Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Συνέδριο στα Τρίκαλα με τα … σκουπίδια στους δρόμους

Στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων η 11η Πανελλήνια Σύνοδος Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr ξεκίνησε σήμερα στα Τρίκαλα τις εργασίες του το 3ήμερο Συνέδριο στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας Συνόδου Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των Δήμων και των Φορέων που ασχολούνται με την διαχείρισης αποβλήτων. Το φετινό θέμα έχει ως τίτλο «Η υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης  Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α)».  

Πέρα από την παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, Δημάρχων, Εκπροσώπων Φορέων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο χώρο βρέθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Τις εργασίες της Συνόδου, χαιρέτησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και o Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό για την υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας του Κ.Δ.Α.Υ. Δυτικής Θεσσαλίας βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρτεσιανού στο Δήμο Καρδίτσας 5 τόνοι ανά ώρα και μπορεί να εξυπηρετήσει πληθυσμό περισσότερο από 450.000 άτομα, για τον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» της Δ.Κ. Παλαιοπύργου του Δήμου Τρικκαίων και για τα Σ.Μ.Α. Πύλης, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα και  Σοφάδων.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός, ανέφερε πως «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο ΄΄πράσινη΄΄ Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης  Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με 3 ΧΥΤΑ οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε.» και δεν ξέχασε να ζητήσει να «ξεκολλήσει άμεσα το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, καθώς είναι ένα έργο που μόνο οφέλη έχει και σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας στο ζήτημα αυτό, όπως και πρέπει να δούμε το θέμα των δασικών χαρτών για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στη τοπική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Αγοραστός, επισήμανε πως «απαιτείται να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του κράτους στον τομέα ΄΄απορρίμματα΄΄ είτε με πόρους ΕΣΠΑ είτε με εθνικούς πόρους. Και έγκαιρα, ώστε και τα έργα να έχουν υλοποιηθεί και να έχουν λειτουργήσει στα ορόσημα που έχουν τεθεί για το 2019 και το 2020. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και ΦΟΔΣΑ θα συνεχίσει την συστηματική δουλειά ώστε έως το 2020 να έχουμε πλέον προχωρήσει σε υλοποίηση δράσεων».

Ο  κ. Κωτσός αφού ανέφερε ότι «η διαχείριση αποβλήτων στους Δήμους μας, είναι ίσως η πιο σημαντική δραστηριότητα που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να διέπετε από ξεκάθαρους και συγχρόνους κανόνες που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» τόνισε ότι πρέπει «άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη σύσταση και λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του control room και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Smart Trikala».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή