Ελλάδα

​Τα μπουκάλια του Πανορμίτη στην εποχή του messenger και του e-mail

Γιορτάζει και πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πολιούχου της Σύμης, προστάτη

7 Nov 2018

Γιορτάζει και πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πολιούχου της Σύμης, προστάτη  της Δωδεκανήσου και παραστάτη  των ναυτικών και των σφουγγαράδων. 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης που κοιτά το Αιγαίο πέλαγος και βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Μικρασιατικών ακτών. 

Η παράδοση θέλει, να φτάνουν στο μοναστήρι  όλο το χρόνο  – και να ανοίγονται στη γιορτή του –  επτασφράγιστα μπουκάλια που τα έχουν ρίξει στη θάλασσα οι πιστοί, από οποιοδήποτε σημείο της γης και μέσα τους περιέχουν  γράμματα-τάματα  προς τον Αρχάγγελο.  Του γράφουν,  αυτό που θα ήθελαν να του πουν, αν μπορούσαν να πήγαιναν μπροστά στην εικόνα του. Τον παρακαλούν ή τον ευχαριστούν για κάτι. 

Λέγεται, πάλι, ότι κάποια από τα μπουκάλια, φτάνουν μετά από πολλά χρόνια στον προορισμό τους. Κάποια άλλα, μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων. Αν είναι Συμιακοί οι ψαράδες, τότε είναι υποχρεωμένοι να τα παραδώσουν στο μοναστήρι του Πανορμίτη. Αν όχι, τότε δεν πρέπει να τα πειράξουν, αλλά να τα  ξαναρίξουν στην θάλασσα και αυτά «ξέρουν που να πάνε».

Το έθιμο να μπαίνουν επιστολές μέσα στα μπουκάλια και να στέλνονται στον Πανορμίτη, έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. 

Ακόμα και σήμερα, αρκετοί πιστοί,  συνεχίζουν να ρίχνουν στη θάλασσα μπουκάλια με τάματα και προορισμό τον Πανορμίτη,  όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο. Κι ας βρισκόμαστε στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα! 

Φτάνουν; Εισακούονται τα λόγια των πιστών; 

Η λογική, δεν χωρά στην Πίστη. Η Πίστη, δεν χωρά στη λογική. Η Πίστη,  είναι απλώς, Πίστη! 

Και ως Πίστη, δεν μπαίνει ούτε σε messenger ούτε σε e-mail ! 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, είναι απλά ο Βασιλιάς των Αγγέλων!  Και ως Βασιλιάς, ξέρει τη δουλειά του. 

Και τα μπουκάλια  που ρίχνονται στην όποια θάλασσα, φτάνουν σε Αυτόν, κι ας χρειαστεί να ταξιδέψουν σε θάλασσες φουρτουνιασμένες, να περάσουν κύματα, τρικυμίες, νηνεμίες και θαλασσοταραχές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα
(function () { // Τρέχει μόνο σε home ή archive var b = document.body; if (!(b.classList.contains('home') || b.classList.contains('archive'))) return; function demote(nodeList) { nodeList.forEach(function (el) { if (!el || el.tagName !== 'H2') return; var h3 = document.createElement('h3'); h3.className = el.className; h3.innerHTML = el.innerHTML; el.replaceWith(h3); }); } function run(scope) { var root = scope || document; // τίτλοι καρτών demote(root.querySelectorAll('.bdpp-post-title h2, h2.bdpp-post-title, .postx-post .post-title h2')); // τίτλοι widgets / blocks demote(root.querySelectorAll('h2.widget-title, .widget-area h2, .block-title h2, .kt-blocks h2')); // related / sliders demote(root.querySelectorAll('.related-posts h2, .bdpp-related-post h2, .swiper-container h2')); } // αρχικά if (document.readyState === 'complete') run(); else window.addEventListener('load', run); // για AJAX / infinite scroll var obs = new MutationObserver(function (m) { m.forEach(function (x) { if (x.addedNodes && x.addedNodes.length) run(document); }); }); obs.observe(document.body, { childList: true, subtree: true }); })();
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.