Κοσμος

​Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης: Θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ 6 χρόνια πριν την εκδήλωσή του

9 Nov 2018

Ήρθε η ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης από ερευνητές στις ΗΠΑ το οποίο έχει την ικανότητα να προβλέπει έγκαιρα

   Ήρθε η ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης από ερευνητές στις ΗΠΑ το οποίο έχει την ικανότητα να προβλέπει έγκαιρα την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ εντοπίζοντας τις αλλαγές στο μεταβολισμό και των επιπέδων της γλυκόζης στον εγκέφαλο που έχουν άμεση σχέση με τη δυνατότητα διάγνωσης της νόσου.  

   Έξι χρόνια πριν διαγνωστεί από τους γιατρούς το Αλτσχάιμερ θα μπορεί να το προβλέπει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

   Το σύστημα αναλύει απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι όποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές αν ξεκινούν προτού η εγκεφαλική εκφύλιση φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Μέχρι σήμερα όμως η πρόωρη διάγνωση έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη για τους γιατρούς.

   Μια μέθοδος έγκαιρης πρόβλεψης είναι η ανίχνευση των αλλαγών στον μεταβολισμό λόγω της νόσου. Όμως οι μεταβολές αυτές των επιπέδων της γλυκόζης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν νωρίς.

   Το νέο «έξυπνο» σύστημα κάνει ακριβώς αυτό: μπορεί να «διαβάσει» καλύτερα από τους ανθρώπους τις αδιόρατες αλλαγές του μεταβολισμού στον εγκέφαλο των ασθενών που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ.

    Οι γιατροί και μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Radiology» της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β.Αμερικής, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης να αναλύει εξετάσεις τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ). Ο αλγόριθμος δοκιμάσθηκε στη συνέχεια σε 40 ασθενείς και είχε 100% επιτυχία στην έγκαιρη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο έξι χρόνια πριν την τελική διάγνωση.

   Οι ερευνητές δήλωσαν ικανοποιημένοι από την ακρίβεια του συστήματος, αλλά επεσήμαναν ότι το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό και ο αλγόριθμος πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Αν η αξιοπιστία του επιβεβαιωθεί, τότε θα αποτελέσει πολύτιμο βοηθό των ακτινολόγων και άλλων γιατρών στο μέλλον, σε συνδυασμό και με άλλες διαγνωστικές βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις.

   Εκτός από την ανίχνευση των μεταβολών της γλυκόζης, οι ερευνητές θα εκπαιδεύσουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να «διαβάζει» στον εγκέφαλο πρόωρες μεταβολές στα επίπεδα των πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς και ταυ, που αποτελούν ενδεικτικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Έφυγε από τη ζωή ο 54χρονος Τρικαλινός Δημήτρης Τεγόπουλος

Ο Δημήτρης Τεγόπουλος, 54 ετών, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στο Αμπελοχώρι Τρικάλων. Θλίψη για την απώλειά του σε οικογένεια…

Read More


Αγιασμός στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Τρικάλων

Την Πέμπτη 11/09/2025 στις 8:30 π.μ. θα τελεστεί ο αγιασμός για το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ στο κοινό προαύλιο,…

Read More


Αγιασμός στο 5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο Τρικάλων

Ο Αγιασμός για το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Τρικάλων θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025 στις 10:30…

Read More


Τρικαλινό Παζάρι 2025: Η έξυπνη πόλη ξαναγυρίζει 50 χρόνια πίσω

Ο Δήμος Τρικκαίων οργανώνει το Τρικαλινό Παζάρι 14-20 Σεπτεμβρίου, με πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών για όλους.

Read More


Συλλήψεις για ναρκωτικά και εντάλματα στα Τρίκαλα

Η ΔΙ.ΑΣ. Τρικάλων συνέλαβε τρεις άνδρες για μικροποσότητες κάνναβης και έναν φυγόποινο με καταδίκη έξι ετών για υπόθεση ναρκωτικών.

Read More


Τσιτσάνεια 2025: Η Δημήτρα Γαλάνη με την Εστουδιαντίνα στον Μύλο Ματσόπουλου

Στις 10 Σεπτεμβρίου στον Μύλο Ματσόπουλου τα «Τσιτσάνεια 2025» φιλοξενούν τη Δημήτρα Γαλάνη με την Εστουδιαντίνα και τον Βασίλη Κορακάκη…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.