Άρθρα – Απόψεις

Μικέλης Χατζηγάκης: Η Ελλάδα ηγέτης της Μεσόγειου. Μπορεί;

31 Oct 2017
Μικέλης Χατζηγάκης: Η Ελλάδα ηγέτης της Μεσόγειου. Μπορεί;

Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ακούσαμε πολλά και διάφορα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.

Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ακούσαμε πολλά και διάφορα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα επουσιώδη έχει γίνει πλέον φανερό ότι το μείζον είναι ότι «ξαναμοιράζεται η τράπουλα» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ελλάδα έχει μια τρομακτική ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο νέο status quo που διαμορφώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε το ταξίδι στην Ουάσιγκτον.

Η Αμερικανική διπλωματία, όσο αλλοπρόσαλλος και να μας φαίνεται ο Πρόεδρος Τραμπ, δεν κάνει κινήσεις στην τύχη. Μετά την αποτυχημένη «Αραβική Άνοιξη» και ιδιαίτερα μετά την ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ έχει χτυπήσει συναγερμό για τους κινδύνους που ανοίγονται στην μεσόγειο. Η περιοχή μας είναι πολύ σημαντική για τουλάχιστον τέσσερις λόγους.

Πρώτον, γιατί υπάρχουν τα Στενά του Βοσπόρου και η Διώρυγα του Σουέζ που είναι ζωτικής σημασίας για τα εμπορικά συμφέροντα του Δυτικού κόσμου.

Δεύτερον, γιατί η ροή των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών περνάει από την περιοχή.

Τρίτον, γιατί υπάρχουν πετρέλαια στο Αιγαίο.

Τέταρτον, γιατί τα βαλκάνια είναι μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή και χρειάζεται μόνο ένα «φάλτσο» για να πάρουν φωτιά, κάτι που θα είχε απρόσμενες αρνητικές συνέπειες για την σταθερότητα όλης της Ευρώπης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης της σχολής Διπλωματίας Φλέτσερ στο Ταφτς και ένας από τους ανθρώπους κλειδιά του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έγραψε ένα άρθρο στο Bloomberg («Here’s how to pull Turkey back from the brink») που επιχειρηματολογούσε γιατί οι ΗΠΑ πρέπει οπωσδήποτε να τα βρουν με την Τουρκία.

Ωστόσο, με πρόεδρο τον Ντόναλτ Τραμπ αυτό φαίνεται από πολύ δύσκολο έως απίθανο. Και αυτή την βαθιά κόντρα μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας η χώρα μας πρέπει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να κάνει ευρύτερες κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα και να μην αναλωθεί μόνο σε μερικές φωτογραφίες εντός του Λευκού Οίκου όπως μέχρι στιγμής φαίνεται να κάνει. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κάνει το «follow up» και να επιδιώξει εμβάθυνση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ σε πολλά πεδία.

Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό. Στο γεωπολιτικό κομμάτι η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί δυναμικά στην διεύρυνση της συνεργασίας της με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο. Στο γεωοικονομικό σκέλος η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου λίγο έξω από την Κύπρο, που σε συνδυασμό με την αύξηση των υπεράκτιων γεωτρήσεων από παγκόσμιους πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Total, ENI, Exon Mobil και άλλους, αναδεικνύουν τις δυνατότητες της περιοχής.

Αν κινηθούμε επιδέξια μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά και αμυντικά οφέλη.

Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Μια ευκαιρία που ανοίγεται σπάνια. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό για να γίνει η Ελλάδα ο ηγέτης στον χώρο της Μεσογείου και της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, και να καρπωθεί τα πολλαπλά κέρδη από την σημερινή αναδιάταξη. Είναι πολύ κρίμα τέτοιες ευκαιρίες να εξαντλούνται σε μερικές φωτογραφίες για εσωτερική κατανάλωση.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Σύλληψη στα Τρίκαλα για εγκατάλειψη οδηγού μετά από τροχαίο με τραυματία

Σύλληψη στα Τρίκαλα για εγκατάλειψη οδηγού μετά από τροχαίο με τραυματία δικυκλιστή. Ο δράστης εντοπίστηκε από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και…

Read More


Ο Αποστόλης Νικλητσιώτης μεταγράφηκε στον ΑΟ Βαλτινού

Ο ΑΟ Βαλτινού ανακοίνωσε την απόκτηση του ικανού μεσοεπιθετικού Αποστόλη Νικλητσιώτη, ενισχύοντας σημαντικά το δυναμικό του.

Read More


Σακκάς προς Βρούτση: Στήριξη για αδειοδότηση γηπέδων

Επιστολή του Νίκου Σακκά στον Γιάννη Βρούτση για στήριξη των Δήμων στη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Read More


Στην ΑΕΛ Κ19 ο Κώστας Ζήκος της Δήμητρας Απόλλων

Ο 17χρονος Κώστας Ζήκος της Δήμητρας Απόλλων μεταγράφηκε στην Κ19 της ΑΕΛ. Πρώτος σκόρερ στο Α’ Τοπικό, συνεχίζει πλέον στο…

Read More


Επιτυχημένο το 2ο τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 στο Δενδροχώρι

Επιτυχημένο το 2ο τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στο Δενδροχώρι, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γκαμπλιώνη. Συμμετείχαν 12 ομάδες και πλήθος κόσμου.

Read More


Κύπελλο Ερασιτεχνών: Στην επόμενη φάση ο ΑΟΤ

Ο ΑΟ Τρίκαλα πέρασε χωρίς αγώνα στη 2η φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Αναλυτικά τα ζευγάρια, οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.