Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο "ΤΠΕ και Ρομποτική στο Ψηφιακό ΕΠΑΛ" το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων οργάνωσε ροή κινητικότητας εκπαιδευτικού προσωπικού στη Βουδαπέστη για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο "New technologies in education: Robotics". Το θέμα του σεμιναρίου ήταν σχετικό με την αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό KDIE.
Ο βασικός στόχος της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η περαιτέρω ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και ρομποτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η συμμετοχή σε αυτή τη εκπαιδευτική δραστηριότητα συνέβαλε στην απόκτηση και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσα από την ενασχόλησή τους με τον προγραμματισμό και με βέλτιστες πρακτικές που αφορούν τους τομείς της επιστήμης-τεχνολογίας-μηχανικής-μαθηματικών (STEM).
Το σεμινάριο είχε θεωρητικό αλλά κυρίως πρακτικό χαρακτήρα. Στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και συζητήσεις σχετικά με τις αυξανόμενες τάσεις για την ενσωμάτωση της χρήσης ρομπότ στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών και διεθνείς εμπειρίες από τη χρήση και τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαίδευση. Αναλύθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές και έννοιες της ρομποτικής καθώς και η βασική ορολογία. Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με θέματα όπως τα είδη συστημάτων ρομποτικής, σχεδίαση και κατασκευή ρομπότ (κινητήρες, αισθητήρες κλπ), προγραμματισμός (coding), θεωρίες μάθησης και κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες.
Επίσης, η διαδικασία κατάρτισης περιλάμβανε πολλές πρακτικές δραστηριότητες με τις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομποτικά συστήματα βασιζόμενοι σε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν πολλές εφαρμογές χρησιμοποιώντας διάφορες προγραμματιστικές τεχνικές αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η ρομποτική τεχνολογία για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Το υλικό που παράχθηκε (κώδικας, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κλπ) θα είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του σχολείου.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί Αβδελίδης Ευάγγελος (ΠΕ19) και Ντίνα Ευαγγελία (ΠΕ14.04).
2ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ