Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Είναι η οικονομία …ηλίθιε

Στο ναδίρ η τοπική οικονομία καθώς έκλεισε η «στρόφιγγα» της ρευστότητας λόγω και των  …διακοπών.
 
Η φράση προεκλογικής ατάκας του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον  «It's economy stupid» (Είναι η οικονομία ηλίθιε), που είχε ως στόχο να καταδείξει τις κακές επιδόσεις της διακυβέρνησης Μπους στην οικονομία, είναι η απάντηση στο οικονομικό δράμα των τελευταίων ημερών που βιώνει η τοπική κοινωνία.

Μια τοπική οικονομία που βρίσκεται στο ναδίρ καθώς έκλεισε η «στρόφιγγα» της ρευστότητας λόγω και των …διακοπών.
Από τις αρχές Ιουλίου, η τοπική οικονομία, βιώνει μια τραγική κατάσταση που όπως ισχυρίζονται τοπικοί επιχειρηματίες και καταστηματάρχες, είναι η χειρότερη μιας κακής τελευταίας 8ετίας στην οικονομία.

Δυστυχώς με …εξαγγελίες περί εξόδου από τα μνημόνια και χωρίς ρευστό, δεν επέρχεται η επιστροφή στην κανονικότητα και όσοι έχουν ακόμη … «λίπος» το κράτησαν κύρια λόγω των διακοπών τους και κατά δεύτερο λόγο επειδή διαισθάνονται πως ακολουθούν φθινόπωρο και χειμώνας με πολύ «βαρυχειμωνιά» στην τοπική οικονομία.

Η συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, έρχεται και ως αποτέλεσμα μιας άγριας φορολογίας και η οποία -δυστυχώς- θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, αυτά που η ίδια η συγκυβέρνηση δημοσιοποίησε, δείχνουν «κόπωση» των φορολογούμενων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να εξακολουθούν να διατηρούνται υψηλές παρά την σημαντική εκταμίευση πόρων από τις μνημονιακές δεσμεύσεις  για την αποπληρωμή τους.

Μια αποπληρωμή που όλο …εξαγγέλλεται και όλο παραμένει στα… χαρτιά και πηγαίνει συνεχώς για το …μετά στερώντας «ζεστό» χρήμα από την τοπική οικονομία.

Ταυτόχρονα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, συνεχώς «στραγγίζονται» ώστε να βγουν στην συγκυβέρνηση τα νούμερα στα υψηλά πλεονάσματα.

Πρακτικά δηλαδή, συνεχίζεται να εφαρμόζεται η τακτική «εισπράττω αλλά δεν πληρώνω»…

Μπορεί η συγκυβέρνηση να …διαλαλεί ότι περιμένει την τελευταία δόση των μνημονίων 15 δις ευρώ για να βάλει την χώρα σε «κανονικότητα» αλλά αυτό δείχνει να είναι μια τεράστια αυταπάτη μπροστά στην εικόνα των «λουκέτων» στην τοπική οικονομία και επιχειρήσεων που «φυτοζωούν»…

Ακόμη και αυτό το πολυδιαφημιζόμενο «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», δείχνει πολύ αδύναμο, καθώς γίνεται και αυτό «θυσία» για να παρουσιαστεί εικόνα υψηλών πλεονασμάτων.

Την ώρα που η τοπική οικονομία «στεγνώνει», κάποιες «φωνές» πληθαίνουν από τις Βρυξέλλες ότι η συγκυβέρνηση «δεν αξιοποιεί Ευρωπαϊκά διαθέσιμα κονδύλια (ούτε καν αυτά για φυσικές καταστροφές) και χρηματοδοτικά εργαλεία» που θα μπορούσαν να δώσουν μια μικρή «ανάσα» σε εκατοντάδες τοπικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού που βρίσκονται προ των πυλών του «λουκέτου» εξαιτίας έλλειψης ρευστού.

Συνεπώς δεν είναι τελικά η …ψυχολογία, αλλά «είναι η οικονομία …ηλίθιε» που δημιουργεί το σοβαρό πρόβλημα και την υπάρχουσα κατάσταση.

Φυσικά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιστρέψει ποτέ ξανά το «κλίμα εμπιστοσύνης» στην τοπική οικονομία και θα υπάρξει κάποια στιγμή (σε μόνιμη βάση και όχι παροδική), ρευστότητα για να «κινηθούν τα γρανάζια»…
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή