Ελλάδα

Φωτεινή Αραμπατζή: Χρονιά – «σταθμός» το 2021 για τον Αγροδιατροφικό Τομέα

15 Dec 2020
Φωτεινή Αραμπατζή: Χρονιά – «σταθμός» το 2021 για τον Αγροδιατροφικό Τομέα

Βασικά εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ

Βασικά εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ

Σημαντικότερη παρακαταθήκη του 2020 οι πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων

«Το 2021 για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι χρονιά «σταθμός» με βασικά εργαλεία τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ. Γιατί η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε περίτρανα ότι ο διατροφικός τομέας είναι «το καλάθι για να βάλουμε τα αυγά» πέραν του τουρισμού. Γιατί είναι αυτός που, όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, είναι νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία με την προστιθέμενη αξία του να ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Αυτό επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021 αφού έκανε λόγο για την πασίδηλη αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση τριών μείζονων κρίσεων: «Η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκηαποδείχθηκε στα νερά του Αιγαίου, στο έδαφος του Έβρου και στην διαχείριση του κορωνοϊού σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Μια Κυβέρνηση, που συνδυάζει την διαχειριστική επάρκεια, την επιτυχή επιφυλακή σε πολλαπλά μέτωπα με τον ξεκάθαρο, μεταρρυθμιστικό, αναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, την κοινωνική ευαισθησία με τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Το αποδεικνύουνη πολύπλευρη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με 24 δις το 2020 και άλλα 7,5 για το ’21, η ουσιαστική μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Η Υφυπουργός έθεσε για τη νέα χρονιά τις εξής κεντρικές προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης της:

-Την ενίσχυση της κτηνοτροφίας με αιχμή την ορεινή εκτατικήαιγοπροβατοτροφία καθώς, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, είναι πολλαπλασιαστής αξίας. Το 13% των εκμεταλλεύσεων που είναι κτηνοτροφικού προσανατολισμού παράγει το 31% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.

– Το Σχέδιο Νόμου -τομή για τη χωροταξία τους, που έρχεται προς νομοθέτηση, για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και τη μείωση του κόστους κατασκευής τους στο ένα δέκατο του ισχύοντος σήμερα.

-Τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Μελισσοκομικού Ηλεκτρονικού Μητρώου, που για πρώτη φορά στα χρονικά, θα καταγράψει την εγχώρια παραγωγή αυτού του σημαντικού τομέα, του μελισσοκομικού κλάδου.

-Την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας των εξαγωγών σε τρίτες χώρες και στα προϊόντα φυτικής παραγωγής.

-Την ανασύνταξη και κυριαρχία του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα.

-Την προσέλκυση νέων επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειες μέσω και της ολοκλήρωσης έγκρισης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών».

 

Σημαντικότερη παρακαταθήκη του 2020 οι πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων

 

Κάνοντας τον απολογισμό του 2020, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή εστίασε στις «πολύ καλές», όπως τις αξιολόγησε, «επιδόσεις της χώρας μας στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων με τον ρυθμό αύξησης να φτάνει στο 12,5% για τον Οκτώβριο, όταν στις ανταγωνίστριές μας χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία, βίωναν μείωση των εξαγωγών 27% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.

Αυτή είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το 2021 και επέκεινα διότι τα τρόφιμα, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της βιομηχανίας μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι πραγματικά ο καταλύτης εκείνος για να επιτύχουμε τον εθνικό στόχο, τον οποίο διακήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: η  αύξηση των εξαγωγών από το 38% του ΑΕΠ να φτάσει στο 48% του ΑΕΠ το 2023. Άλλωστε, αυτός δεν είναι απλά ένας οραματικός στόχος. Υπάρχει απόδειξη, το θετικό εμπορικό ισοζύγιο ύστερα από πάρα πολλά χρόνια εξαιτίας αυτής της αλματώδους αύξησης των εξαγωγών των τροφίμων μας», σημείωσε.

 

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλει και μπορεί – το διαπιστώνουν καθημερινά οι παραγωγοί

 

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλει και μπορεί. Το διαπιστώνει και το ομολογεί η κοινωνία. Το διαπιστώνουν καθημερινά βεβαίως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι μας», υπογράμμισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων και ανέφερε:

«-Το 2020 θελήσαμε και μπορέσαμε να στηρίξουμε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν αποδεδειγμένα από την κρίση του κορωνοϊού αλλά και τις μεγάλες θεομηνίες.

-Θα πω ότι για πρώτη φορά δόθηκε σε χρόνο ρεκόρ προκαταβολή του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον «Ιανό». Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια η ρύθμιση εκείνη που επέτρεπε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εισφέρει στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ ώστε όλες οι αποζημιώσεις του 2019 να έχουν πληρωθεί, όταν επί των ημερών σας Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έμεναν απλήρωτοι για ολόκληρες χρονιές.

-Στηρίξαμε αγρότες και κτηνοτρόφους αποκαθιστώντας χιλιάδες γεωργικές εκτάσεις που εσείς με την δήθεν  φιλοαγροτική  πολιτική σας είχατε χαρακτηρίσει ως δασικές. Και να θυμίσω ότι στο Νομό Σερρών, για τον οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείξατε, Κύριε Αβραμάκη για τα αγροτικά θέματα, μόνο από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης  δόθηκαν στους Σερραίους αγρότες και κτηνοτρόφους 766 χιλιάδες ευρώ περισσότερα από πέρσι, επειδή ακριβώς αποχαρακτηρίστηκαν αυτές οι δήθεν δασικές εκτάσεις της δικής σας Κυβέρνησης.

-Διατηρήσαμε το επίδομα για όσους απασχολούνται στις αγροτικές εργασίες, επιδοτώντας ουσιαστικά την εργασία.

-Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος και βεβαίως βάλαμε τους αγρότες στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

-Καταφέραμε ένα καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις με την αυστηροποίηση των κυρώσεων και νέες δρακόντειες ποινές. Προφανώς η ιστορική αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος που επί των ημερών σας κατέρρεαν πραγματικά, διασυνδέεται με  αυτήν την πολιτική. Περάσαμε ένα Πάσχα του 2020 με ουσιαστικά να είναι το πρώτο χωρίς «βαφτίσια» εισαγόμενων αμνοεριφίων και αυγών. Εξαρθρώσαμε ελληνοποιήσεις σε μέλι και αυγά.

-Βάλαμε στον χάρτη την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, του ξεχασμένου αυτού τομέα που πετυχαίνει όλους τους στόχους της επιτροπής Πισσαρίδη. Είναι το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας συναγωνιζόμενο το λάδι, προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, επιδεικνύει την αύξηση του μεγέθους μιας ελληνικής επιχείρησης. Κατορθώσαμε τη στήριξη με δύο τρόπους: βάζοντας τέλος στις εταιρείες «ζόμπι» που λυμαίνονται ανενεργούς διαθέσιμους δημόσιους πόρους και κάνοντας τομή στο θαλάσσιο χωροταξικό «τρέχοντας» ουσιαστικά τις 24 από τις 25 περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης, που μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας ήδη στα χέρια μας το Προεδρικό Διάταγμα υπογεγραμμένο για την Κεφαλονιά, ενώ τρέχουν και άλλα ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

-«Βάλαμε πλάτη» στους κτηνοτρόφους:

– με τα 31 εκατομμύρια μόνο για τον κορωνοϊό,

-με την υποδειγματική διαχείριση στη μεγάλη κρίση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ξέρετε αυτής που εξαιτίας της, αποδεκατίστηκαν ζωικά κεφάλαια σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως δίπλα στα σύνορά μας με την Βουλγαρία. Και εμείς προφανώς με την προνοητικότητα και το σχέδιο το οποίο είχαμε αναπτύξει, είχαμε μόλις ένα κρούσμα ως χώρα και προφανώς  τυχαίο-

-Υπήρξε επιτέλους η σύσταση της Διεπαγγελματικής της φέτας, το άλλοτε «γεφύρι της Άρτας» και ενός χορού διεπαγγελματικών οργανώσεων, που η μία μετά την άλλη, στέλνει τους φακέλους σύστασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πιστεύοντας τελικά στη δύναμη των συλλογικοτήτων.

-Επίσης, τη συμπερίληψη των αυγών στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ ως ένα ακόμη όπλο κατά των ελληνοποιήσεων.

-Βάλαμε στόχο να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και τροφίμων και αγροτικών προϊόντων καταργώντας τα χαρτιά και πηγαίνοντας στην ψηφιακή εποχή, για τους εξαγωγείς δυναμικών ζωικών προϊόντων όπως είναι το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε χώρες μεγάλες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς».

 

Κάλεσμα στους συναδέλφους της για δημόσιο εμβολιασμό

 

Η κ. Αραμπατζή έκλεισε την ομιλία της καλώντας σε δημόσιο εμβολιασμό τους συναδέλφους της και τους συναδέλφους των Σερρών λέγοντας:

«Κλείνοντας, με την προσδοκία όλων μας το 2021 να σημάνει το τέλος αυτού του φονικού ιού, καλώ όλους τους συναδέλφους μου από το Νομό Σερρών, μαζί και δημοσίως να εμβολιαστούμε, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα  σε όλους τους συμπολίτες μας πως ο εμβολιασμός θα μας βγάλει από τη δίνη της πανδημίας, θα μας ξαναδώσει πίσω την καθημερινότητά μας,  την επαφή  με τους συνανθρώπους, τους φίλους μας.  Την κανονικότητα για να «ανοίξει τα φτερά της» η οικονομία μας, έχοντας στο τιμόνι την πιο φιλοπρόοδη και μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, που γνώρισε η χώρα».

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά – Αναλυτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ 22–26 Σεπτεμβρίου 2025

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έμφραξη Φράγματος Ληθαίου – Κίνδυνοι από την κατάκλυση της τεχνητής λίμνης

Η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων προειδοποιεί για κινδύνους από την επικείμενη πλήρωση του φράγματος Ληθαίου και τον σχηματισμό τεχνητής λίμνης την ερχόμενη…

Read More


Τρίκαλα – Κηδεία της Μαιρής Τεφάνη το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025

Το Σάββατο 20/9/2025 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Μαιρής Τεφάνη, ετών 85, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Read More


Ξεφάντωμα με παραδοσιακούς χορούς στο Τρικαλινό Παζάρι 2025

Με χορούς, τραγούδια και πολύ κέφι συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων στο Τρικαλινό Παζάρι, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More


Τρίκαλα – Δράσεις για την Κινητικότητα και Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο από τον Δήμο Τρικκαίων

Με ποικιλία δράσεων ολοκληρώνει ο Δήμος Τρικκαίων την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025 στα Τρίκαλα, με κορύφωση τη Δευτέρα στην Ημέρα…

Read More


Θεσσαλία – 17 απολυμαντικοί σταθμοί για την ευλογιά αιγοπροβάτων από την Περιφέρεια

Δεκαεπτά απολυμαντικοί σταθμοί τίθενται σε λειτουργία στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ανακοίνωσε η Περιφέρεια.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.