Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΜΑ: Προειδοποίηση για παρενέργειες των εμβολίων AstraZenaca, Pfizer, Moderna και J&J

Στην επίσημη, πλέον, αναγνώριση νέων παρενεργειών από τα τέσσερα εμβόλια κατά Covid-19, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να προστεθούν στα φυλλάδια οδηγιών. Τελικά, φαίνεται ότι οι θάνατοι που υπήρξαν μετά τη λήψη εμβολίων (2η δόση), ανάγκασε τους υπευθύνους σε αυτή την απόφαση, ακόμα κι αν επιμένουν ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά παρενεργειών. Πόσο σπάνιος ήταν, άραγε, ο θάνατος των τεσσάρων πιλότων της British Airways, λίγο μετά τον εμβολιασμό τους;

Αναλυτικότερα, για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna (mRNA), αναγνωρίζεται από τον ΕΜΑ, ως σπάνια παρενέργεια, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), η οποία, όπως αναφέρει, εκδηλώνεται συνήθως σε νέους άνδρες 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους ή κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση, ενώ τις περισσότερες φορές υποχωρεί με την κατάλληλη θεραπεία. Ενημέρωση των φυλλαδίων και των δύο εμβολίων ώστε να αναγράφονται οι δύο αυτές πιθανές παρενέργειες.

Τώρα, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (εταιρεία παραγωγής του είναι η ελβετική θυγατρική της Janssen), η προειδοποίηση του ΕΜΑ αφορά μόνο τα άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, που είναι μια σπάνια διαταραχή η οποία προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και οίδημα. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ΕΜΑ συνιστά να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος, αναγράφοντας το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Ακολούθως, όπως με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έτσι με αυτό της AstraZeneca που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, ενημερώνοντας, παράλληλα, το φύλλο οδηγιών του εμβολίου. Επίσης, δεν πρέπει κι αυτό να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών.

Και τα δύο αυτά εμβόλια ήταν ήδη γνωστό ότι είναι υπεύθυνα για την πρόκληση θρόμβων (σε σπάνιες περιπτώσεις όπως αναφέρεται), ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Τέλος, σχετικά με όσους έχουν ήδη προχωρήσει και ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις ενός εξ’ αυτών των εμβολίων, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι τα εμβόλια αυτά παραμένουν αποτελεσματικά έναντι των διαφόρων στελεχών του κορωνοϊού κι ως εκ τούτου, μια τρίτη δόση θα ήταν πρόωρο να συζητηθεί την παρούσα χρονική στιγμή.

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή