Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δείτε γιατί τα νοσοκομεία της χώρας, είναι στην εντατική

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Συνεχίζουν από την κυβέρνηση να υποστηρίζουν πως φτιάχτηκαν 1.200 ΜΕΘ, ενώ το σύστημα υγείας καταρρέει, με μόλις 450 διασωληνωμένους με covid – 19.

Πράγματι, υπάρχουν όλες αυτές οι εντατικές μονάδες, αλλά δεν είναι μόνο για ασθενείς που νοσούν από covid – 19.

Τα νοσοκομεία της χώρας όπως όλοι πρέπει να γνωρίζουν, νοσηλεύουν και άλλα περιστατικά, όπως εγκεφαλικά, καρδιακά, βαριά πνευμονολογικά και άλλα νοσήματα, που καλύπτει η γενική ιατρική και πολλά απ’ αυτά τα περιστατικά νοσούν βαριά και χρειάζονται εντατικές μονάδες.

Κάθε τόσο μάλιστα, αφαιρούν μονάδες γενικής ιατρικής από τα νοσοκομεία και τις μετατρέπουν σε covid – 19 κι έτσι εμφανίζουν κάποιες αυξήσεις των ειδικών αυτών μονάδων. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς με άλλες νόσους, εκτός από covid, ψάχνουν επί μέρες να βρουν ΜΕΘ και δεν βρίσκουν, με αποτέλεσμα να μπείνει σε κίνδυνο η ζωής τους.

Δεν μπορούν όμως να μετατραπούν όλες οι ΜΕΘ σε covid – 19, πρώτον γιατί έτσι θα αφήσουν εκατοντάδες νοσηλευόμενους να πεθάνουν, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν ως ειδικές μονάδες κορωνοϊού.

Επιμένουν όμως από το Υπουργείο Υγείας να αναφέρονται στις 1.200 μονάδες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα. Ας σταματήσει αυτό το αστείο.

Να σημειωθεί ακόμη, πως έχουν γίνει κάποιες δωρεές από ιδρύματα ή ιδιώτες για την κατασκευή νέων μονάδων εντατικής θεραπείας, αλλά όπως λένε οι ειδικοί που γνωρίζουν από μέσα τα πράγματα κι όχι όπως διαρρέεται από φτηνές κυβερνητικές προπαγάνδες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν έχει προσληφθεί το εξειδικευμένο προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) που χρειάζονται για να μπορούν με ασφάλεια να φιλοξενήσουν ασθενείς πάσχοντες από covid – 19.

Όπως λένε πάλι οι ειδικοί, ακόμα κι αν επιστρατευθούν οι εντατικές των ιδιωτικών νοσοκομείων, θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να λειτουργήσουν, γιατί θα πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση όλο το προσωπικό των εντατικών, γιατροί και νοσηλευτές, προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν με ασφάλεια σε λειτουργία για covid – 19, καθώς αυτές οι μονάδες λειτουργούν με άλλες συνθήκες και άλλα πρωτόκολλα απ’ ότι οι κανονικές ΜΕΘ.

Επίσης σε νοσοκομεία που μετατράπηκαν από τη μια μέρα στην άλλη σε covid – 19 και μόνο, τα πράγματα είναι τραγικά. Για παράδειγμα στο Σισμανόγλειο, ακόμα προσπαθούν να μεταφέρουν σε άλλα νοσοκομεία τους 300 ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα γενικής ιατρικής, προκειμένου να αδειάσει και να μετατραπεί σε αμιγώς νοσοκομείο κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή όμως, δημιουργείται ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα, αφού οι περιοχές που καλύπτονταν από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως Βόρεια, ανατολικά και βορειοδυτικά προάστια, μένουν χωρίς νοσοκομειακή κάλυψη και οι ασθενείς αυτών των περιοχών θα διοχετεύονται στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν η κατάσταση δυσκολέψει, το σίγουρο είναι πως και άλλα νοσοκομεία γενικής ιατρικής θα μετατραπούν σε covid – 19, αλλά τι θα γίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών εκτός covid – 19; Θα πάψει ο κόσμος να αρρωσταίνει από άλλες παθήσεις; Θα σταματήσουν εντελώς τα χειρουργεία για οποιοδήποτε άλλο νόσημα και θα καταλήγουν οι ασθενείς στο σπίτι τους από υποκείμενα νοσήματα;

Θα πρέπει να δώσουν μια πειστική απάντηση από το Υπουργείο Υγείας και να καθησυχάσουν τον κόσμο, πως δεν θα αφεθούν οι ασθενείς από άλλες νόσους στην τύχη τους για να τα βγάλουν πέρα μόνοι στο σπίτι τους χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιτέλους η καραμέλα που πιπιλάνε καθημερινά ότι υπάρχουν 1.200 ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι όλες για covid – 19 ας σταματήσει.

Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο.
Όλα έχουν τα όριά τους. Ας δουν σοβαρά τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, που δείχνει να οδηγείται εκτός ελέγχου.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή