Άρθρα – Απόψεις

«Ακούγοντας, παρατηρώντας και χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας …διδαχθήκαμε την συμπόνια»

15 Nov 2017

Ένα λεξικό λέει ότι συμπόνια είναι «η συναίσθηση και η κατανόηση της κατάστασης, των αισθημάτων και των κινήτρων ενός άλλου ατόμου».

Έχει περιγραφεί επίσης ως η ικανότητα του να βάζει κάποιος τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του. Επομένως, η συμπόνια απαιτεί πρώτα από όλα να κατανοούμε τις περιστάσεις ενός άλλου ατόμου και δεύτερον να συμμεριζόμαστε τα αισθήματα που του προκαλούν αυτές οι περιστάσεις. Ναι, η συμπόνια περιλαμβάνει το να νιώθουμε τον πόνο του άλλου στη δική μας καρδιά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν σε κάποιον βαθμό συμπόνια εκ φύσεως. Ποιος δεν συγκινείται όταν βλέπει θλιβερές εικόνες πεινασμένων παιδιών ή απελπισμένων προσφύγων;

H συμπόνια όμως είναι μια ιδιότητα που χρειάζεται να αναπτύσσουμε.  Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την ευαισθησία μας ως προς τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων: ακούγοντας, παρατηρώντας και χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας.

O Άγιος Μαρτίνος, ο Ελεήμων, που ήταν επίσκοπος της Tours, έζησε τον 4ο αιώνα μετά Χριστόν και γιορτάζεται στην ορθόδοξη και στην καθολική εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου.  Τον ονομάζουν «ο Ελεήμων», χάρη στην γενναιοδωρία του και στην φροντίδα του για τους φτωχούς και έλαβε το χάρισμα να κάνει θαύματα.

Tο έθιμο της γιορτής του Αγίου Μαρτίνου και της πομπής με τα φαναράκια είναι ένα γερμανικό έθιμο που έχει ως σκοπό να μάθει στα παιδιά τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Εκτός από την Γερμανία γιορτάζεται επίσης και στην Αυστρία και την Ουγγαρία.

Ο Άγιος Μαρτίνος μοιράστηκε έμπρακτα όλα τα υπάρχοντά του με τους συνανθρώπους του και δίδαξε μέσω της ιστορίας του στους ανθρώπους το νόημα της συμπαράστασης και στήριξης αυτών που το έχουν ανάγκη. Ένα νόημα τόσο επίκαιρο στις μέρες μας.
 
Οι μαθητές των Γυμνασίων Μεγαλοχωρίου και Βαλτινού με την βοήθεια της καθηγήτριας τους, της Γερμανικής Γλώσσας,  κας Ρίτας Ρουσιαμάνη, και την στήριξη των Διευθυντών των Γυμνασίων κ. Κωνσταντίνου Γούλα και κ. Νικολάου Κοσβύρα, αναβίωσαν αυτό το γερμανικό έθιμο του οποίου το μήνυμα είναι  η σημασία της συμπόνιας και του μοιράσματος.

Μέσα από βίντεο, διηγήσεις, τραγούδια και κατασκευές θέλησαν να δείξουν πόσο σημαντικό είναι να συμπαραστεκόμαστε έμπρακτα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, όπως έκανε ο Άγιος Μαρτίνος, ο Άγιος της Συμπόνιας.

Από τις Διευθύνσεις των Γυμνασίων Μεγαλοχωρίου και Βαλτινού
 

admins
Author: admins

Φωτογραφία του εκλιπόντος Νικολάου Βασ. Μαργαρίτη

Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Βασ. Μαργαρίτης – Η κηδεία του την Τετάρτη στη Βασιλική Τρικάλων

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Βασ. Μαργαρίτης. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 2 …
Επιτυχημένη η Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Σύλλογο Δρομέων

Επιτυχημένη η Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Σύλλογο Δρομέων

Μεγάλη συμμετοχή στην 2η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος και κάλεσμα …
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων έξω από την ΑΑΔΕ Τρικάλων, 1 Ιουλίου 2025

Δυναμική διαμαρτυρία των συνεργείων αυτοκινήτων στα Τρίκαλα – Συγκέντρωση έξω από την ΑΑΔΕ

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα συνεργεία αυτοκινήτων Τρικάλων έξω από την ΑΑΔΕ, αντιδρώντας στο Ψηφιακό Πελατολόγιο …
Souvlaki Party του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων – Πέμπτη 3 Ιουλίου με live μουσική

Souvlaki Party του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων – Πέμπτη 3 Ιουλίου με live μουσική

Το καθιερωμένο Souvlaki Party του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων έρχεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο πάρκο Άη Γιώργη. Ζωντανή μουσική, φαγητό …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.