Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την αναπηρία ως το αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικούς τομείς της ζωής όπως είναι η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και γενικότερη η κοινωνική συμμετοχή.
Τα άτομα με αναπηρία συχνά είναι αναγκασμένα να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας εξαιτίας δυσκολιών και εμποδίων που καθιστούν περιορισμένη την ενεργό συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητούν να γίνει η ζωή τους ευκολότερη αλλά απαιτούν να γίνει η ζωή τους ίση με των ατόμων χωρίς αναπηρία.
Αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 10 ανθρώπους έχει κάποιου είδους αναπηρία οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν αμήχανα όταν συναντούν ένα τέτοιο άτομο. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ανταποκρινόμενη στο αίτημα της έδρας της UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέδωσε έναν οδηγό που περιέχει 18 κανόνες συμπεριφοράς στην καθημερινή επικοινωνία με τα άτομα με αναπηρίας.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

• Αν κρίνετε ότι υπάρχει ανάγκη να βοηθήσετε ένα άτομο με αναπηρία ρωτήστε τον/ την ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε.
• Αν μιλάτε για λίγο με άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο προσπαθήστε να χαμηλώσετε στο ύψος του ώστε να αποκτήσετε οπτική επαφή.
• Μην επαινείτε υπερβολικά ένα άτομο με αναπηρία που εκτελεί φυσιολογικές καθημερινές εργασίες.
• Επικεντρώστε την προσοχή σας σε άτομο με προβλήματα ομιλίας. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει ζητήστε του/ της να το επαναλάβει. Μην προσποιείστε ότι καταλάβατε.
• Όταν συνοδεύετε ένα παιδί που λόγω περιέργειας ρωτήσει για έναν άνθρωπο με αναπηρία που τυγχάνει να είναι δίπλα σας εξηγείστε όσο πιο απλά μπορείτε τι γνωρίζετε για το είδος της αναπηρίας. Μην αποτρέπετε το παιδί από το να κοιτάζει τον άνθρωπο με αναπηρία ή να σας ρωτήσει σχετικά.
Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
 
Μακρυγιάννη Κατερίνα
Ψυχολόγος- Απόφοιτος Α.Π.Θ.
Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή