Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στεφάνι Ασπροποτάμου: Αριθμός κατοίκων 0 (μηδέν) …

Τα ορεινά χωριά της περιοχής βυθίζονται στη μοναξιά περιμένοντας το καλοκαίρι για να ζωντανέψουν

Το πέρασμα του χρόνου δεν άφησε αλώβητα τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων που οδεύουν προς ερημοποίηση με τον κόσμο να στρέφεται στα αστικά κέντρα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα με αρκετά χωριά της περιοχής μας να μετρούν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα χωριά του Ασπροποτάμου που συνολικά έχουν μόλις 218 κατοίκους. Ανάμεσά τους η Πολυθέα με τρεις μόλις κατοίκους και το Στεφάνι που στην τελευταία απογραφή όπως ανέδειξε και το Trikalanews.gr, παρουσιάζει μηδενικό αριθμό κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο χωριό στην απογραφή του 2001 είχε καταγεγραμμένους 36 κατοίκους.

Το πρόβλημα της ερημοποίησης των χωριών μας είναι σαφώς πολυπαραγοντικό. Βασικό βέβαια το γεγονός ότι η περιοχή δεν διαθέτει υποδομές που να κάνουν τους κατοίκους να αισθανθούν ασφάλεια όπως ιατρικές υπηρεσίες αλλά και σχολικές μονάδες. Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί στην τελική απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά. Για παράδειγμα, όσο δεν υπάρχουν σχολεία δεν επιστρέφουν νέες γενιές, όσο δεν υπάρχουν νέες γενιές δεν πρόκειται να ξανανοίξουν σχολεία.

Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι η απομάκρυνση των νέων γενεών από τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως είναι η κτηνοτροφία που επί αιώνες αποτελούσε το πιο σύνηθες επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής του Ασπροποτάμου και δη στο χωριό Στεφάνι ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Στον νομό Τρικάλων, παρόλο που μέχρι πριν μερικά χρόνια φαινόταν ότι η κτηνοτροφία θα γνώριζε μια νέα Άνοιξη, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις νέων κτηνοτροφικών μονάδων και νέων ανθρώπων αντίστοιχα που ασχολούνται με αυτές.

Η απομάκρυνση από το κτηνοτροφικό επάγγελμα αφορά ακόμη περισσότερο τις περιπτώσεις των ορεινών χωριών μιας και η ζωή εκεί παραμένει μια ζωή γεμάτο προκλήσεις.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα των έρημων χωριών που περιμένουν το καλοκαίρι για να ξυπνήσουν από τη χειμέρια νάρκη και να υποδεχτούν όσους επιμένουν τουλάχιστον να κρατούν ζωντανή τη σύνδεση με τις ορεινές πατρίδες έστω και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους…

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή