Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών από πολυοργανική ανεπάρκεια. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία», έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τις προηγούμενες ημέρες μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας εμφανίστηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών και προσευχήθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Ανάμεσά τους ήταν η αδερφή του τέως Ειρήνη, ο μικρότερος γιος του Φίλιππος Γλύξμπουργκ με τη σύζυγό του Νίνα Φλορ που έφτασαν στην Αθήνα από το εξωτερικό, όπως και η νύφη του Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου Γλύξμπουργκ, με τον οποίο ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Την οικογενειακή έξοδο συμπλήρωνε η σύζυγος του Νικόλαου Γλύξμπουργκ, Τατιάνα Μπλάτνικ.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κηδεία δημοσία δαπάνη;

Με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη ζητούν να γίνει η κηδεία του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου κύκλοι του περιβάλλοντός του, όσο νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Η περίοδος της βασιλείας του Κωνσταντίνου Β’

Στις 20 Φεβρουαρίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο μετέφερε τις εξουσίες του στο διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος γινόταν πλέον Αντιβασιλέας της Ελλάδας.Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιβασιλείας, ο Κωνσταντίνος περιορίστηκε στην υπογραφή διαταγμάτων και νομοθετημάτων, όπως ο διορισμός και η αποδοχή παραιτήσεων κυβερνητικών μελών.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄. Αν και δημοφιλής, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του βασίλισσας Φρειδερίκης.

Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή