Ελλάδα

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες;

1 Dec 2022

Η “Άριελ” σαρώνει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και πολλοί αναρωτιούνται από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι μεγάλες κακοκαιρίες. Πάμε λοιπόν να δούμε την διαδικασία επιλογής των ονομάτων.

Η ιστορία πίσω από τα ονόματα

Η ιστορία με τα ονόματα για τις κακοκαιρίες ξεκίνησε το 1995 από μια ομάδα μετεωρολόγων που ήταν σε Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.

Η ΕΜΥ είχε ξεκινήσει την διαδικασία ονοματοδοσίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2021, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ. Έτσι αυτές οι 3 υπηρεσίες συγκροτούν την ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου που είναι αρμόδια για τα καιρικά συστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΜΥ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ κάθε εβδομάδα, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων που πρόκειται να εμφανιστούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων προγνωστικών μέσων ανάλογα με την ένταση των φαινομένων, τα μέλη των επιστημόνων αποφασίζει αν θα δοθούν ονόματα στα φαινόμενα ή όχι.

Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες δίνονται αρχικά σε ένα καιρικό φαινόμενο από την μια ομάδα μετεωρολόγων και έπειτα αν κριθεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και τις άλλες χώρες, διατηρείται η ίδια ονομασία. Έτσι η ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου έχει καταλήξει στα ονόματα που θα χρησιμοποιήσει για τις επόμενες κακοκαιρίες.

Πώς βοηθά η ονοματοδοσία;

Ο πρώτος μετεωρολόγος που προχώρησε στην ιδέα για την ονοματοδοσία καιρικών φαινομένων ήταν ο ο Αυστραλοβρετανός Clement Wragge, στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα, όπου έδωσε ονόματα σε τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η ονοματοδοσία βοηθούσε στην γρήγορη αναγνώριση των φαινομένων αφού ήταν πιο εύκολο να αποτυπωθεί στην μνήμη αντί για αριθμούς και γράμματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ειδικούς τα ονόματα σε τυφώνες, καταιγίδες κλπ διευκολύνει τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδώσουν την είδηση για την καλύτερη προφύλαξη των πολιτών. Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία βοηθάει σημαντικά στην προετοιμασία των πολιτών απέναντι σε ένα έντονο καιρικό γεγονός που πρόκειται να έρθει. Ταυτόχρονα, μέσω των ιστοσελίδων για την πρόγνωση του καιρού, δίνονται συνεχώς ενημερώσεις για την εξέλιξη των φαινομένων με τη χρήση κειμένων, βίντεο, χαρτών βροχής, χιονιού και ανέμου, με κατανοητό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί η ενημέρωση του πληθυσμού.

trikalanews
Author: trikalanews

Έφυγε από τη ζωή η Θεοδώρα Ζαλαβρά – Στα 55 της χρόνια

Έφυγε από τη ζωή η Θεοδώρα Ζαλαβρά – Στα 55 της χρόνια

Η κηδεία της θα τελεστεί την Πέμπτη 10 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων – Παράκληση της οικογένειας για …
«Ένα μπουκαλάκι νερό, μια μπύρα… κι ο λογαριασμός στον μαγαζάτορα»

«Ένα μπουκαλάκι νερό, μια μπύρα… κι ο λογαριασμός στον μαγαζάτορα»

Μικρή πράξη καλοσύνης σε συνεργείο της ΔΕΥΑΤ εξελίχθηκε σε παρεξήγηση — και η ευγένεια χάθηκε μαζί με τα παγάκια …
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέες αίθουσες για το Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέες αίθουσες για το Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Αντικαθίστανται δύο ακατάλληλοι οικίσκοι με νέες αίθουσες διδασκαλίας – Παρέμβαση Κουρέτα …
Γεωργιάδης – Παπαστεργίου φέρνουν “βαθμούς” στο ΕΣΥ – Ψηφιακή αξιολόγηση από τους πολίτες

Γεωργιάδης – Παπαστεργίου φέρνουν “βαθμούς” στο ΕΣΥ – Ψηφιακή αξιολόγηση από τους πολίτες

Συνέντευξη Τύπου Γεωργιάδη – Παπαστεργίου για την ψηφιακή μέτρηση της εμπειρίας ασθενών …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.