφυρα Μαρούγγαινας (με άγνωστη, ακόμη, ετυμολόγηση του ονόματος) θα αποτελεί παρελθόν με την τωρινή της μορφή, καθώς ξεκίνησε η κατεδάφισή της.

Ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί το έργο «Επεμβάσεις (επισκευή, ενίσχυση, ανακατασκευή) των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού εντός της πόλης των Τρικάλων με σκοπό τη στατική τους αποκατάσταση και την αισθητική τους αναβάθμιση». Η εταιρεία «ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΤΕΕ» που ο ανέλαβε, από τις 8 Αυγούστου και όλο το προηγούμενο διάστημα, προέβη σε εργασίες που διευκολύνουν την έναρξη της κατεδάφισης (έκλεισε η γέφυρα για τους πεζούς, τοποθετήθηκαν κιούγκια για να κυλά το νερό του ποταμού και άσφαλτος για να μπορούν να κινούνται τα μηχανήματα κ.α.).
Από το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου το μηχάνημα ξεκίνησε μικρά γκρεμίσματα σε σημεία της γέφυρας, για να αρχίσει σταδιακά αυτή να αποξηλώνεται. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, υφίσταντο σημαντικά ζητήματα στατικότητας σε πολλά σημεία της, οπότε χρειάστηκε «Καθολική καθαίρεση της υφιστάμενης πεζογέφυρας (καταστρώματος, ακροβάθρων, μεσοβάθρου, τοίχων αντιστήριξης και θεμελίων )

Στη θέση της θα κατασκευαστεί νέα, στην ίδια θέση και στην αρχική της μορφή, δηλαδή στη μορφή πριν τη δεκαετία του 1940. Η πρώτη γέφυρα κατασκευάστηκε πιθανώς τον 18ο αιώνα, καταστράφηκε από βομβαρδισμό το 1941, το 1946 κατασκευάστηκε πρόχειρη, ξύλινη και η προς κατεδάφιση κατασκευάστηκε το 1949, ενώνοντας την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (τότε Κιτριλάκη) με την οδό Οθωνος. Η νέα πεζογέφυρα θα είναι δίτοξη, με δύο συμμετρικά ημικυκλικά ανοίγματα ελεύθερης υδραυλικής διατομής διαμέτρου 10 μ. Η τελική μορφολογική και αισθητική μορφή της πεζογέφυρας θα είναι όσο το δυνατό πιστότερη προς την αρχική γέφυρα της Μαρούγκαινας.

Tη μελέτη για τη νέα αυτή γέφυρα εκπόνησε ως δωρεά ο «Σύλλογος Τρικαλινών Πολιτών – Γέφυρα Μαρούγκαινας», που συστάθηκε με πρωτοβουλία του τρικαλινού γιατρού γυναικολόγου – μαιευτήρα κ. Κυριάκου Τσαγκούλη, ο οποίος κινητοποίησε επιστήμονες, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη.

Το έργο για την ανακατασκευή και συντήρηση όλων των γεφυρών στα Τρίκαλα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης («Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0») με προϋπολογισμό 3.300.000€ .

Στη θέση της θα κατασκευασθεί νέα πεζογέφυρα δίτοξη με δύο συμμετρικά ημικυκλικά ανοίγματα ελεύθερης υδραυλικής διατομής διαμέτρου D=10.00μ. Η τελική μορφολογική και αισθητική μορφή της πεζογέφυρας θα είναι όσο το δυνατό πιστότερη προς την αρχική γέφυρα της Μαρούγκαινας.

 

Pressroom
Author: Pressroom

διακόπτης ρευματος

Διακοπή ρεύματος το Σάββατο 24 Μαΐου σε Οιχαλία, Πετρωτό και Ταξιάρχες

Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης το Σάββατο 24/5/2025 από τη ΔΕΔΔΗΕ σε Οιχαλία, Πετρωτό και Ταξιάρχες για τεχνικές εργασίες. Ποιες ώρες και …
Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου: Δράση για τα αδέσποτα ζώα παρουσία του Αντιδημάρχου Τρικκαίων

Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου: Δράση για τα αδέσποτα ζώα παρουσία του Αντιδημάρχου Τρικκαίων

Το Νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου υλοποίησε δράση με τίτλο «Νοιαζόμαστε για ζώα – Φροντίζουμε τα αδέσποτα», ενημερώνοντας τα παιδιά για την προστασία …
Ανακατασκευή πεζοδρομίων στην 28ης Οκτωβρίου, Τρίκαλα

Εργασίες ανακατασκευής στην 28ης Οκτωβρίου: Συνεχίζεται η αναστάτωση – Αντιδράσεις από επαγγελματίες

Σε πλήρη εξέλιξη οι ανακατασκευές πεζοδρομίων στην οδό 28ης Οκτωβρίου στα Τρίκαλα. Κυκλοφοριακές αλλαγές και διαμαρτυρίες επαγγελματιών για την εμπορική …
Ψηφιακή καινοτομία: Με ένα “κλικ” η ασφάλιση οχημάτων μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

Ψηφιακή καινοτομία: Με ένα “κλικ” η ασφάλιση οχημάτων μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

Επεκτάθηκε η δυνατότητα ψηφιακής συγκατάθεσης μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Δείτε πώς λειτουργεί η νέα διαδικασία …
 
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.