Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άκης Τσελέντης για Θήβα: «Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο για μια περιοχή με σχετικά μεγάλο σεισμικό δυναμικό»

Ανησυχία και αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, μετά το χθεσινό μπαράζ 30 μικροσεισμών σε μια ημέρα. Οι σεισμολόγοι στην πλειοψηφία τους είναι επιφυλακτικοί, συλλέγοντας, απλώς, δεδομένα και περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για «ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα».

Το trikalanews.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια έντονη σεισμική δράση στην περιοχή Ερυθρών, κοντά στη Θήβα, υπογραμμίζοντας ότι το Γεωδυναμικό έχει βάλει επιπλέον όργανα γύρω από τα γνωστά ρήγματα, έχοντας πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της σεισμικότητας. Ταυτόχρονα, συμβουλεύει τους κατοίκους να «φρεσκάρουν» τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας, τονίζοντας ότι ναι μεν η συγκεκριμένη περιοχή έχει ένα σημαντικό σεισμικό δυναμικό (και ιστορικό), πλην όμως είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα καθώς απαιτείται η συλλογή επιπλέον δεδομένων. Αυτή τη στιγμή και για το λόγο αυτό, το Γεωδυναμικό έχει μια καλή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, αλλά και τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην περιοχή, συνοδεία συνεργείου σεισμολόγων και τεχνικών για εγκατάσταση περισσότερων οργάνων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ:

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη με εξαίρεση τον σημερινό σεισμό μεγέθους Μ4.3.

Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι είναι ακόμη εν λειτουργία.

Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και πολύ περισσότερο σε ζώνες με βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρούμε ότι η σεισμική ακολουθία εμπλουτίζεται νοτιότερα γεγονός το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με το ρήγμα των Ερυθρών. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμική ακολουθία. Αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε για την εξέλιξη της στις επόμενες δύο ημέρες γι’ αυτό και βάζουμε παραπάνω όργανα.

Επαναλαμβάνω είναι χρήσιμο οι κάτοικοι να ξανά ξεσκονίσουν τις οδηγίες αντισεισμικής προφύλαξης

 

 

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή