Ελλάδα

Κοροναϊός, γρίπη, ίωση ή κρύωμα; Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Είναι δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά, αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις

7 Jan 2023

Βήχας, πυρετός, φτέρνισμα και αίσθημα ότι κάτι σας γρατζουνάει τον λαιμό. Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα που όλοι μας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Πρόκειται για την περίοδο που οι ιώσεις, η γρίπη, ο κοροναϊός, αλλά και τα απλά κρυώματα βρίσκονται σε έξαρση. Πώς όμως θα ξεχωρίσετε αν αυτό που έχετε είναι γρίπη, κοροναϊός ή RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός);

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συμπτώματα μεταξύ γρίπης, κοροναϊού και RSV είναι δυσδιάκριτα. Ωστόσο, μερικά συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε κάποιες από αυτές τις λοιμώξεις.

Ας δούμε αναλυτικά:

RSV

Η τυπική του εικόνα είναι κατά την έναρξη να δίνει συμπτώματα όπως αυτά ενός ήπιου, απλού κρυολογήματος, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Στα μωρά (και στους ηλικιωμένους), ο RSV μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και ένα από τα συμπτώματα που είναι πιο συχνά, είναι η δυσχαίρια στην αναπνοή.

Οι ασθενείς με RSV έχουν συχνά φλέματα και βλέννα, σύμφωνα με τη δρ. Preeti Parikh, παιδίατρο από τη Νέα Υόρκη.

Μυϊκοί πόνοι και δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα στον RSV.

Ο συριγμός (σφύριγμα) κατά την αναπνοή των βρεφών, μπορεί να εκδηλωθεί όταν έχουν φλεγμονή οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων και η εξέταση από παιδίατρο είναι επιβεβλημένη.

Κοροναϊός εναντίον γρίπης

Ο πυρετός, οι πόνοι σε όλο το σώμα και οι πονοκέφαλοι είναι κοινά χαρακτηριστικά της γρίπης και του κοροναϊού, σύμφωνα με την δρ. Parikh.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό μπορούν να εκδηλωθούν επίσης και με τους δύο ιούς, αλλά και με τον στρεπτόκοκκο.

Η έντονη κόπωση είναι πιο συχνή στη γρίπη, σύμφωνα με την Kristin Endglund, λοιμωξιολόγο στην κλινική Cleveland του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα και των τριών ιών του αναπνευστικού.

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι κυρίως σύμπτωμα του κοροναϊού.

«Το πόσο άμεσα και πόσο έντονα μπορεί να αισθάνεται κάποιος τα συμπτώματα μετά τη μόλυνση, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για διάκριση μεταξύ γρίπης, κορονοϊού και RSV» εξηγεί ο δρ Kuritzkes, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Στη γρίπη τα συμπτώματα εκδηλώνονται τελείως απότομα, ενώ στην Covid και τον RSV έρχονται πιο αργά.

«Αν πάλι κάποιος είχε απότομη έναρξη των συμπτωμάτων και το τεστ δείχνει ότι είναι αρνητικός στον κοροναϊό, θα υπέθετα πρώτα ότι έχει γρίπη» τονίζει ο δρ. Kuritzkes.

Απλό κρύωμα

Το κοινό κρυολόγημα ή ρινοϊός κυκλοφορεί επίσης. Εάν έχετε συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως συμφόρηση και ρινική καταρροή, μπορεί να έχετε κρυολόγημα, λέει ο δρ. Parikh.

Ο πυρετός είναι λιγότερο συχνός και συνήθως χαμηλού βαθμού.

shutterstock 1009964608

Δίμηνος συναγερμός για εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κοροναϊού, ιώσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εισέρθει σε ένα δίμηνο-«φωτιά» όσον αφορά στις ιώσεις, καθώς η κυκλοφορία των ιών αυξάνεται, η επίδραση της γρίπης επεκτείνεται και μολύνονται όλο και περισσότεροι, ενώ στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» έχει προστεθεί και η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ αναφορικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που εκδόθηκε την Πέμπτη, αποτυπώνει αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου σε όλες τις ηλικίες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή προ πανδημίας.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Επιλεγμένοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας καταγράφουν τον αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής σε εβδομαδιαία βάση, μαζί με το σύνολο των επισκέψεων σε γιατρούς. Την εβδομάδα που πέρασε, οι επισκέψεις σε γιατρούς για κάθε αιτία στις 13.670.

Θερίζουν κοροναϊός και γρίπη

Από τα δείγματα που ελήφθησαν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για εργαστηριακό έλεγχο, σχεδόν ένα στα δύο (το 48%) βρέθηκαν θετικά στη γρίπη. Η εποχική γρίπη φέτος έχει επανέλθει δυναμικά, μετά από δύο χειμώνες… αδράνειας, και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς έχουν γίνει προβλέψεις ακόμη και για εξαψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν επιπλέον τρεις θάνατοι από γρίπη, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται σε έξι μέχρι τώρα. Παράλληλα, καταγράφηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τις αρχές Οκτωβρίου, σε ΜΕΘ έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω γρίπης 27 ασθενείς. Κυρίαρχο στέλεχος τη φετινή περίοδο είναι το Α(Η3Ν2).

Εκτός όμως από τη γρίπη, αυξητικές είναι οι τάσεις και όσον αφορά στην Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1.519 ασθενείς, έναντι 1.250 την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται σε 119, όπως και των θανάτων (141 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα με διάμεση ηλικία τα 84 έτη). Επιπλέον, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν (Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα).

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου που αναζωπυρώνει ερωτήματα για την υπόθεση του γιου της
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου που αναζωπυρώνει ερωτήματα για την υπόθεση του γιου της

Νέα ανάρτηση από τη Σοφία Καλογήρου, μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη, αφήνει αιχμές για τον χειρισμό της Δικαιοσύνης και αναζωπυρώνει τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση.

Read More


Εβδομάδα προετοιμασίας για τις ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής
Αθλητικα

Εβδομάδα προετοιμασίας για τις ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής

Ξεκινούν προετοιμασία οι ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής στα Τρίκαλα. Νέα ρόστερ, νέοι στόχοι και πολλή δουλειά ενόψει της σεζόν 2025–26.

Read More


Φαρκαδόνα: Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ζητά αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους
Υπολοιποι Δημοι Πρωτοσέλιδα

Φαρκαδόνα: Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ζητά αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας με ανακοίνωσή της ζητά αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από πλημμύρες και ζωονόσους.

Read More


Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά
Άρθρα – Απόψεις Διαβάστε επίσης

Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά

Η εξειδίκευση της γνώσης είναι κλειδί για την αποτελεσματική συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 26 Αυγούστου 2025 στη Μεγάρχη Τρικάλων.

Read More


Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής
Αθλητικα

Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής

Ο Άρης Αγίας Μονής προχωρά σε παρεμβάσεις σε γήπεδο και αποδυτήρια, προετοιμάζοντας την επιστροφή του στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Read More


Θεσσαλία: 1.063 έλεγχοι και 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Θεσσαλία: 1.063 έλεγχοι και 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα

Σε μία εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία πραγματοποίησε 1.063 ελέγχους και βεβαίωσε 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή».

Read More


Έφυγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος
Αθλητικα

Έφυγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος. Αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1988 έως το 1994 και στον Αχιλλέα Μπάρας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Μαρία Γεωργ. Βάλλα.
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Μαρία Γεωργ. Βάλλα.

Η Μαρία Γεωργ. Βάλλα, 87 ετών, έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στον Πλάτανο Τρικάλων.

Read More


Θεοδοσιάδης: «Μαγική εικόνα το σκορ στην Ελασσόνα»
Αθλητικα

Θεοδοσιάδης: «Μαγική εικόνα το σκορ στην Ελασσόνα»

Ο προπονητής των Τρικάλων, Νίκος Θεοδοσιάδης, χαρακτήρισε «μαγική εικόνα» το σκορ στην Ελασσόνα, εκφράζοντας αισιοδοξία για την εξέλιξη της ομάδας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.