Άρθρα – Απόψεις

Το έγκλημα κρύβεται πίσω από ένα μανδύα ευγένειας

8 May 2023
Το έγκλημα κρύβεται πίσω από ένα μανδύα ευγένειας

Γράφει η Ιωάννα Χαρμπέα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος.

Γράφει η Ιωάννα Χαρμπέα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος.

Με βάση τις σπουδές μου στον τομέα της εγκληματολογίας έχω πειστεί  ότι ο δολοφόνος είναι εκείνος ο φιλήσυχος μέχρι χθες άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας που όμως σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Παρέτο κρύβει πολλά απωθημένα και έναν άρρωστο ψυχικό κόσμο που δεν φαίνεται. Όλα κυλάνε όμορφα κι οι διπλές ζωές των ατόμων κάποια στιγμή ζητάνε δικαίωση! Να σας πω την αλήθεια ποτέ δεν συμπαθώ τα άτομα που δεν εκδηλώνονται, τα άτομα που δεν κλαίνε, δεν γελάνε, δεν μιλάνε.

Και ακούς τι ήσυχος και ευγενικός άνθρωπος είναι αυτός! Όμως για έναν επιστήμονα αυτά τα στοιχεία μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να είναι. Σκοτεινοί άνθρωποι που ξέρουν να κρύβονται πίσω από έναν μανδύα ευγένειας! Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας με υποτιθέμενες φυσιολογικές ζωές, ίσως παντρεμένοι με οικογένεια και παιδιά! Άνθρωποι με χαμόγελο τις περισσότερες φορές που πίσω του κρύβεται ένα σκοτεινό βλέμμα.

Είναι οι σκοτεινές σκέψεις που κάνουν σιωπηρά και μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Είναι οι συγκεχυμένες σκέψεις τους. Η υπερβολική τους αγάπη δήθεν για το πλησίον και η δήθεν άκρατη συμπόνια τους έρχονται να σκεπάσουν τις αρρωστημένες σκέψεις τους .Δείχνουν ατρόμητοι αν και κατά βάθος φοβούνται τον ίσκιο τους, παινεύουν τον εαυτό τους και σκαρφίζονται ψεύτικες ιστορίες για να δείξουν την αξία και τη δύναμη τους. Τους βλέπεις και τους χαζεύεις και τους θαυμάζεις γι αυτή την ενεργητικότητα.

Μετά όμως όταν αυτή την ενεργητικότητα την διακατέχεται η κατάθλιψη και η απομόνωση … τότε είναι διαφορετικοί. Είναι σαν να είναι ένας άνθρωπος με δύο πρόσωπα! Το καλό και το κακό. Το δυνατό και το αδύναμο. Το αήττητο και τρομαγμένο. Είναι άτομα που προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη για να μπορέσουν αργότερα να σας εκμεταλλευτούν.

Αυτά τα άτομα έχουν μια συμπεριφορά που κινείται σε δυο πόλους, σε δύο άκρα. Οι ερμηνείες της ψυχολογίας γι αυτό είναι πολλές. Οι ερμηνείες της κοινωνιολογίας είναι αυτά είναι άτομα που το περιβάλλον τους από τα παιδικά τους χρόνια στην ηλικία 4 με 7 η οποία είναι πολύ κρίσιμη για ένα παδί δεν τους έδωσε σαφείς οδηγίες για τη διαχώριση καλού ή κακού, ηθικού ή ανήθικου, δεν τους άφηνε ποτέ ως παιδιά να πουν τη δική τους εκδοχή, τους έλεγχε με το δικό του τρόπο, δεν έδινε στα άτομα πρωτοβουλίες και πολύ περισσότερο δεν έδινε αγάπη! Το αποτέλεσμα να έχουν μια διπλή προσωπικότητα και ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να μην το καταλαβαίνουν.

Προσέξτε! Δεν είναι λίγοι και κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Το θέμα τείνει να περάσει απαρατήρητο εφόσον δεν ανήκουν στην οικογένεια μας συνήθως λέμε είναι λίγο παράξενος αλλα εμένα τι με νοιάζει. Και στο τέλος αναρωτιόμαστε μα είναι δυνατό να διέπραξε έγκλημα. Ήταν το καλύτερο παιδί και φιλήσυχος, στοργικός και ευγενής!

Ναι ήταν έτσι κατά ακρίβεια αυτό υπήρξε η μια πτυχή της προσωπικότητας του γιατί η άλλη του πτυχή ήταν εγκληματική! Παιδεραστές, γυναικοκτόνοι βρίθουν στην κοινωνία μας την αγγελικά πλασμένη χωρίς να γίνονται αντιληπτοί! Η κοινωνία μας νοσεί και εμείς αμέτοχοι να αιωρούμαστε στα γρανάζια της κοιτώντας απλά και σχολιάζοντας μετά το συμβάν! Το παν για μένα είναι η πρόληψη!

Οι κεραίες της κοινωνικής ευαισθησίας πρέπει να συλλάβουν την επικινδυνότητα της κατάστασης! Σήμερα ήταν η δωδεκάχρονη κόρη μιας άλλης γυναίκας που βιάστηκε αύριο θα είναι η δική σου κόρη! Σήμερα υπήρξε μια άλλη γυναίκα που τη σκότωσε ο σύζυγος αύριο θα είσαι εσύ! Είναι κάποια κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους πώς να το κάνουμε… Ας φτιάξουμε όλοι μας και ο καθένας μας χωριστά ενα αόρατο πλέγμα προστασίας για συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές. Μήπως δε γνωρίζει ο κοινωνικός περίγυρος τι συμβαίνει στην κάθε γειτονιά; Μια χαρά γνωρίζει! Αλλά η αδιαφορία αν ήταν ενδιαφέρον θα μπορούσε να λειτουργήσει λυτρωτικά για κάποια άτομα.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Τρία κρούσματα Covid-19 στον ΑΟ Τρίκαλα BC

Ο ΑΟ Τρίκαλα BC ανακοίνωσε τρία θετικά κρούσματα Covid-19 μετά από ελέγχους. Συνεχίζονται οι εξετάσεις για την πλήρη εικόνα της…

Read More


Τρεις μεταγραφές για τον Πορταϊκό – Κωτούλας, Μητσιάκης, Ρούσας

Ο Πορταϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση των Βασίλη Κωτούλα, Αποστόλη Μητσιάκη και Νίκου Ρούσα ενόψει της νέας σεζόν στην Α’ Ερασιτεχνική.

Read More


Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στη Λιμνοδεξαμενή Παλαιομονάστηρου

Η Αντιπεριφερειάρχης Χρύσα Ντιντή επιθεώρησε την πρόοδο της λιμνοδεξαμενής Παλαιομονάστηρου, έργο 1,7 εκατ. ευρώ που θα αρδεύει 1.300 στρέμματα.

Read More


Στις 13 Οκτώβρη οι Παλαίμαχοι του ΠΑΟΚ στο Νεοχώρι

Στις 13 Οκτωβρίου οι Παλαίμαχοι του ΠΑΟΚ θα επισκεφθούν για τρίτη χρονιά το Νεοχώρι για φιλικό αγώνα με τους Παλαίμαχους…

Read More


Ανακοίνωσε Αλτάνη το Νεοχώρι

Το Νεοχώρι ανακοίνωσε την απόκτηση του επιθετικού Γιάννη Αλτάνη από τα Σαράγια ενόψει της Α’ Ερασιτεχνικής, ενισχύοντας το ρόστερ του.

Read More


Έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Βαϊοπούλου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Ευαγγελία Ηλ. Βαϊοπούλου. Η κηδεία της θα τελεστεί το Σάββατο 27…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.