Άρθρα – Απόψεις

3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Dec 2017
Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την αναπηρία ως το αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικούς τομείς της ζωής όπως είναι η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και γενικότερη η κοινωνική συμμετοχή.
Τα άτομα με αναπηρία συχνά είναι αναγκασμένα να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας εξαιτίας δυσκολιών και εμποδίων που καθιστούν περιορισμένη την ενεργό συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητούν να γίνει η ζωή τους ευκολότερη αλλά απαιτούν να γίνει η ζωή τους ίση με των ατόμων χωρίς αναπηρία.
Αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 10 ανθρώπους έχει κάποιου είδους αναπηρία οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν αμήχανα όταν συναντούν ένα τέτοιο άτομο. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ανταποκρινόμενη στο αίτημα της έδρας της UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέδωσε έναν οδηγό που περιέχει 18 κανόνες συμπεριφοράς στην καθημερινή επικοινωνία με τα άτομα με αναπηρίας.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

• Αν κρίνετε ότι υπάρχει ανάγκη να βοηθήσετε ένα άτομο με αναπηρία ρωτήστε τον/ την ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε.
• Αν μιλάτε για λίγο με άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο προσπαθήστε να χαμηλώσετε στο ύψος του ώστε να αποκτήσετε οπτική επαφή.
• Μην επαινείτε υπερβολικά ένα άτομο με αναπηρία που εκτελεί φυσιολογικές καθημερινές εργασίες.
• Επικεντρώστε την προσοχή σας σε άτομο με προβλήματα ομιλίας. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει ζητήστε του/ της να το επαναλάβει. Μην προσποιείστε ότι καταλάβατε.
• Όταν συνοδεύετε ένα παιδί που λόγω περιέργειας ρωτήσει για έναν άνθρωπο με αναπηρία που τυγχάνει να είναι δίπλα σας εξηγείστε όσο πιο απλά μπορείτε τι γνωρίζετε για το είδος της αναπηρίας. Μην αποτρέπετε το παιδί από το να κοιτάζει τον άνθρωπο με αναπηρία ή να σας ρωτήσει σχετικά.
Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
 
Μακρυγιάννη Κατερίνα
Ψυχολόγος- Απόφοιτος Α.Π.Θ.
Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
admins
Author: admins

Άδειος αυτοκινητόδρομος Ε65 στα Τρίκαλα με φόντο τα βουνά, καλοκαίρι 2025

Άδειασαν τα Τρίκαλα – Ο καύσωνας «σάρωσε» τους δρόμους

Πρωτόγνωρες εικόνες ερήμωσης στην πόλη και στον E65 – Όλοι… διακοπές ή σε δροσιά, μόνο ο υδράργυρος στους δρόμους …
Κινηματογραφική φωτογραφία τύπου νουάρ: Μια ξανθιά γυναίκα κάθεται σοβαρή σε τραπέζι καφετέριας, με φάκελο γεμάτο χαρτονομίσματα μπροστά της. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή, γεμάτη ένταση, με χαμηλό φωτισμό, δραματικές σκιές και θολό φόντο που ενισχύει την αίσθηση μυστικότητας και απειλής.

Όταν η “ανεξαρτησία” γίνεται εργαλείο εκβιασμού – Ποιος πραγματικά υπηρετεί την κοινωνία;

Ο ρόλος των τοπικών μέσων και η λεπτή γραμμή μεταξύ ενημέρωσης, επιρροής και συναλλαγής …
Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Πού σταματούν οι μακέτες και ξεκινά η εγκατάλειψη – Ο Αγιαμονιώτης δίπλα στο πιο ζωντανό στέκι των Τρικάλων …
Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παγιδευμένους διαλόγους συνελήφθη επιχειρηματίας ΜΜΕ για εκβιασμό βουλευτή – Το χρονικό της υπόθεσης …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.