Διαβάστε επίσηςΒουλευτική Εκπροσώπηση

Θανάσης Λιούτας: Τα νέα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή μας τομέα και τα χρονοδιαγράμματα

1 Feb 2024
Θανάσης Λιούτας: Τα νέα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή μας τομέα και τα χρονοδιαγράμματα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε τα νέα μέτρα στήριξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε τα νέα μέτρα στήριξης, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αλλά και τα εξειδικευμένα προγράμματα που αφορούν τη Θεσσαλία:

 Ξεκινά η λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

 Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και στους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και πλήρης – 100% – κάλυψη των δαπανών για επισκευή ή ανακατασκευή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Μετά την Υπουργική Απόφαση, θα ακολουθήσει η πρόσκληση και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

.

 Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου, ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ.

.

 Οικολογικά Σχήματα: Έως 15/2/2024, αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα. Θα έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με τη δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στη συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και η πληρωμή υπολογίζεται πριν το Πάσχα.

.

.

 Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 – Γίνεται δεκτό των αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή που αναμένεται να γίνει και αυτή πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000 ευρώ. Το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτή των Οικολογικών Σχημάτων.

.

 Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

.

 Για τον ΕΛΓΑ: Κατόπιν της εισήγησης του Υπουργού, το ΔΣ του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημιές του έτους 2023, από την 20η Φεβρουαρίου 2024. Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δυο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα που καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού.
 Ειδικότερα αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
· Έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευσή τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα  επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023).
· Επίσης, έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.
· Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.
· Θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων.

.

 Επιπρόσθετα, από χθες 31/1 ξεκίνησαν οι πληρωμές στους πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ (όπως πχ. εκτροφείς χοίρων, πουλερικών, καλλιεργητές ανθών, δασικών δέντρων κτλ.)

.

 Προδημοσιεύθηκε νέα πρόσκληση για απονιτροποίηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το Μέτρο, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρατείνουμε τη διάρκειά του, για ένα έτος, με επιπλέον προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ.

.

.

 Επίσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας (αγρανάπαυση), για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

.

Trikala News
Author: Trikala News


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Ο Βατής άμεσος συνεργάτης του Στάμου στην ΑΕΤ

Ο Στράτος Βατής θα είναι άμεσος συνεργάτης του Στέργιου Στάμου στην ΑΕΤ, ενισχύοντας το τεχνικό τιμ της ομάδας τη φετινή…

Read More


Ζαραλίκος: Από την ακύρωση στα «λάβαρα της Ιεράς Εξέτασης»… ξανά στα Τρίκαλα με το φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος επιστρέφει στα Τρίκαλα μετά την περσινή ακύρωση, με stand-up στο 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στον Μύλο Ματσόπουλου.

Read More


Η ΒΙΟΛΑΝΤΑ στηρίζει τον μπασκετικό ΑΟΤ

Η ΒΙΟΛΑΝΤΑ γίνεται «χρυσός» σπόνσορας του μπασκετικού ΑΟΤ Τρικάλων, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξή της στον τοπικό αθλητισμό.

Read More


Βασικός με την Εθνική Κ19 ο Θεόφιλος Κακαδιάρης

Βασικός με την Εθνική Κ19 ο τερματοφύλακας Θεόφιλος Κακαδιάρης, κρατώντας ανέπαφη την εστία στο φιλικό με τη Γεωργία.

Read More


Αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων για τη νέα σχολική χρονιά

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων τελεί αγιασμό την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025 για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2025-2026, καλώντας μαθητές…

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Σίμος, ετών 90

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Κων. Σίμος. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 10…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.