Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες;

Η “Άριελ” σαρώνει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και πολλοί αναρωτιούνται από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι μεγάλες κακοκαιρίες. Πάμε λοιπόν να δούμε την διαδικασία επιλογής των ονομάτων.

Η ιστορία πίσω από τα ονόματα

Η ιστορία με τα ονόματα για τις κακοκαιρίες ξεκίνησε το 1995 από μια ομάδα μετεωρολόγων που ήταν σε Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.

Η ΕΜΥ είχε ξεκινήσει την διαδικασία ονοματοδοσίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2021, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ. Έτσι αυτές οι 3 υπηρεσίες συγκροτούν την ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου που είναι αρμόδια για τα καιρικά συστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΜΥ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ κάθε εβδομάδα, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων που πρόκειται να εμφανιστούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων προγνωστικών μέσων ανάλογα με την ένταση των φαινομένων, τα μέλη των επιστημόνων αποφασίζει αν θα δοθούν ονόματα στα φαινόμενα ή όχι.

Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες δίνονται αρχικά σε ένα καιρικό φαινόμενο από την μια ομάδα μετεωρολόγων και έπειτα αν κριθεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και τις άλλες χώρες, διατηρείται η ίδια ονομασία. Έτσι η ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου έχει καταλήξει στα ονόματα που θα χρησιμοποιήσει για τις επόμενες κακοκαιρίες.

Πώς βοηθά η ονοματοδοσία;

Ο πρώτος μετεωρολόγος που προχώρησε στην ιδέα για την ονοματοδοσία καιρικών φαινομένων ήταν ο ο Αυστραλοβρετανός Clement Wragge, στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα, όπου έδωσε ονόματα σε τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η ονοματοδοσία βοηθούσε στην γρήγορη αναγνώριση των φαινομένων αφού ήταν πιο εύκολο να αποτυπωθεί στην μνήμη αντί για αριθμούς και γράμματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ειδικούς τα ονόματα σε τυφώνες, καταιγίδες κλπ διευκολύνει τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδώσουν την είδηση για την καλύτερη προφύλαξη των πολιτών. Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία βοηθάει σημαντικά στην προετοιμασία των πολιτών απέναντι σε ένα έντονο καιρικό γεγονός που πρόκειται να έρθει. Ταυτόχρονα, μέσω των ιστοσελίδων για την πρόγνωση του καιρού, δίνονται συνεχώς ενημερώσεις για την εξέλιξη των φαινομένων με τη χρήση κειμένων, βίντεο, χαρτών βροχής, χιονιού και ανέμου, με κατανοητό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί η ενημέρωση του πληθυσμού.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή